Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Resnično občutenje hvaležnosti za vse drobne malenkosti mi je začelo spreminjati življenje”

maja_andrej_lev.jpg

LAURA

Valerija Trček - objavljeno 19/01/23

Ženska ženski – pevka, radijska in televizijska voditeljica Maja Oderlap

Maja Oderlap je simpatična Štajerka, ki je že več let dejavna v medijskem svetu. Že kot študentka je začela delati na radiu in televiziji VTV v Velenju, zdaj pa je odgovorna urednica na TV Veseljak.

Mnogi jo poznajo kot pevko in voditeljico različnih prireditev in festivalov. Svojo glasbeno pot je začela v Ansamblu Štrk, nato pa stopila na samostojno pot.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Moj idealen začetek dneva je čisto preprost. Zgodi se takrat, kadar smo vsi doma, ponavadi za konec tedna. Po bujenju Lev poskrbi že za jutranjo dobro voljo, sledi žgečkanje in premetavanje po postelji, potem pa skupni zajtrk in kava z Andrejem kolikor toliko v miru. 😉

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …
Med tednom si običajno ne utegnem ničesar reči, ko se pogledam v ogledalo. 😉 Imam zelo malo časa, da se uredim, potem pa je Lev že pokonci in jutranji ritual do vrtca se začne.

Maja-Oderlap_MAJA.jpg

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
… se tako dobro počutim. Sicer ne maram pretiravanja z ličili in dodatki. Urejenost zame tudi ne pomeni, da si urejen samo navzven. Žarimo takrat, ko smo srečni in načeloma ne potrebujemo hudih dodatkov. Takrat oddajamo povsem drugačno energijo.

4. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Po grenkem razhodu z mojim nekdanjim partnerjem so sledila dobra tri leta, ko sem iskala sebe. Ko sem se nenehno spraševala, zakaj se to dogaja meni, zakaj v svoje življenje privlačim ljudi, ki me prizadenejo, ranijo, so koristoljubni.

Počasi sem začela s spreminjanjem načina razmišljanja, pa tudi pogleda na življenje. Resnično občutenje hvaležnosti za vse drobne malenkosti, ki so se mi zgodile v vsakdanjosti, mi je začelo spreminjati življenje in k meni pripeljalo povsem druge ljudi in tudi mojo ljubezen. Danes sem hvaležna, da se mi je to zgodilo.

5. Materinstvo je najlepša vloga, ker …
Ker šele ko v rokah držiš nebogljeno bitje, ugotoviš, da je prav to smisel naše biti. Neverjeten in čudovit občutek je, ko ti sin priteče v naročje, kot te objame in pove, da te ima rad. Še kako drži, da je beseda mama najbolj sladka na svetu, ne sliši je vsak in zato sem neizmerno hvaležna. Res. Vsekakor vloga mam in sploh staršev še zdaleč ni lahka. Sem si jo predstavljala drugače, bolj enostavno. 😉 Kot mama imam priložnost dajati dober zgled, učim se potrpežljivosti, obenem pa mi sin prav vsak dan “nastavi ogledalo”, kdo sem.

Maja-Oderlap.jpg

6. Že od malih nog vas spremlja glasba, preizkusili ste se tako v narodnozabavnih kot zabavnih ritmih. V čem vidite prednost tega, da je vaš repertoar petja tako širok? Ima katera od vaših pesmi v vašem srcu prav posebno mesto?
Že od ranega otroštva me je spremljala predvsem slovenska pesem. Že kot deklica sem rada nastopala. Z narodnozabavnimi skupinami veliko tudi v Švici, Italiji in Nemčiji. Skupek vsega mi je dal izjemno širino. Če poješ pri narodnjakih, moraš biti tako rekoč “multi”, ker so repertoarji široki: od šlagerja, popa, acapella izvedb, tudi kakšna rockerska se je našla vmes. Vse to ti odpre pogled na različne glasbene zvrsti, kar ti v vseh pogledih pride še kako prav.

Jaz sem na odru tudi povezovala program in sem se res, res veliko naučila. Med narodnozabavnimi pesmimi sem rada zapela Avsenikovo Sanjam o domovini, sem namreč altistka in mi je izjemno ležala, v pesmi pa je tudi veliko emocij. Všeč so mi skladbe, ki imajo zgodbo, ki imajo močna besedila. In ena takih je tudi Kot nekdo, ki imel me bo rad Ditke Haberl.

7. Ste izkušena radijska in televizijska voditeljica, pri tem delu pa morate biti zelo spretna govorka. Ste zgovorni že od majhnega ali ste se izurili skozi leta? Lahko z nami delite kakšno anekdoto, ko ni šlo vse po planu?
Moram priznati, da sem že kar zgodaj klepetala. 😉 Moja mama, sicer profesorica razrednega pouka, me je kot deklico rada popravljala, če nisem lepo govorila. Skozi leta se seveda marsičesa priučiš. V oddajah z gosti, ki potekajo v živo, si lahko še tako pripravljen, pa se na koncu lahko obrne drugače. Vsa ta leta pred televizijsko kamero in radijskim mikrofonom dajejo kilometrino, da te ne vrže vse tako zlahka s tira.

Veliko sem se naučila iz drugih odrskih nastopov, kjer si enkrat v vlogi voditelja, drugič v vlogi gosta. Predvsem je pomembno, da gosta poslušaš, ker samo tako lahko razvijaš dobro debato oz. zanimiv pogovor. Zato moraš biti suveren in potrebuješ tudi določeno mero sproščenosti. Seveda pa ti to uspe šele po res ogromno izkušnjah.

Maja-Oderlap_MAJA1.jpg

Ah, skoraj vedno, ko zadeve tečejo v živo, ne gre vse točno po planu. Najbolj pogosto pozabim besedilo. (smeh) Sploh pri pevskih nastopih. Takrat si ga navadno kar izmislim. Zgodilo se mi je tudi, da sem na enem izmed koncertov, ki sem ga vodila, vsakič preimenovala enega člana. Enostavno si nisem mogla zapomniti njegovega imena oz. sem dva člana zamenjevala. Ljudem je bilo smešno, meni pa niti ne …

8. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Težko. A se trudim. Kadar imam nekaj minut, rada uživam v tišini, rada kaj dobrega preberem, rada samo opazujem naravo in njene čudeže, ki jih ustvarja. Hvaležna sem, da mi je dano vse to videti in občutiti. S tem tudi polnim svoje baterije.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Noč ni nikoli tako dolga, da se ne bi zjutraj na obzorju prikazalo sonce.

10. Biti ženska je lepo ker …
Lahko s svojo nežnostjo, milino, pa tudi odločnostjo in vztrajnostjo svet peljemo v lepše čase.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.