Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Upodobitev brezjanske Marije Pomagaj odslej tudi v Nazaretu

Vitraz Marije Pomagaj v Nazaretu

Andreja Eržen Firšt

Aleteia Slovenija - objavljeno 26/01/23

Baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu bo odslej krasil vitraj s podobo Marije Pomagaj

V baziliki Marijinega oznanjenja v Nazaretu številni narodi predstavljajo svoje narodne podobe Matere Marije. Po posredovanju patra Petra Lavriha, komisarja za Sveto deželo, je leta 2020 prišlo do dogovora, da bo eno izmed oken krasil tudi vitraj s podobo brezjanske Marije Pomagaj.

Barvno okno je na pobudo rektorja brezjanske bazilike, p. Roberta Bahčiča, izdelal akademski slikar Lojze Čemažar. V tem tednu so izdelan vitraj namestili na njegovo končno mesto v galeriji Marijinih podob.

“Da je Marija Pomagaj v vitraju nameščena v baziliki Marijinega oznanjenja v Nazaretu, je za nas velika čast. Gre za velik projekt, ki ima za Slovenijo veliko odmevnost, saj je dobila mesto med drugimi upodobitvami Marije na tej lokaciji,” je ob tej priložnosti povedala Andreja Eržen Firšt, direktorica brezjanskega Romarskega urada, ki je bila del devetčlanske skupine, ki je pred dnevi odpotovala v Nazaret. “Vitraj je prav nasproti vhoda, ki vodi v kapelo Marijinega oznanjenja, tako da se lahko spogleduje s krajem, kjer je angel oznanil Mariji, da bo spočela od Svetega Duha.”

Vitraj šel na pot decembra

Vitraj Marije Pomagaj je šel na pot 6. decembra 2022 in po vseh postopkih, ki so bili potrebni, je prispel v Nazaret v četrtek, 19. januarja 2023. Na svoje mesto so ga postavili v dveh dneh.

“Glavno težo pri postavitvi vitraja na svoje mesto je nosil Lojze Čemažar ob pomoči svojega očeta in avtorja vitraja, Alojzija Čemažarja. Pri postavitvi sta pomagala še Matija Suhadolc in Janez Firšt. Od ideje, dovoljenj za postavitev in izdelave vitraja so minila tri leta. Najbolj zahtevna je bila postavitev vitraja na njegovo mesto. Oba mojstra, oče in sin, sta izdelano delo dobro zapakirala in zavarovala, da se na dolgi poti ni kaj zgodilo. Mirno lahko rečem, da gre za izmoljen vitraj Marije Pomagaj. Vsi, ki smo sodelovali pri tem projektu, smo hvaležni Marijinemu varstvu,” pripoveduje p. rektor brezjanske bazilike Robert Bahčič.

“Sama namestitev je bila kar zahtevna in hvala Bogu je vse potekalo po načrtih in pod Marijinim varstvom. Ko je bil vitraj vstavljen in je nanj posvetila svetloba, je bil prisoten občutek ponosa, veselja in hvaležnosti, da si lahko zraven pri tem zgodovinskem trenutku,” je svoje vtise strnila Andreja Eržen Firšt.

Vitraz Marije Pomagaj v Nazaretu

“Sama izdelava vitraja ima svojo posebno tehniko in žive prosojne barve, ki se močno razlikujejo od ostalih treh vitrajev. Ponosni smo, da lepota Marije Pomagaj odseva svojo božjo bližino tudi v tehniki barvnega okna. Njena toplina in bližina takoj pritegneta mimoidoče. Naj nagovarja vse ljudi dobre volje z vsega sveta, ki se bodo ustavili pred njeno podobo, ter jih vabi k hoji za njenim Sinom Jezusom. Marija Pomagaj, prosi za nas,” je še dodal p. Robert Bahčič.

Blagoslov vitraja Marije Pomagaj bo 1. marca. Z večjo skupino slovenskih romarjev se bo v Nazaret odpravil tudi nadškof Stanislav Zore.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.