Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Najprimernejše darilo ob otrokovem prvem obhajilu

Hands of the First Communion girl folded in prayer

M9K | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 14/05/23

Otrok, ki bo ob prvem obhajilu prejel to darilo, ga bo, upajmo, cenil do konca svojih dni

Katero je najboljše darilo, ki ga otrok lahko prejme ob prvem svetem obhajilu? Ali je to nova igrača, dragoceno novo Sveto pismo, morda imenitna zlata verižica?

Najboljše darilo, ki ga otrok lahko prejme ob prvem obhajilu, je sam Jezus! Ta predlog bo morda koga malce “razočaral”, toda v resnici lahko to darilo negujemo do konca življenja, celo v večnost!

Ko se je papež Benedikt XVI. spominjal svojega prvega obhajila, je pojasnil, kaj je občutil tistega dne.

A v središču mojih veselih in lepih spominov je misel … da sem dojel, da je Jezus prišel v moje srce, da je obiskal prav mene in da je z Jezusom v meni sam Bog. In da je to dar ljubezni, ki je zares dragocenejši kakor vse drugo, kar nam more življenje podariti.

Sveti Janez Pavel II. je ob srečanju z otroki leta 1979 opisal prvo obhajilo svete Terezije Deteta Jezusa:

Sveta Terezija Deteta Jezusa je takole zapisala, ko se je spominjala svojega prvega svetega obhajila: “O, kako sladek je bil prvi poljub, ki ga je Jezus dal moji duši! … To je bil poljub ljubezni, počutila sem se ljubljeno in odvrnila sem mu: ‘Jezus, ljubim te, za vedno se ti predajam’ … Terezija se je razblinila kot kapljica vode, ki se je izgubila v oceanu. Ostal je samo Jezus: učitelj, kralj.” In na začudenje svojih vrstnic je začela jokati od veselja in utehe.

Žal se naši otroci na takšen dar ne odzovejo vedno na ta način. Kot pri vseh milostih je tudi tu vse odvisno od tega, kako dobro je otrok pripravljen sprejeti Jezusa in ali sploh ve, koga prejema.

Kljub temu nas to ne sme ustaviti, da ne bi poskušali svojim otrokom pokazati, kako čudovit dar bodo prejeli, in se spomnili daru, ki ga prejemamo vsako nedeljo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
otrocizakrament
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.