Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Odpovedala sta se razkošni poroki in sredstva namenila gradnji šole v Afriki

Taina Pessoa

@tainapessoa1 | Instagram

Katarina Berden - objavljeno 12/07/23

Odločila sta se, da ne bosta imela poročnega slavja, ampak sta zbirala denar za postavitev nove šole v Mozambiku

Renato Marques in Taina Pessoa sta mlada Brazilca, ki sta se nedolgo nazaj poročila. Ko sta začela načrtovati svoj poročni dan, sta si ga najprej zamislila precej klasično: poročna obleka, obred v cerkvi, veliko število gostov, poročno slavje, medeni tedni.

Kmalu sta ugotovila, da bi za vse to zapravila ogromno denarja. Odločila sta se, da bosta vse skupaj zastavila nekoliko bolj skromno in porabila denar, ki bo ostal, na drugačen način.

Taina in Renato sta svoje prihranke, ki sta jih sprva nameravala porabiti za svojo poroko, namenila za podporo humanitarnega projekta: gradnje šole v vasi Matuba v Mozambiku.

Kot poroča portal WTVideos, je bil njun cilj zbrati 40 tisoč dolarjev, da bi lahko zgradili šolo za 300 otrok. Idejo sta dobila po tem, ko sta se kot prostovoljca odpravila v misijon prav v to vas.

Izkušnja ljudi, s katerimi sta tam živela, ju je nagovorila, da spremenita prvoten načrt in svoje prihranke raje namenita za tiste, ki to veliko bolj potrebujejo. Renato se tako spominja svoje izkušnje v Mozambiku:

“Najin pogled na življenje se je spremenil. Za naju je bil to velik kulturni šok. Tamkajšnji ljudje so hvaležni za tistih nekaj stvari, ki jih imajo. Videl sem starejše ljudi, ki niso nikoli prej spali v postelji. A kljub temu vsi pojejo, plešejo, si delijo, spoštujejo drug drugega in so polni upanja. So pravi kazalci upanja.”

View this post on Instagram

A post shared by Taina Pessoa (@tainapessoa1)

Katastrofalno stanje zgradbe, ki je bila namenjena pouku, je mladi par popolnoma pretreslo. “Stene so bile narejene iz plute, pohištvo je bilo polomljeno, ni bilo stranišča in elektrike,” se spominjata zakonca.

Na podlagi te izkušnje sta dobila idejo, da bi omogočila gradnjo nove šole in odprla dobrodelni sklad ter s tem nagovorila še druge, da storijo podobno.

“Najini srci se ne bi mogli veseliti ob dragi poroki, ker bi vedela, koliko otrokom bi lahko z enako količino sredstev spremenila življenje,” dodaja Taina. Par se je zato odločil za skromno poroko v manjšem krogu ljudi.

Goste sta prosila, naj namesto poročnih daril denar namenijo projektu v Mozambiku. Vest o njuni ideji se je razširila in tako so ljudje še po njunem poročnem dnevu nakazovali sredstva in s tem pripomogli k uresničitvi tega dobrodelnega projekta.

Tags:
dobrodelnostporoka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.