Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Bazilika, ki stoji na kraju prvega Marijinega prikazanja

ZARAGOZA

Shutterstock | LorenaCirstea

Daniel Esparza - objavljeno 23/06/23

Ta veličastna zgradba ne slovi le po svojem arhitekturnem pomenu, ampak tudi zato, ker naj bi bil tam kraj prvega Marijinega prikazanja okoli leta 40

Bazilika Device Marije na stebru, ki stoji v španskem mestu Zaragoza, je trdno zasidrana v srcih katoličanov po vsem svetu. Ta veličastna zgradba ne slovi le po svojem arhitekturnem pomenu, pač pa tudi zato, ker naj bi bil tam kraj prvega Marijinega prikazanja okoli leta 40, ko je Marija še živela v Jeruzalemu. To pomeni, da je bilo “prikazanje” v resnici dejanje bilokacije.

Zgodba sega vse do 1. stoletja, ko je na Iberskem polotoku pridigal apostol sveti Jakob Veliki. Izročilo pravi, da se je soočal z velikimi izzivi, zato je šel iskat tolažbo v molitvi na bregove reke Ebro. Med njegovimi prošnjami se mu je prikazala Devica Marija, stoječ na stebru iz jaspisa, ki so ga nosili angeli. Ta izjemen dogodek je pomenil prvo zabeleženo prikazovanje Jezusove matere.

V baziliki hranijo prav posebno sveto relikvijo: steber, na katerem je Marija stala med prikazovanjem. Ta častitljivi steber, narejen iz jaspisa in s premerom okoli 40 centimetrov, stoji na vidnem mestu v baziliki. Kip Marije, ki stoji na vrhu stebra, je čudovita upodobitev Marije z Jezuščkom v naročju.

shutterstock_1462891331.jpg
V baziliki je prav posebna sveta relikvija: steber, na katerem je stala Marija med svojim prikazovanjem.

Bazilika Device Marije na stebru je skozi stoletja doživela več preobrazb – tako kot večina večjih evropskih cerkva. Sedanja baročna bazilika je bila zgrajena med 17. in 18. stoletjem in je dokaz arhitekturne veščine tistega obdobja: španski imperij (“imperij, nad katerim sonce nikoli ne zaide”) je na višku svoje moči leta 1810 obsegal več kot 13 milijonov kvadratnih kilometrov, kar je 10 odstotkov celotnega sveta.

Okrašeno pročelje, ki ga krasijo umetelni kipi in nežno izklesani kamniti vzorci, v obiskovalcih vzbuja neizmerno občudovanje. V notranjosti bazilike pa se veličastje nadaljuje. Bogati oltarji, čudovite freske in skrbno izdelana barvna okna krasijo sveti prostor ter dajejo občutek slovesnosti in vdane vere. Osrednja točka češčenja pa še vedno ostaja Kapela Svete Trojice, v kateri stoji častitljivi steber. Romarji z vseh koncev sveta se zbirajo v Zaragozi, da bi se poklonili Preblaženi Devici in se ji priporočili za priprošnjo.

VIRGEN DEL PILAR
Kip Gospe, ki stoji na vrhu stebra, je veličastna upodobitev Marije z detetom Jezusom v naročju.

Bazilika vsako leto 12. oktobra obhaja praznik Marije na stebru, kar je velik dogodek, ki privabi na tisoče vernikov z vsega sveta, predvsem iz špansko govorečih držav. Praznik spremljajo procesije, bogoslužni obredi in srčne molitve, s katerimi se verniki spominjajo prikazanja in izražajo svojo vdanost Preblaženi Devici.

Bazilika Device Marije na stebru je simbol vere in marijanske pobožnosti, ki privablja romarje in turiste. Je pričevanje o trajni zapuščini prvega Marijinega prikazanja in kraj, kjer nešteti verniki najdejo tako duhovno ozdravljenje kot tudi navdih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.