Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Knjižni predlogi, ki se poleg smrti dotaknejo tudi upanja

Woman in pain

Pheelings media | Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 28/10/22

Kaj boste brali v prazničnih dneh?

Prvi november zaradi drugačnega državnega poimenovanja z dnevom mrtvih, ki v ospredje postavlja smrt, tudi med kristjani nemalokrat vzbudi nekoliko grenak priokus. Toda vera nas uči, da je to praznik veselja in upanja, saj praznuje vse nebeško občestvo. In kdo od nas si po smrti ne želi priti v nebesa?

Na knjižnem oddelku založbe Družina smo poiskali nekaj predlogov za branje v teh dneh, ko se bomo ob obisku grobov svojih dragih najverjetneje spraševali tudi o lastni minljivosti in večnem življenju.

1Antonia Salzano Acutis in Paolo Rodari: Skrivnost mojega sina

O petnajstletniku Carlu Acutisu, ki je umrl zaradi levkemije in bil lani razglašen za blaženega, ste na Aleteii brali že večkrat. Njegova mama Antonia se je po sinovi smrti znova zbližala z vero in spomine na Carlovo kratko, a izjemno polno življenje pred kratkim razodela v knjigi, ki jo lahko berete tudi v slovenskem prevodu.

“V ganljivi in navdihujoči prvoosebni pripovedi se bolečina ob izgubi sina prepleta s hvaležnostjo, upanjem in novo vero v večno življenje,” so zapisali pri založbi Družina. Branje o prvem milenijskem svetniškem kandidatu je vsekakor primerno tudi za mlade.

2Nicolas Diat: Je čas umiranja

Avtor se je lotil zanimivega projekta: obiskal je osem samostanov od Velike kartuzije do Solesmesa in zbral izpovedi menihov o koncu njihovega življenja. Sprašuje se, kako dojemajo in se soočajo s smrtjo znotraj samostanskih zidov. Presenetilo ga je, kako se pripovedovanja menihov med seboj razlikujejo – nekatera so prežeta s trpljenjem, spet druga pa polna hvaležnosti.  

3Nebeška razodetja

Vas morda zanimajo odkritja svetnice o življenju, ki nas čaka po smrti? V knjigi so zbrane mistične izkušnje svete Brigite Švedske. Po moževi smrti se je mati osmih otrok odločila za posvečeno življenje. V pričujočem delu Brigita izpostavi tudi napake Cerkve in oddaljene kristjane spodbuja, naj se vrnejo k Bogu.

4Agnès Auschitzka: Umrl je nekdo, ki si ga imel rad

Ob obisku pokopališč se tudi otrokom poraja nemalo vprašanj, povezanih s smrtjo. V pomoč pri razlagi in usmerjanju pogovora vam je lahko knjižica Umrl je nekdo, ki si ga imel rad.

5Simone Troisi in Cristiana Paccini: Rojeni za večno življenje

Še eno navdihujočo zgodbo nam postreže delo Rojeni za večno življenje, v katerem spremljamo zgodbo Chiare Corbella Petrillo in smo jo na Aleteii že predstavili. Z možem Enricom sta še pred rojstvom pokopala prva dva otroka, v petem mesecu tretje nosečnosti pa je Chiara izvedela, da ima tumor na jeziku. Da ne bi ogrozila otroka, se je odločila počakati z zdravljenjem. Vmes je bolezen zelo napredovala in Cihara je umrla leto dni po sinovem rojstvu. S svojo močno držo in zaupanjem je nagovorila številne ljudi po svetu. Zgodbo sta v knjigi predstavila prijatelja zakoncev Petrillo, ki sta ju spremljala ob vseh preizkušnjah.

6Patrick Theillier: Izkušnje skorajšnje smrti

Kristjani verujemo, da se bo naše življenje po smrti nadaljevalo. Ob tem se nam velikokrat zastavlja vprašanje, kako bomo živeli po smrti. Patrick Theillier, dolgoletni zdravnik in član medicinske komisije v Lurdu, ki je bila zadolžena za potrjevanje izjav o domnevnih čudežnih ozdravitvah, je v knjigi Izkušnje skorajšnje smrti na podlagi pričevanj posameznikov natančno popisal obsmrtne izkušnje, ki nam približajo predstave o posmrtnem življenju. Branje, ob katerem lahko zopet naravnamo naše kompase s tistimi, ki vodijo v nebesa.

7Anne Dauphine: Dva koraka po mokri mivki in Poseben dan

Francozinja Anne-Dauphine Julliand v svojih dveh knjigah opisuje soočenje z najtežjo preizkušnjo, pred katero trepeta vsak starš. Obema njenima hčerama so namreč zdravniki diagnosticirali metakromatsko levkodistrofijo, najhujšo obliko genske bolezni, zaradi katere sta pozneje obe umrli. Kljub bolečinam in neznosnemu trpljenju so družino tudi v najtežjih trenutkih krasili močna povezanost, vera in upanje. Njihovo zgodbo lahko preberete tukaj. V začetku letošnjega leta sta zakonca izgubila tudi prvega sina. Anne se tudi po tej tragediji ni vdala bolečini, ampak v svoji župniji večkrat nagovarja starše, ki so se prav tako soočali z izgubo svojih otrok.

AFTERLIFE
Preberite še:Kam pa po smrti?

Nenazadnje pa: smrt je rojstvo za nebesa, kjer nas čakajo številni svetniki. Praznične dni nam lahko polepša branje kateregakoli življenjepisa ali dela o teh svetih možeh in ženah. Naj nam dajejo zgled ponižnosti in pravega veselja!

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.