Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Privlačnost TV nadaljevank in njihove pasti

tv_shutterstock_386915641

Por Africa Studio/Shutterstock

Andreja Hergula - objavljeno 06/06/20

"Seni seviyorum sevgilim" ali "Ljubim te, draga moja" po turško

Se vam zdimo nadvse romantično razpoloženi? Niti ne, le pritegniti želimo pozornost tistih, ki pogledajo dovolj turških nadaljevank, da razumejo naslov.

Ponudbe je mnogo, v najrazličnejših jezikih, po navedbah televizijskih hiš pa je tudi gledanost še vedno visoka. V nadaljevanju bomo raziskali, kaj je trik “limonad”, da tako pritegnejo gledalce/ke. Dogajanje v možganih ob tem nam bo odstrla doc. dr. Sara Jerebic, spec. zakonske in družinske terapije.


ODPOCZYNEK

Preberite še:
To je razlog, zakaj nas poležavanje pred televizorjem ne sprosti

Čustva so zelo živa

Dr. Jerebičeva razlaga, da so gledanju limonad bolj podvrženi tisti, ki imajo bolj osiromašeno čustveno življenje (gleda jih tudi vse več moških): “Če nekdo resnično živi svoje življenje v polnosti, je sam svoj režiser in glavni junak v vlogi svojega življenja. Zaradi tega, ker je dovolj pestro in zanimivo, ne potrebuje dodatne stimulacije.”

Dialogi ter vsebine nadaljevank so čustveno zelo živi. Čustva pa so nalezljiva. Gledalci projicirajo osebne želje na like igralcev ali se poistovetijo z glavnimi junaki. Je pa v limonadah prikazan tudi svet, po katerem lahko nekdo močno hrepeni in je zanj v realnosti nedosegljiv. Število epizod v telenovelah je skoraj neomejeno. Vsaka epizoda se konča tako, da gledalca pusti s številnimi odprtimi vprašanji in z željo po gledanju naslednjega dela, da bi lahko nanje odgovoril. Poleg tega vsebujejo mnoštvo zapletov. Gledalci morda pričakujejo nasvet, kako naj sami ravnajo v podobnem položaju.


NETFLIX

Preberite še:
Kakovostne televizijske in spletne nanizanke

ODPOCZYNEK
fizkes | Shutterstock

Telenovela vs. romantični film

Je učinek telenovele podoben kot pri filmih z romantično vsebino? Razliko razlaga dr. Jerebičeva: “Film se konča, telenovele pa se nadaljujejo in ravno to je čar. Potegnejo, ker si ljudje želijo videti srečen konec. Se pa pri zadnji epizodi pogosto pojavi depresivno občutje. Posameznik je bil na junake, vsebino navezan. Potem ko pa se zaključi, v možganih pade stimulacija in gledalci žalujejo. Ker jim je težko, hitro najdejo novo telenovelo, ki jo lahko spet gledajo dalje in tako se krog ponovi. Glavno vlogo pa neredko igrajo tudi reklame.”

Spodbujanje empatije

Seveda pa imajo nadaljevanke tudi nekaj pozitivnih učinkov. Gledanje omogoča čustveno razbremenitev in sprostitev ter komunikacijsko vez in močno povezanost s prijateljicami ob pogovorih o tem. Zapleti v serijah spodbujajo empatijo pri gledalcih. Neredko so življenja junakov polna vzponov in padcev in pozitivno sporočilo je lahko, da se nekdo po še tako hudem padcu pobere in gre naprej.


KID IN FRONT OF A TV

Preberite še:
Otroci in gledanje televizije: razlogi za in proti

Telenovela = zasvojenost?

Po drugi strani pa je lahko gledanje telenovel pobeg iz realnega življenja, težav, odtujenosti, osamljenosti. Namesto da bi posameznik težave reševal, se na tak način z odklopom umika. Težave se tako samo še okrepijo in ostajajo nerešene. Gledanje lahko posamezniku kratkoročno dvigne razpoloženje, dolgoročno gledanje pa posameznika še bolj osami in oropa resničnih odnosov, ki bi jih lahko živel. Nevarno je, ko se posamezniki v gledanju ne morejo ustaviti oziroma omejiti: “Gledanje povzroča dobre občutke, saj se v možganih sproščajo kemikalije ugodja. Pri ugodju pa je tako – več kot ga doživimo, bolj smo motivirani zanj. Tako možgani posamezniku sporočajo, da gledanje nujno potrebuje, tako kot vodo in hrano, in je podobno kot pri drogah, le da gre pri gledanju za nekemično zasvojenost, ki na nek način ugrabi možgane.”

Kako idealna je …

Limonade so prijetne tudi za oko: v njih se vse vrti okrog brezhibnega videza. Mladostnice, ki spremljajo telenovele, lahko po mnenju dr. Jerebičeve dobijo napačno sporočilo ne samo o idealni ljubezni, temveč tudi o idealnem videzu. Ženske v nadaljevankah so ves čas brezhibno urejene. Dekleta se lahko preveč primerjajo in svoje telo oz. sebe doživljajo kot ne dovolj lepe. To so po besedah dr. Sare Jerebic potrdile tudi raziskave. Kako se izogniti tem negativnim vplivom? Pomembno je, da če mladi gledajo telenovele, da to počnejo skupaj s starši. In da jim ti vsebino kritično razlagajo in jih sprašujejo o njihovem mnenju, doživljanju.

Prispevek je bil najprej objavljen Naši družini, prilogi tednika Družina.


WEB 3 PISECE

Preberite še:
Skrivnostni grad sredi gozda, ki je zmedel Turke
Preberite še:
Kdo se skriva za imeni, ki so se uvrstila na lestvico 10 najpogostejših imen
Preberite še:
Čokoladni puding s skrivnostno sestavino

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.