Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je prav, da se mama in oče poljubljata pred otroki?

MUM, DAD, KISS

YanLev | Shutterstock

Semprenews - objavljeno 11/12/19

Gledati zaljubljene starše je lepo, a treba je biti tudi pozoren ...

Nič ni narobe, če si partnerja izkazujeta medsebojno naklonjenost. Za nekatere je to nekaj povsem običajnega, drugim pa se zdi nepotrebno, predrzno in nedostojno. Seveda je treba spoštovati oba pogleda, toda ali obstajajo splošna merila, po katerih se lahko zgledujemo?


COUPLE

Preberite še:
4 razlogi, zakaj je spolnost med krščanskimi pari boljša

Dobil sem tole elektronsko sporočilo: Dragi Marco, včeraj smo se s prijatelji dobili na večerji. Ugotavljali smo, ali je nujno, da si zakonca pred svojimi otroki izkazujeta ljubezen. Seveda so bili nekateri izrecno proti, da je to potrebno skrivati pred otroki, spet drugi, tisti bolj tolerantni pari s skrajnimi načeli, pa malodane pustijo celo priprta vrata spalnice. Domov sem prišla nadvse zmedena. Mi lahko zaupaš, ali obstaja pravilo, ki mu lahko sledim?

Težko je določiti pravilo, ki bi urejalo tako občutljivo temo. Najprej zato, ker je izkazovanje naklonjenosti lahko zelo širok in nedoločen pojem, prav tako ne vem, za kakšne otroke gre. So to dojenčki, otroci ali mladostniki? Obstaja pa še vrsta drugih okoliščin, ki lahko vplivajo na pravilo, kako pogosto in kdaj si izkazovati ljubezen.


SEKS PRZED ŚLUBEM

Preberite še:
Si ženske na splošno želijo manj spolnosti kot moški?

Nedvomno je telesni odnos med partnerjema odvisen od družbe, v kateri živimo. Če v naši kulturi spodbujamo določeno vedenje, še ne pomeni, da je enako obnašanje sprejemljivo drugod. Ponekod že preprost poljub dojemajo kot zelo erotično dejanje, medtem ko je drugje le pozdrav ali način, s katerim si izkažejo naklonjenost. Nobena gesta ni objektivna, temveč v sebi skriva pomen, ki je lahko bolj ali manj primeren. Znan je nesporazum med mladimi ameriškimi vojaki v Franciji in Francozinjami med prvo svetovno vojno, ko naj bi preprost poljub razumeli vsak na svoj način.

Pravil ni

Naj na tem mestu podam zgolj nekatere splošne smernice. Najprej upoštevajte družbeno sprejemljivo vedenje in občutljivost. Nekateri ljudje imajo raje telesni stik, so bolj sproščeni ali neobremenjeni. Bolj kot naše besede pa otroci dojemajo naša dejanja.


COUPLE

Preberite še:
Najstniki in poletna ljubezen. Ali jim res pomaga pri osebni rasti?

Dobro je tudi, da otroci tudi dejansko vidijo, kaj pomeni, če se imata starša rada, saj jim s tem nudimo občutek mirnosti in varnosti. Seveda moramo biti pazljivi v najbolj občutljivem obdobju pubertete, ko so mladostniki še posebej radovedni ter jih preplavijo vsa mogoča čustva in dražljaji.

Če boste upoštevali ti dve smernici (sprejeti različne pomene ljubezenskih znakov in kako izkazati ljubezen), boste lahko s kančkom zdrave kmečke pameti lahko ugotovili, kaj je dobro za vašega otroka in kaj ne, tudi če se boste morali malce prilagoditi situaciji.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan.


DONATION

Preberite še:
Koliko dajati za dobrodelne namene? “Da malo zaboli”


SHOPPING

Preberite še:
Kdaj je zapravljanje razvada in kdaj zasvojenost?


FAMILY

Preberite še:
5 stvari, ki jih potrebujemo za uglašeno družinsko življenje

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.