Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 prepričljivih razlogov, da se udeležite Svetovnega dneva mladih v Lizboni

000_DV1021661-1.jpg

AFP

Solenn Gaillard-Varennes - objavljeno 19/01/23

37. Svetovni dan mladih bo od 1. do 6. avgusta 2023 potekal v Lizboni

Ste stari med 16 in 35 let? Predstavljamo vam šest prepričljivih razlogov, da se poleti odpravite v Lizbono na srečanje s papežem.

1Srečanje z aktualnim papežem

Svetovne dneve mladih je postavil papež Janez Pavel II.. Želel se je približati mladim, jim izkazati zaupanje, ki ga ima Cerkev do mladih, jim predati vero v Jezusa Kristusa in lastno navezanost na učenje evangelija. Po njem sta s srečanji nadaljevala najprej papež Benedikt XVI. in zdaj papež Frančišek. Dogodek je torej odlična priložnost, da se mladi srečajo s svetim očetom, prisluhnejo sporočilu, ki jim ga želi posredovati, in molijo skupaj z njim.

2Srečanje z mladimi z vsega sveta

Svetovni dnevi mladih so nekakšen “praznik vere”, ko se srečajo mladi z vseh obzorij in dežel sveta ter okušajo Božjo ljubezen.

3Poglobitev vere

Tema letošnjega srečanja izhaja iz stavka iz Lukovega evangelija (1,39): “Marija je vstala in se odpravila v naglici.” Navedek, ki ga je papež izbral, napoveduje Marijino obiskanje Elizabete. Dejanje Marijo predstavlja kot žensko, ki izkazuje ljubezen do bližnjega in hkrati kot oznanjevalko. Geslo “odpraviti se v naglici” predstavlja držo srečanja, ki jo papež Frančišek pojasnjuje v sporočilu: “Naj bo oznanjevanje mladih aktivno in misijonarsko, saj bodo le tako prepoznali in pričevali o navzočnosti živega Kristusa.” Med dogodkom bo veliko priložnosti in globokih trenutkov za poglobitev vere: pričevanja, sveta maša, slavljenje, spoved, večerna molitev …

4Pridružitev na skupno romanje

JMJ 2016

Odhod na Svetovne dneve mladih ni zgolj potovanje. Je korak vere, pravo romanje na srečanje z Bogom. Pomeni odpraviti se na pot, kot se je tudi Marija, odgovoriti na klic in se naposled zavzeti, da napredujemo v življenju in v Cerkvi.

5Izkustvo veselja

Na dogodku je najbolj otipljivo prav veselje. Na tisoče mladih, ki jih nosi vera, bo plesalo in prepevalo po lizbonskih ulicah! Veselje prihaja tudi iz pritrdilnega odgovora na Božji klic.

6Uresničenje Cerkve kot eno telo

WEB2-LOUANGE-GODONG-FR210304A.jpg

Gre za množično srečanje vseh mladih katoličanov sveta. Čudovita priložnost, da spoznamo, da nismo sami, da smo del ene in edine vesoljne Cerkve. Edinost predstavljata dva simbola svetovnih dni: križ in Marijina ikona.

Leta 1984 je papež Janez Pavel II. želel, da bi pri glavnem oltarju v Baziliki svetega Petra v Rimu stal križ. Ob koncu jubilejnega leta, 22. aprila 1984, je papež isti križ zaupal mladim sveta: “Dragi mladi, ob koncu svetega leta vam podarjam znamenje tega svetega leta: Kristusov križ. Ponesite ga na vse konce sveta kot znamenje Jezusove ljubezni in oznanite vsem, da je odrešenje samo v Kristusu, ki je umrl in vstal od mrtvih.” (Rim, 22. april 1984)

Leta 2003 se je papež Janez Pavel II. odločil, da bo križ spremljala še Marijina ikona: “Odslej bo poleg križa Svetovne dneve spremljala tudi Marijina ikona. Znamenje materinske navzočnosti Marije med mladimi, ki so kot apostol Janez poklicani, da jo sprejmejo v svoje življenje.” (Angelus, osemnajsti Svetovni dnevi mladih, 13. april 2003)

Od takrat obe znamenji spremljata Svetovne dneve mladih. Romarjem kažeta pot in jih spominjata na edinost Cerkve za Jezusom in Marijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Lucija Rifel.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.