Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po nesreči je postal nepokreten. “Nesreča privede do tega, da prevrednotiš svoje življenje”

Tomasz Gondek z rodziną

fot. arch. rodzinne / siepomaga.pl

Patryk Grab - objavljeno 21/06/23

“Na svet sva začela gledati povsem drugače: zdravje, ljubezen, družina so za naju najpomembnejše vrednote,” pravi Katarzyna, Tomaszeva žena, ki je ostal paraliziran po nesreči s kolesom

Tomasz iz Poljske je čudovit mož in oče treh majhnih otrok: 12-letnega Kacperja, 8-letne Amelie in 3-letnega Wiktorja. Lani je utrpel hudo nesrečo: med kolesarjenjem z otroki je padel s kolesa in si poškodoval hrbtenjačo.

Poškodba je paralizirala njegovo življenje in življenje njegove celotne družine. Takšna nesreča lahko poškodovancu odvzame mobilnost za tedne, mesece ali celo leta. Okrevanje je zelo dolgo in drago. To velja tudi v Tomaszevem primeru.

Nesreča, ki je vse spremenila

Tomasz potrebuje podporo in stalno rehabilitacijo. Bivanje v specializiranem rehabilitacijskem centru bistveno presega družinski proračun, zato je družina v ta namen organizirala več zbiralnih akcij.

Katarzyna, Tomaszeva žena, je že od samega začetka vedela, da se sooča z dolgim procesom prilagajanja k invalidnosti. Vendar ne obupuje. Nasprotno, išče rešitve, ki bi olajšale vsakdanje življenje njenemu ljubljenemu možu. Ni popustila niti pod dolgim in napornim procesom pridobivanja sredstev za dvigalo, ki bi pripomogel k večji mobilnosti njenega moža.

Kakšen vpliv je imela Tomaszeva nesreča na vajini življenji?
Katarzyna: V trenutku nesreče imaš občutek, da se v enem trenutku svet ustavi in ne moreš priti do sape. In ta grozljiv strah. Nesreča privede do tega, da prevrednotiš svoje življenje. Ne glede na to, koliko sredstev imaš na računu, kam se boš odpravil na dopust, kakšen avto voziš …

Nenadoma izgubiš popolnoma sposobnega moža, ki se bori za življenje, preživetje in zdaj za več telesne pripravljenosti. Med drugim je nesreča povzročila, da smo izgubili veliko starih prijateljev.

So se pa zato na naši poti pojavili čudoviti ljudje, ki so nas popolnoma nesebično podprli in nam pomagali v tem neenakem boju. S Tomaszem sva na svet začela gledati povsem drugače: zdravje, ljubezen, družina so za naju najpomembnejše vrednote.

Od kod črpate moč, da se tako odločno borite za svojega moža?
Katarzyna: “Moraš biti močna”, “Kdo, če ne Katarzyna”, “Občudujem te, že zdavnaj bi obupal” … Te besede, kot mantra, se vračajo vsak dan. V nekem trenutku začneš verjeti, da ne more biti drugače. Vendar pa sem samo oseba, ki ima omejena sredstva za spopadanje s stresom in težkimi čustvi.

Kadarkoli sem v dvomih, pogledam najine tri čudovite otroke in vem, da jih ne smem zapustiti. Vsak dan napolnijo moje baterije dobrih čustev. Poleg tega sem nekoč rekla nekaj zelo pomembnega: “V bolezni in zdravju, vse dni svojega življenja.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
družinainvalidnostzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.