Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Odličen spletni program za prvoobhajance in njihove družine

bible with phone and headphones

witsarut sakorn | Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 21/05/23

Ameriška spletna programa lahko pomagata pripraviti na zakramente tudi slovenske otroke

Ameriška katoliška medijska hiša Ascension presents je pripravila programa Prenovljeni (Renewed) in Sprejeti Jezusa (Receieving Jesus) za temeljito in otrokom privlačno pripravo na prejem zakramenta prvega obhajila in prve spovedi.

Njihov program Izbrani (Chosen), ki je namenjen poglobljeni pripravi na birmo, je velika uspešnica tako v tujini kot v Sloveniji (v slovenščini je dosegljiv pri organizaciji Luč.si).

V programu so na voljo vsebine tako za otroke kot za njihove starše, pa tudi za katehete in duhovnike.

Kaj vsebujeta paketa za otroke?

Osrednji del priprave na zakramente so kratki, nekajminutni videi z glavno protagonistko deklico Felicity, ki se tudi sama pripravlja na prejem obeh zakramentov – spovedi in obhajila.

S pomočjo teh videov se otroci seznanijo s tematiko greha in odpuščanja, Božje ljubezni do nas ter z resnično navzočnostjo živega Jezusa v hostiji. Za zakramente pravimo, da so vidna znamenja nevidne resničnosti Božje ljubezni, kar v kratkih filmih ponazorijo z risano animacijo, dodano igranim odlomkom. Igranim prizorom pa sledijo razlage mladega ameriškega duhovnika, ki pravkar videno pojasni stvarno, a otrokom razumljivo.

Cilj je, da bi otroci s pomočjo kratkih vsebin spoznali, kako pomembne in neprecenljive darove prejemajo s prvim prejemom obeh zakramentov.

Kaj pa starši?

Seveda se program ne konča le z 12 videolekcijami za otroke. Z vsako od lekcij so povezane tudi molitve, dejavnosti, zgodbe o svetnikih, ki lekcijo osvetljujejo z novega vidika ali podkrepijo povedano, pa tudi predlogi, kako sprejete vsebine z otroki premleti v domačem okolju, recimo s karticami s pripravljenimi iztočnicami za pogovor med vožnjo v avtu.

Namen programa namreč ni le, da otrokom jasno predstavimo pomen in vsebino zakramentov, ki ju bodo prejeli, temveč da v pripravo na zakrament vključimo starše. Predvsem pa jih opolnomočiti, da bi o zakramentih konkretno, pa tudi o veri nasploh samozavestno spregovorili s svojimi otroki. Da jim ne bi bilo težko priznati niti, da česa morda niti sami ne vedo ali ne razumejo, a jim hkrati ponuditi prostor, kjer bi se o tem lahko poučili.

Vsaka od dvanajstih lekcij za otroke ima tudi pripadajočo videolekcijo za starše, v kateri duhovnik vsebino razloži bolj poglobljeno. Po ogledu vseh videov starši prejmejo certifikat, da so se tudi oni pripravili na otrokov prejem zakramenta.

Pri Ascensions se namreč zavedajo, da je družina Cerkev v malem, da so starši prvi in marsikdaj najpomembnejši evangelizatorji otrok. Da se ne bi vse končalo le pri družinski pripravi, so v vsakem paketu tudi vsebine, namenjene katehetom in duhovnikom. S programom prejmejo v celoti strukturirane ure verouka, vključno z igrami, dejavnostmi in domačimi nalogami.

Zakaj ločena programa za obhajilo in spoved?

Priprave na oba zakramenta so običajno hkrati, saj tudi zakramenta otroci običajno prejmejo hitro, drugega za drugim. Najprej spoved, teden do mesec dni pozneje še prvo obhajilo. Kljub temu je pomembno, da jih poučimo o pomenu obeh.

Prav zato so za pripravo na zakrament sprave pripravili poseben paket, katerega še posebej dragocen del je seznam vprašanj za izpraševanje vesti, ki ne sledi le desetim zapovedim, temveč tudi blagrom, telesnim in duhovnim delom usmiljenja ter naglavnim grehom.

S programom Prenovljeni želijo doseči, da bi otroci bolje razumeli Božjo ljubezen in odpuščanje. Da k spovedi ne bi pristopali z zadrego ali celo sramom, temveč z zavedanjem, da jih v njem čakata Božja ljubezen in usmiljenje.

V programu Sprejeti Jezusa pa želijo otrokom razložiti in približati dogajanje med mašo, da bi jim bilo med njo manj dolgčas in bi bolje razumeli, kaj se na oltarju in okrog njega sploh dogaja, predvsem pa da bi ozavestili resnično navzočnost Jezusa v hostiji.

Videi so dosegljivi tako prek spleta kot v DVD-obliki. Oba programa sta seveda plačljiva, za lažjo odločitev pa so vsebine za pokušino dosegljive na spletni strani Ascension.

Morda je za letošnje prvoobhajance novica o teh programih nekoliko pozna. A tudi otrokom, ki so zakramente že prejeli, lahko marsikaj osvetlimo tudi naknadno.

Kajti v resnici je največja dragocenost, ki jo lahko starši podarimo otrokom, prijateljstvo z Jezusom.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
otrocizakrament
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.