Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako živeti samsko življenje, ki vodi v nebesa

happy woman

fizkes | Shutterstock

Pilar Velilla Flores - objavljeno 14/11/22

Je v vaši družini oseba, ki se ni poročila? Ste to morda celo vi?

Zakon, redovno življenje ali duhovništvo so hvalevredni poklici predanosti Bogu in poti izpolnjenosti v ljubezni znotraj družine, redovne skupnosti ali same Cerkve. Obstaja še ena pot, na katero včasih pozabimo, ki pa je lahko tudi pravi poklic, odvisno od tega, kako jo oseba živi. To je pot samskosti.

Tisti, ki se odločijo ostati samski ali pa se zaradi življenjskih okoliščin znajdejo v tej situaciji, imajo dve možnosti: ali objokujejo, da nimajo partnerja in zaradi tega zapadejo v depresijo, ali pa samskost živijo z navdušenjem in upanjem.

Vedno na voljo

Na splošno velja, da ima oseba v celibatu, ki ni vezana na partnerja in/ali otroke, več časa in manj obveznosti. Ključno je ozavestiti, kako izkoristiti ta dragoceni čas za plemenite namene.

V naši družini je ta oseba:

  • vedno tam, ko jo potrebuješ;
  • ti posodi avto, ko ga potrebuješ;
  • te poleti povabi na bazen;
  • te pogosti, tudi če se najaviš zadnjo minuto.

Ima ogromno srce, ki pa ima mesto za vse. Razpoložljivost se pretvori v velikodušnost. Ustvarjeni smo za to, da dajemo. Ni pomembno, ali smo poročeni ali živimo v samostanu. Naše srce je ustvarjeno za ljubezen in naloga vsakega od nas je, da najde način, kako to ljubezen izražati.

Plodna ljubezen

Ljubezen osebe v celibatu mora biti plodna. Ko govorimo o plodnosti, pogosto mislimo na potomstvo. Toda plodna ljubezen presega otroke in velja za vse ljudi: nečake, študente, otroke prijateljev, botre … Ustvarimo jo lahko s tem, da damo svoje srce na razpolago drugim in jim z dobrimi nasveti in pogovori približamo nebesa.

Skrb za najstarejše

Samska oseba se lahko znajde doma s svojimi ostarelimi starši, kar je lahko čudovita priložnost za to, da se starši ne počutijo osamljene. Seveda to ne pomeni, da lahko preostali bratje pozabijo na skrb zanje!

Kolo življenja

Na poti samskosti se lahko zgodi, da se v določenih trenutkih oseba ne počuti povsem zadovoljno s svojim življenjem. Ko vidi, da drugi vzgajajo svoje družine ali pa kako drugače sledijo svojemu klicu, se lahko počuti nesrečno, brez kompasa.

V takšnih primerih pride prav “kolo življenja”, preprosto in praktično orodje, ki omogoča hiter uvid v to, katerim dejavnostim namenjate več časa in katerim manj.

Vzemite list papirja in narišite krog, ki ga razdelite na deset krakov: osebna rast, duhovnost, finance, dajatve, ljubezen, prosti čas, prijatelji, zdravje, družina, delo ali študij. To orodje vam pomaga videti, kje je vaše srce in na čem morate še delati za življenje, ki obrodi sadove in ki vodi v nebesa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
samski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.