Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Česa me je naučila nadaljevanka Naša hiša

our house

Fotografija je last RTV Slovenija

Lojze Grčman - objavljeno 31/01/23

Televizija ne pomeni nujno metanja časa stran

Je morebiti v zadnjih tednih vašo pozornost pritegnila britanska nadaljevanka Naša hiša? Mojo je, priznam. In o dogajanju ter odnosih v njej kar precej razmišljam. V dogajanju se zrcalijo odnosi sodobnega človeka, ki lahko pošljejo marsikatero sporočilo. Saj veste, bistveno ceneje se je učiti iz tujih napak kot iz svojih.

Tisti, ki ste štiridelno nadaljevanko, ki jo je nacionalna televizija predvajala ob sobotah zvečer, spremljali, naslednje odstavke lahko izpustite. Drugi pa jih le preberite.

V vrtincu izsiljevanja in prikrivanja resnice

Glavna lika Naše hiše sta Bram in Fi, mlad zakonski par z dvema otrokoma. Fi nekega dne pride domov, v njuno izpraznjeno hišo pa delavci prinašajo pohištvo. Ne more verjeti ušesom in očem, ko ji neznana, sicer prijazna zakonca, ki sta v njeni kuhinji, pojasnita, da sta hišo kupila in ji za to pokažeta tudi določene dokumente, čeprav kot lastnica hiše sploh ni prodajala. Moža Brama pa ne more doklicati na telefon.

our house

Dogajanje poteka na dveh časovnih ravneh. V retrospektivi izvemo, da sta se Bram in Fi razšla, ker je imel on enovečerno afero z njeno prijateljico Merle. Ni šlo za prvo nezvestobo. Poleg tega mu žena zameri tudi prikrivanje resnice oziroma laži. Prizadeta je, ne moreta se pobotati, zato se Bram izseli. Zaradi prometnih prekrškov izgubi vozniško dovoljenje, nasede izzivalnemu vozniku na cesti, povzroči prometno nesrečo. Ker nima vozniškega dovoljenja, se ustraši in pobegne. Pozneje se izkaže, da je v nesreči umrl otrok, kar Brama pahne v obup.

Toby, ki v resnici sploh ni Toby

Prav zaradi nesreče Brama pozneje izsiljuje zapeljivka Wendy, češ da ga bo kot očividka prijavila policiji. V zameno zahteva vse večji znesek. Naposled celo hišo. Pozneje se ji pridruži še Mike, s katerim sta izsiljevalsko odlično organizirana. Še posebej zato, ker Mike, ki se ji izdaja za Tobyja, postane ljubimec Fi. Ko ta ugotovi povezavo, se začne klopčič razpletati, Mike pa postaja vse bolj nasilen.

our house

Bram pod prisilo hišo proda, ampak premeteno skrivaj navede tekoči račun, ki ga ima Fi. Ta Miku, ker se počuti ogroženo, v vino strese tablete, da se zastrupi in umre. Merle, s katero se pobotata, ji svetuje, naj na policiji pove prirejeno zgodbo, ki bo zakrila dejstvo, da ga je ubila. Medtem pa Bram izgine, napravi samomor z utopitvijo, še prej pa prizna, da je on kriv nesreče. V zadnje prizoru Fi odpelje policija.

Utrinki iz nadaljevanke, ki so vredni premisleka:

 • Dolgo- in srednjeročno je vedno bolje povedati po resnici. Laž ali zamolčana pomembna resnica imata lahko daljnosežne posledice pozneje.
 • Vsak od nas kdaj zagreši kako napako, ga polomi ali zamoči. Vedno je bolje tovrstne stvari razčiščevati takoj ali čim prej, ne pa jih pometati pod preprogo. Še posebej pri odnosih.

   • Če že ne morem izbrati dobre rešitve, se karseda potrudim vsaj, da izberem manj slabo.

    • Zelo pomembno je pretehtati, kako bodo moje odločitve in dejanja vplivali na širšo okolico – zakonca, ožjo in širšo družino. Jim bo zaradi mojih usodnih dejanj še težje?

     • Čas, ko me grabi panika, nikakor ni primeren za sprejemanje pomembnih ali celo ključnih, življenjskih odločitev.

        Podprite Aleteio!

        Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
        Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
        Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

        Hvala že vnaprej!

        Urška Leskovšek,
        urednica Aleteie Slovenija

        Top 10
        Več
        E-novice
        Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.