Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 6. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

To so letošnji novomašniki

Slovenski novomasniki 2023

Tatjana Splichal | Družina

Aleteia Slovenija - objavljeno 19/06/23

Mašniško posvečenje bodo letos prejeli Drago Ferencek, Klemen Gartner in Blaž Zorko

Leto 2023 prinaša posvetitev treh slovenskih novomašnikov. To so Klemen Gartner, Blaž Zorko in Drago Ferencek, ki je že dal intervju za naš medij. Spoznajte jih v fotografijah in videih, ki jih je pripravila spletna ekipa Družine. Podrobneje pa jih bomo na Aleteii predstavili tudi v naslednjih dneh in tednih.

Oglejte si fotogalerijo:

Klemen Gartner

Klemen Gartner, rojen leta 1997, prihaja iz župnije Maribor – Sveti Križ. “Božje vabilo k služenju Njemu in soljudem ni prišlo po nadnaravnem znamenju, marveč skozi zelo vsakdanji občutek veselja. Ob veselju do Božjega sem se čutil nagovorjenega še ob zgledih duhovnikov in občutku sprejetosti v župniji in skupini animatorjev,” pojasnjuje svojo odločitev za duhovniški poklic.

“Zgledi vernih ljudi so tisto, kar mi je, med drugim, pomagalo razpoznati Božje vabilo v duhovništvo,” dodaja.

V duhovnika bo posvečen 29. junija v mariborski stolnici, novo mašo pa bo pel 9. julija v domači župniji Svetega Križa.

Blaž Zorko

Blaž Zorko je rojen leta 1998. Prihaja iz župnije Ljubljana – Koseze. “Željo oznanjati in širiti vero ter služiti oltarju sem ob molitvi, preizkušnjah, pogovorih in drobnih znamenjih vedno jasneje prepoznaval kot Božji klic v duhovniško službo in nanj odgovoril,” opisuje svoj odziv na Božji klic: “Zahvaljujem se vam za vse, kar storite za nove duhovne poklice, še posebej novomašnike, in se še naprej priporočam v molitev.”

V duhovnika bo posvečen 29. junija v ljubljanski stolnici, novo mašo pa bo pel 2. julija v domači župniji Ljubljana Koseze.

Drago Ferencek

Najstarejši med letošnjimi novomašniki je z 42 leti dominikanec Drago Ferencek. Njegova domača župnija je Ljubljana – Sveti Križ (Žale). Dragova pot do duhovništva je bila drugačna, bolj vijugasta kot poti njegovih sonovomašnikov. Izhaja iz neverne družine, zakramente je prejel šele pri 33 letih. Potem ko se je izšolal že za tri poklice – mesarja, živilskega tehnika in filozofa.  

Duhovniško posvečenje bo Drago Ferencek prejel 2. julija v Marijini baziliki v Petrovčah, novo mašo pa bo obhajal 9. julija v cerkvi Vseh Svetih na Žalah v Ljubljani.

Kdo je bil posvečen pred dvema letoma?

Se še spomnite, kdo so bili novomašniki iz preteklih let?


Leta 2022 so bili novomašniki štirje. Leto poprej je bilo v duhovnike posvečenih sedem diakonov. Enako kot leta 2020. Šest fantov je bilo v duhovnike posvečenih leta 2019. Kar dvajset novih duhovnikov pa smo lahko pozdravili leta 2018.


Kaj so povedali lanski novomašniki?

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.