Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Odmevna spletna serija o Jezusu prikazuje tudi njegovo čustveno plat

The Chosen

Zajem zaslona | Youtube

Lucija Čakš - objavljeno 27/12/22

Spletna serija Izbrani (The Chosen) o Jezusovem življenju, o kateri smo že pisali, je v letošnjem adventu vstopila v tretjo sezono

V ZDA so prva dva dela tretje sezone premierno predvajali v kinodvoranah sredi novembra. Obisk kinodvoran je presegel skoraj vse hollywoodske filme, ki so imeli premiero v istem tednu, tudi z zvezdniki posejano komično grozljivko Meni. Več gledalcev je uspel privabiti le Marvelov Črni panter 2.

Kar je neobičajno za katerokoli neodvisno produkcijo, kaj šele takšno o Jezusovem življenju, pri čemer sploh ne gre za film, temveč televizijsko serijo, za katero so gledalci vedeli, da bo že čez mesec dni brezplačno dostopna na spletu. Samo napovednik sezone, ki je izšel na začetku novembra, pa si je do sedaj ogledalo že več kot dva milijona in pol ljudi.

V novi sezoni več pozornosti na Devici Mariji

Režiser Dallas Jenkins zagotavlja, da se bo katoličanov v novi sezoni še posebej dotaknila upodobitev Device Marije. V pogovoru o tretji sezoni je zatrdil, da se zaveda odgovornosti svojega dela: “Vsekakor je upodobitev Jezusove matere Marije najbolj občutljiva tema za katoličane.”

Zato gledalce še posebej opozori na tretjo epizodo, ki bo na ogled po našem času v noči z božiča na štefanovo. V njej Marija in Jezus spregovorita o njegovem odraščanju in o tem, kaj oba čaka v prihodnosti.

“Dejstvo, da se Marija zaveda teže dogodkov, ki prihajajo, se bo po mojem mnenju najbolj dotaknilo katoličanov,” pravi režiser. “Čeprav ve, kaj se obeta in je bila poslana na zemljo prav z namenom, da rodi odrešenika, je njeno materinsko srce kljub temu obteženo, ko opazuje svojega sina, kako se na vsakem koraku spopada s preizkušnjami. V tej sezoni se zave teže, ki jo nosi njen sin.”

Višek tretje sezone pa napoveduje v dogodku, opisanem v vseh štirih evangelijih: ko Jezus nahrani pet tisoč mož.

Po režiserjevih besedah je bil to tudi najtežji snemalni dan v vsej sezoni zaradi velike množice statistov, izjemne vročine in ker so poskušali fokus prizora razpršiti na več kot le hranjenje množice. “Za nekaj apostolov je namreč to tudi osebna prelomnica,” napove Jenkins.

Kako do ogleda?

Na tej spletni strani si lahko ogledate vse dele prvih dveh sezon in začetne epizode tretje sezone. Popolnoma brezplačno.

Zelo človeški (in ravno prav božanski) Jezus

Glavni igralec Jonathan Roumie, ki upodablja Jezusa, gledalcem glede tretje sezone preprosto napoveduje, da jih bo spravila v jok. Hkrati pa potrdi režiserjeve besede, da je velik poudarek na Božji Materi, saj kot sodelavca, s katerim mu je bilo v pripravi te sezone najprijetneje delati, brez pomisleka navede Vanesso Benavente, ki upodablja Marijo. “Zlahka padeva v dinamiko ljubeče matere in skrbnega sina,” opiše sodelovanje s soigralko.

Na splošno se je Jonathan Roumie v vlogi Jezusa zelo prikupil občinstvu. Ne le, da ima telesne poteze nekoga z Bližnjega vzhoda (k čemur prispevajo njegove egipčanske korenine), temveč je tudi igralec z močno prezenco, zna pa delovati tudi nežno ali ponižno. Dodaten bonus je njegov precizni občutek za komične prizore.

Tako v seriji uspe naslikati res človeškega Jezusa, ki ni le eteričen in oddaljen. Vlogi pa vdahne ravno dovolj mističnega, da se med ogledom vedno zavedamo, da vendarle ne gre za povsem običajnega človeka.

Roumie, ki je katoličan, sodeluje pri najbolj razširjeni katoliški molitveni aplikaciji Hallow, kjer vam lahko prebere vsakodnevni evangelijski odlomek, lahko pa z njim v angleščini tudi molite rožni venec ali angelovo češčenje.

Zakaj sploh gledati Izbrane? (za tiste, ki ste še pri prvi sezoni)

Kot argument si lahko izposodimo kar besede glavnega igralca: “Zgodba je tako večplastna, da se na neki točki dotakne vsakogar. Vsakdo, ki mu bije srce, bo našel v njej kaj, kar ga bo nagovorilo.”

Podatek, da si je skoraj pol milijarde gledalcev že ogledalo vsaj eno epizodo slavne serije (tako vsaj kaže števec na mobilni aplikaciji), govori sam zase.

Prizorov, ko Jezus recimo pije, jé ali rezbari, smo še nekako vajeni, nikakor pa pred Izbranimi na televiziji še nismo srečali Jezusa, ki kuri ogenj, postavlja šotor ali otroke spravlja v smeh s tem, da z usti spušča prdeče zvoke.

Umetnost je že najti televizijsko upodobitev Jezusa, ki razen veselja (ter strahu in žalosti med pasijonom) kaže kakršnakoli čustva. Jezus v Izbranih pa je enkrat navihan, drugič naveličan, včasih presenečen, skratka kaže vso paleto čustev. Tako se z njim zlahka poistovetimo.

Še bolj pa to velja za druge like. Vidimo recimo prisrčen zakonski odnos med apostolom Petrom in njegovo ženo (v seriji, poimenovani Eden). Cestninar in pozneje apostol Matej je očitno na avtističnem spektru.

Skratka, ustvarjalci z velikodušno mero domišljije zapolnijo praznine v zgodbah posameznikov, ki jih iz evangelijev ne izvemo. Osebam, ki jih poznamo iz evangelijev, naklonijo čas in prostor, da dihajo, živijo in da mi lahko zadihamo z njimi.

Pa še to – v tej seriji Judje molijo. Ne le Jezus in ne le v trenutkih, ko to omenjajo evangelisti, temveč je molitev bistveni del njihovega vsakdana, saj je prepletena z vsem, kar počnejo. Konservativni politični kritik Ben Shapiro je zato serijo opisal kot izjemno judovsko.

In ko smo ravno pri religiji – režiser Jenkins, ki je sicer evangeličan, je povsem iskren tudi glede tega: “Med snemanjem ne razmišljam o specifični denominaciji. Imam pa odgovornost, da povem zgodbo tako iskreno in pristno, kolikor se le da.”

Med romanjem v Izrael, na katero se je odpravil kot na duhovno pripravo na snemanje tretje sezone, je močno začutil pomen svojega poslanstva. Hkrati pa poudarja, da je to le medijska vsebina, ki govori o Božjem Sinu, nikakor pa ne nadomestek za Sveto pismo.

Tako do novih kot do starejših epizod lahko dostopate prek aplikacije The Chosen, ki si jo naložite na telefon ali pametno televizijo.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.