Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako (pre)živeti leto kot samski katoličan

Happy young woman drinking a cup of tea

Ground Picture | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 27/01/23

Predlagamo vam nekaj načinov, kako kar najbolje izkoristiti to obdobje v svojem življenju, ki ima povsem svoje priložnosti in blagoslove

Če ste samski, ste verjetno namenjeni za zakon – Bog večino ljudi kliče v zakonsko življenje. To je torej dobra novica (če si seveda želite biti poročeni). Slaba novica pa je, da je iskanje življenjskega sopotnika lahko zelo težavno. V kulturi, ki kot najvišja cilja spodbuja osebno srečo in takojšnjo zadovoljitev, je to še posebej zahtevno.

V zakonu boste resnično srečni le, če boste odložili svojo lastno srečo in zadovoljstvo – vedno znova, dan za dnem. Naša kultura pa nikogar ne usposablja za to, da bi bil pripravljen na takšno stvarnost.

Kljub temu lahko najdete pravega. Morda se bo to zgodilo že letos. Toda danes ste še vedno samski. In Bog od nas pričakuje, da smo zvesti v sedanjem trenutku. Zato lahko svetost živite tako, da se velikodušno prepustite sedanjim razmeram. Za jutri nimamo nobenih zagotovil in današnji dan je vse, kar premoremo.

Na podlagi lastnih izkušenj vam predlagam nekaj načinov, kako kar najbolje izkoristiti ta trenutek v svojem življenju.

1Eno uro na teden namenite dejavnosti, ki vas osrečuje in poživlja

Eden od načinov, kako se najbolje pripraviti na poroko, ko bo do nje prišlo, je temeljito poznavanje samega sebe. Bolj ko ste v celoti “vi sami”, bolj se boste pripravljeni predati srečnemu in zdravemu razmerju. Da bi to dosegli, ugotovite, kaj vas osrečuje.

Naj bo to branje, slikanje, smučanje ali obnavljanje starega pohištva: poiščite dejavnost, ki vas poživlja in vam daje občutek celovitosti. Nato tej dejavnosti vsak teden namenite eno uro svojega časa.

2Dejavno se vključite v svojo župnijo

Vsi ljudje smo poklicani, da na svoj način prispevamo k družinskemu življenju v človeški družini, tudi če se nikoli ne poročimo (preverite Katekizem Katoliške cerkve, odstavek 2231). Ko je človek poročen, se zlahka nauči razdajati sebe, saj ima zakonca, ki je ves čas ob njem in skupaj se učita ljubiti.

Samskemu človeku pa se ni tako lahko naučiti razdajanja in ljubezni, preprosto zato, ker se mora dodatno potruditi, da najde ljudi, ki bi se jim lahko razdajal.

Eden od načinov, kako ljubiti, ko ste samski, je dejavna vključenost v domačo župnijo. Ali obstaja služba, ki se ji lahko pridružite ali jo celo začnete v domači cerkvi? Prispevajte k skupnemu dobremu svoje župnijske družine in se naučite velikodušno ljubiti posebnosti in pomanjkljivosti vseh, ki opravljajo službo skupaj z vami, pa tudi župljanov, ki jim služite.

3Oglejte si vsebine za samske, ki ljubijo Cerkev

Ni veliko duhovnikov, ki bi pridigali z mislijo na samske osebe. Ni veliko župnijskih dogodkov, ki bi bili namenjeni samskim katoličanom, še posebej če niste več “mladi odrasli”. Včasih se človek težko spomni, da je na svetu veliko katoličanov, kakršni ste vi.

Da bi se izognili občutku osamljenosti, poskrbite, da boste preverjali vsebine, namenjene vam. V nekaterih župnijah obstajajo skupine za samske, lahko pa si pomagate tudi s spletnimi stranmi, ki so namenjene iskanju katoliškega življenjskega sopotnika. Katoliške spletne strani za zmenke pogosto ponujajo dobre blogovske prispevke in videoposnetke ter druge vsebine z mislijo na samske katoličane.

410 minut na dan preživite v tihi molitvi

Ta nasvet bi v resnici moral biti prvi na tem seznamu. Ne glede na to, kaj počnete, je na koncu dneva najpomembnejše, da nekaj časa preživite z Bogom v molitvi. Že zdaj usvojite navado sedenja v tišini z Njim in pozneje se bo ta navada uveljavila ne glede na to, kaj se bo v prihodnje dogajalo na vaši življenjski poti.

Zakonec vas ne bo izpolnil. Nadaljnjih deset minut brskanja po spletu prav tako ne. Niti dodatnih deset minut prostovoljnega dela. Bog, ki vas je ustvaril in vas ohranja, pa vas bo izpolnil. Vsak dan malce bolje spoznajte Jezusa.

5Poskrbite za svoje telo z boljšim spancem

Izberite čas, ko boste vsak večer odložili telefon, in se tega držite. Bolje boste spali, bolje boste živeli. Če potrebujete možnost, da lahko odgovarjate na sporočila prijateljev, ali če želite imeti telefon poleg sebe kot budilko, poskrbite za to, da vam bo telefon pri spanju v pomoč, namesto da vam spanec preprečuje.

Če pa je spanje nekaj, kar vam gre dobro od rok, izberite kakšen drug način za zaščito svojega templja Svetega Duha. Morda je to boljša prehrana, več gibanja, ali pa se letos odpravite k zdravniku na sistematski pregled. Karkoli boste storili, letos nekaj dejavno naredite za svoje zdravje.

Zavetniki samskih – sveti Rafael, sveti Jožef, sveta Ana, blaženi Peter Jurij Frassati … (če jih naštejemo le nekaj) – prosite za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
samski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.