Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali bo mati sv. Janeza Boska razglašena za blaženo?

Margaret Occhiena

Public Domain

Aleteia - objavljeno 31/01/23

"Don Boskov naslednik p. Vigano je govoril, da se je oratorij rodil v naročju mame Margarete"

Don Boskova mati Margareta Occhiena (1788–1856) ima od leta 2006 naziv častitljiva. Velja za “soustanoviteljico” salezijancev, ki jo ljubeče imenujejo mama Margareta. Mnogi ljudje pozivajo k beatifikaciji te laikinje, pojasnjuje postulator njenega beatifikacijskega postopka, p. Pierluigi Cameroni.

Mama Margareta je bila žena vdovca in mati treh otrok, vključno z enim iz moževega prvega zakona. Ovdovela je pri 29 letih in se v življenju soočila s številnimi preizkušnjami. S trdno vero je sama vzgajala svoje otroke. Na prošnjo svojega sina, duhovnika, je spremljala prve korake reda, ki ga je ustanovil, da bi služil mladim z razvpitega območja obrobju Torina.

P. Cameroni, glavni postulator za zadeve svetnikov salezijanske družine, na svojih potovanjih in srečanjih po svetu opaža “veliko zanimanje za beatifikacijski postopek mame Margarete, ne le v Italiji, ampak povsod po svetu”. Vzrok za to zanimanje vidi v “vlogi, ki jo je imela pri karizmi”, in njenem “izvirnem” izražanju te karizme.

Mama Margareta je bila namreč “navzoča na samem začetku salezijanskega dela v Valdoccu in je don Boskovi karizmi dala ženski, družinski pridih. Zapustila je zelo močan pečat na salezijanski karizmi v službi mladih,” piše p. Cameroni, ki se spominja: “P. Vigano, don Boskov naslednik, je govoril, da se je Oratorij rodil v naročju mame Margarete.”

Kot pravi, lik mame Margarete “poudarja pomen vloge družine, ženske, materinstva” v “vzgojni dejavnosti” ter v “rasti in zrelosti ljudi”. Mama Margareta je po mnenju postulatorja “še posebej pomembna za nove generacije” kot zgled “ljubečega, pa tudi zahtevnega materinstva, ki druge poziva k odgovornosti”.

Druga značilnost častitljive žene iz italijanske pokrajine Piemont je, da “ni bila zgolj (biološka) mati don Boska, ampak mu je bila tudi duhovna mati, ki ga je spremljala, bdela nad njegovim duhovništvom in vzgojnim poslanstvom”.

“Ko je don Bosko začel študij v bogoslovnem semenišču, ga je mama Margareta spomnila na dejanje posvetitve Mariji,” je pripovedoval postulator. “Ko si prišel na svet, sem te posvetila Mariji; ko si začel študirati, sem ti priporočila pobožnost do Marije; če postaneš duhovnik, širi pobožnost do Marije, bodi ves za njo.”

Poleg tega uteleša poslanstvo laikov, “da z duhom evangelija oživijo vse stvarnosti sveta”.

Ta lastnost je gotovo pri srcu papežu Frančišku, ki tudi sam odločno spodbuja položaj žensk v Cerkvi. “Mislim, da je papež Frančišek naklonjen temu liku ženskosti,” tako p. Cameroni, ki se spominja obiska argentinskega papeža v Valdoccu leta 2015.

Kako je s postopkom beatifikacije

Mama Margareta je bila za častitljivo razglašena leta 2006, v letu 150. obletnice njene smrti. Na tej točki bi bilo potrebno priznanje čudeža na njeno priprošnjo, da bi se odprla vrata njeni beatifikaciji.

“Zaenkrat ni dokumentiranega še nobenega čudeža, ki bi se zgodil na njeno priprošnjo v strogem pomenu besede, vendar nam poročajo o milostih. Trenutno zbiramo dokumentacijo o primeru v Španiji, o otroku, da bi ugotovili, ali obstajajo dejavniki, ki bi nam omogočili govoriti o čudežu”, pojasnjuje p. Cameroni.

Kot pravi, “danes to ni tako preprosto; z medicinskega vidika je zapleteno”. Po drugi strani pa je “veliko pričakovanj”, ugotavlja postulator. “Upajmo, da bo od zgoraj prišlo znamenje, ki bo potrdilo to lepo, krepostno in smiselno življenje.”

Ko je mama Margareta 25. novembra 1856 v starosti 68 let umrla za pljučnico, so jo vsi mladi iz oratorija pospremili na pokopališče in jokali za svojo “mamo” – ime, ki se je v salezijanskem izročilu ohranilo do današnjih dni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinamaterinstvosvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.