Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

3 predlogi za križev pot v naravi, ki bodo zanimivi tudi otrokom

Kalvarija pod Smledniskim gradom

Tatjana Splichal | Družina

Andreja Urbanec - objavljeno 18/03/23

Izlet za dušo in telo

Vzpon na hrib ob kapelicah križevega pota je v postnem času lahko priložnost, da otrokom približamo to pobožnost. Takih krajev je v Sloveniji več, mi smo obiskali tri: na Gorenjskem, Tolminskem in Štajerskem.

1Kalvarija pod Smledniškim gradom

Kalvarija v Smledniku se vidi že od daleč. Stoji na hribčku, ki se dviga iz ravnine Ljubljanske kotline. Z izhodišča gremo po glavni cesti proti kalvariji in se hitro odcepimo desno. Po nekaj deset metrih nas usmerjevalna tabla usmeri levo do prve postaje.

Cikcak postavljene kapelice, pokrite s skodlami, je leta 1772 načrtoval graščak baron Franc Smledniški v sklopu posesti gradu v Valburgi. Leta 2001 so bile obnovljene, poslikala sta jih Maša Bersan Mašuk in Nikolaj Mašukov. Gre za eno najlepših tovrstnih baročnih stvaritev pri nas.

Na vrhu kalvarije, kjer stojijo trije križi, smo zelo hitro. Pot nas pripelje na makadamsko cesto, a izberemo levo, nekoliko strmejšo pešpot. Do okrepčevalnice na vrhu potrebujemo le nekaj minut.

Kalvarija pod Smledniskim gradom

Od tam se povzpnemo še do ostankov gradu, od koder se odpre razgled po celotni Ljubljanski kotlini, na Kamniško-Savinjske Alpe, Zbiljsko jezero in Škofjeloško hribovje. Med ruševinami nekoč mogočnega srednjeveškega gradu, ki je bil prvič omenjen v prvi polovici 12. stoletja, so table s QR-kodami do zvočnih posnetkov o zgodovini gradu.

Otroci bodo uživali na igralih in urejeni poti ob jeklenici. Spustimo se po isti poti ali po makadamski cesti.

2Mengore

Izlet začnemo v bližini Mosta na Soči. Na Mengore se lahko vzpnemo iz Kozaršč, Modrejc in Volč. Mi smo parkirali na večjem parkirišču na prevalu Poljance nad Kozarščami.

Pot je lahka, poteka po razgibanem področju, polnem jarkov, kavern in spominskih obeležij. Prvi del poti, ki je muzej na prostem z ostalinami prve svetovne vojne, bo otrokom ob raziskovanju hitro minil.

Malo pod vrhom se pot združi s tisto iz Volč, od koder je postavljen križev pot. Kapelice so bile postavljene že leta 1932, a so bile po 22 letih porušene. Nove z Rupnikovimi mozaiki so postavili leta 2008. Na vrhu 453 metrov visokega hriba stoji najstarejša božjepotna cerkev na Tolminskem, cerkev Marijinega imena.

Iz župnijske kronike izhaja, da je prva cerkev (utrdba pred Turki) stala že leta 1480, a jo je prizadela soška fronta in je konec vojne dočakala v ruševinah. Načrte za novo cerkev in poslikavo križevega pota v njej je napravil slikar Tone Kralj.

Mengore

Z vrha se širi razgled na Sočo in bližnje gore Julijskih Alp. Pot do izhodišča je krožna, zato za vrnitev lahko izberemo drugo pot. Če nam ostajajo moči, lahko pot podaljšamo na sosednjo Bučenico, kjer razgledna točka ponuja krasen razgled na Tolmin.

3Šmarje pri Jelšah

Šmarska kalvarija, ki stoji na razglednem hribčku Predenci pod podružnično cerkvijo sv. Roka, je vrhunski baročni spomenik. Iz našega izhodišča se lepo vidi vseh 14 postaj, zato samo sledimo asfaltirani poti, ki nas pripelje točno pred prvo kapelo. Kapelice so bile zgrajene v letih 1743–1753, v času župnika Mateja Vrečarja.

Velike kapele imajo bogato obdelane portale, strešne stolpiče in oltarje, manjše kapele pa so skromnejše. Ob izjemnih poslikavah kapel zlahka podoživljamo pot trpljenja. Zadnja postaja je božji grob s svetimi stopnicami. Od tam je le še nekaj korakov do cerkve sv. Roka na vrhu, ki je bila v zahvalo za konec kuge zgrajena sto let pred križevim potom.

Razlika med zunanjščino in notranjščino cerkve nas ne bo nikjer tako presenetila kot prav tu. Z vrha se odpre razgled na celotno Šmarje. Ena večjih znamenitosti kraja je tudi Jelšingrad (skrajno levo), kjer pa trenutno potekajo obnovitvena dela.

Pod kalvarijo je čudovit Muzej baroka, ki hrani vse originalne lesene kipe s prehojene kalvarije. Čeprav otrokom obisk ne bo najbolj blizu, priporočam ogled. Ogleda je vredna tudi celovito obnovljena župnijska cerkev Marije Vnebovzete.

Kalvarija Smarje pri Jelsah

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družinaizletkrižev pot
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.