Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Pobožnosti križevega pota na prostem v 12 slovenskih krajih. Poromajte z nami

web3-krizev-pot.jpg

ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Urška Kolenc - objavljeno 28/02/21

V postnem času pogosteje razmišljamo o Jezusovem trpljenju

Križev pot, kot ga poznamo danes, so prvič molili v Španiji v 17. stoletju. Če vas zanima več, preberite ta članek:

Tudi med Slovenci je ta postna ljudska pobožnost, ko (predvsem ob petkih in nedeljah) ob štirinajstih postajah premišljujemo o trpečem Kristusu, ki je umrl za nas, zelo razširjena in priljubljena. O tem v številnih slovenskih krajih pričajo kapelice, križi in druga znamenja, ki nas vabijo, da se ustavimo in zazremo v trpeče Jezusove oči.

Zaradi epidemije koronavirusa, ki še kar vztraja, tudi letos ni množičnih pobožnosti križevega pota. Smo pa zato povabljeni, da križev pot redno molimo sami oz. v družini.

V fotogaleriji najdete zgolj nekaj krajev po Sloveniji, kjer lahko ob priliki sami ali z družino molite rožni venec v naravi. Po naši lepi deželi jih seveda najdete še veliko več.

Ni še prepozno, da redno premišljevanje križevega postane eno od letošnjih postnih dejanj, ki nas bo približalo trpečemu Jezusu.

Pravo mojstrovino križevega pota je na primer ustvaril umetnik Marko Jerman. Jezusovo trpljenje je prikazal v prepletu poezije in slikarstva. Oglejte si ga tukaj:

Naj ne bo izgovor pomanjkanje časa. Premišljujte lahko ta kratek križev pot, ki vam ne bo vzel več kot pet minut:

Kako pa je križev pot v zadnjem vlogu “reklamiral” župnik Martin Golob?

Tags:
križev potpost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.