Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Brezčasni nasveti puščavskih očetov za postni čas

green bushes on desert

Pexels

Photo by Francesco Ungaro on <a href="https://www.pexels.com/photo/green-bushes-on-desert-998653/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Matilde Latorre - objavljeno 16/03/23

Želite doživeti preostanek posta malo drugače? Preberite nekaj nasvetov prvih kristjanov, ki so se v puščavah Bližnjega vzhoda v četrtem stoletju posvetili Bogu v molitvi in delu

Z razglasitvijo Milanskega edikta leta 313 so v rimskem imperiju nehali preganjati kristjane. Ker jim zaradi tega ni bilo treba več izkazovati svoje ljubezni do Kristusa z mučeništvom, so se nekateri med njimi odločili, da bodo posnemali Jezusa z umikom v puščavo. Med temi kristjani sta najbolj poznana sveti Pavel iz Teb in sveti Anton Puščavnik, ki sta se odpravila v puščavo ob Rdečem morju.

Preberite nekaj njihovih nasvetov, ki vam lahko pomagajo v tem liturgičnem obdobju priprave na Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje:

1BOG NAJ BO VAŠ EDINI CILJ

Puščavski očetje so si prizadevali svoje srce osredotočiti na Boga in doseči stanje apartheia, kar v grščini pomeni “biti osvobojen neurejenih strasti”, v kateri bi lahko zaživeli v stanju srčnega miru kljub skušnjavi.

Proti smrtnim grehom ali strastem duše (prevzetnost, pohlep, poželenje, jeza, požrešnost, zavist in lenoba) so se puščavski očetje borili s pomočjo teoloških in kardinalnih kreposti, zlasti dobrodelnostjo, ponižnostjo, uboštvom, čistostjo.

Tudi mi se lahko v postnem času odrečemo tistim stvarem, ki nas oddaljujejo od Boga, in v vsem iščemo njegovo voljo.

2RAZMIŠLJAJTE O ZVELIČANJU

Večno zveličanje je preveč pomembna stvar, da ne bi razmišljali o njej, zlasti v postnem času. Puščavski očetje so se nenehno spraševali: “Kako se lahko zveličam?”

Vedeli so, da potrebujejo Božjo milost, da premagajo greh in rastejo v kreposti. “Če živimo tako, kot da je vsak dan dan naše smrti, ne bomo grešili,” je dejal sveti Anton.

Posnemamo jih lahko tako, da si izprašujemo vest in se zatekamo k Božjemu odpuščanju v zakramentu sprave.

3USTVARITE TIŠINO IN SAMOTO

Puščavski očetje so se odločili živeti sami ali v majhnih skupnostih, da bi bili bližje Bogu in svojim bratom, ter vadili tišino in poslušnost.

V postnem času jih lahko posnemamo tako, da ustvarjamo prostore tišine in osebne molitve ter sodelujemo pri liturgičnih slavjih in delih ljubezni.

4VADITE SE V ODPOVEDI

Zgodnji menihi so se z umikom v puščavo ločili od vsega odvečnega in živeli v askezi. Razumeli so, da je njihov edini pravi zaklad Božja ljubezen in da morajo tisto malo, kar imajo, deliti z ubogimi.

Odpovedali so se vsemu, da bi lahko sprejeli edino, kar v resnici šteje – Boga.

Posnemamo jih lahko tako, da v ljubezni do Boga in bližnjega kaj darujemo.

5OSMISLITE SVOJE DELO

Puščavski očetje so delali, da bi zaslužili vsakdanji kruh in da ne bi padli v brezdelje ali skušnjavo. Svoje delo so darovali Bogu kot obliko hvale in služenja drugim.

V preostanku postnega časa jih lahko posnemamo tako, da svoje delo opravljamo z veseljem, velikodušnostjo in marljivostjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.