Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Frustracije samskega življenja

NIE CHCĘ BYĆ W ZWIĄZKU

Parker Johnson/Unsplash | CC0

Martina Medved - objavljeno 11/06/20

(Ne)srečno samski?

Mlade samske osebe se lahko ob dejstvu, da so sam(sk)e, hitro zalotijo, da ob tem doživljajo veliko žalosti, bolečine in celo občutke zavrženosti. Frustracije se včasih prevesijo v boj med tem, ali je bolje ostati “srečno samski” ali pa se spustiti v partnerski odnos, čeprav “to ni to”.

Partnerski odnos in čustvena intimnost

Največkrat se bojimo predati in čustveno razgaliti drugi osebi zato, ker se bojimo, da bomo razočarani. A najgloblja intimnost v partnerskem odnosu v svoji biti pomeni prav to: zmožnost, da se predam drugemu in ob tem ostajam do te osebe ranljiv(a) – pokažem se v pravi luči, v najbolj pristni različici sebe. Stoodstotna iskrenost do sebe in partnerja nam prinese spoznanje, da ob nekomu drugemu doživimo nov del sebe, najboljšo možno verzijo sebe in nato skupaj s to osebo, ki nas izpopolnjuje, ustvarimo nekaj novega.


BLONDE WOMAN,

Preberite še:
“Večno” samski: “A zate pa ni nihče dovolj dober? Ali si morda drugače usmerjena?”

Kdo sem in kaj prinašam s seboj v odnos?

Vendar, da smo z nekom lahko pristni in popolnoma iskreni, moramo vedeti, kdo smo. Prav tukaj se lahko ujamemo v past: namreč, da začnemo hrepeneti po odnosu in nekomu, ki bi nas ljubil, pravzaprav pa še sami ne vemo dobro, kdo smo.

Zato je ključnega pomena, da se samoraziskujemo, odkrivamo nove dimenzije svoje osebnosti, konjičke in hobije, si širimo obzorja, brskamo po svojih vrednotah in prepričanjih, razblinjamo nekatere vzorce … in si postopoma izgrajujemo svojo avtonomnost oz. identiteto.

Takrat nam naš notranji občutek, naša intuicija, pove, kdo smo in koga (podobnega) pravzaprav želimo ob sebi. Če namreč ne vem, kdo sem in kaj si želim, lahko prehitro ali preveč površinsko vstopam v odnose, v katerih se preveč razdajam za drugega ali pa celo pričakujem, da mi bo partner povedal, kdo sploh sem.

Pani Wieczna Maruda

Le zrela oseba lahko najde enako zrelo osebo

Kaj hitro lahko podležemo sanjarjenju, da nekoč bomo spoznali osebo, ki bo obrnila naš svet na glavo, tako da bo vse drugače, in nas rešila tegob samskega življenja. Zato je nujno začeti pri sebi: krepiti sebe, se razvijati, osebnostno rasti in najti hvaležnost ter ljubezen v vsem obilju, ki nas že obdaja. Spremeniti način razmišljanja in ga preokviriti v bolj pozitivnega: samskost namreč ne pomeni nujno tudi osamljenosti.

Samskost prav tako ne pomeni nujno obupanosti. Pomeni prav to, kakršen pomen temu damo sami. Šele, ko smo notranje izpolnjeni, mirni in zadovoljni sami s seboj, smo odprti za spoznavanje enako zrelih in notranje izpolnjenih oseb.




Preberite še:
Samski? Molite to molitev za bodočega zakonca

Naši odnosi so naše ogledalo

Način, na katerega vidimo in doživljamo sebe in svojo situacijo, vpliva na to, na kakšen način bomo vzpostavljali intimne oz. partnerske odnose in v kakšne odnose bomo vstopali. Pretirano samozavestne, samozadostne in avtonomne osebe v slogu “ne potrebujem nikogar, vse lahko naredim sam/a”, ki si ne dovolijo ranljivosti, onemogočajo, da bi se jim potencialni partner lahko docela približal.

Na drugi strani pa lahko osebe brez izgrajene identitete pogosto izgubijo stik same s seboj in ne vedo dodobra, kdo so, zato te odgovore in potrditve lahko iščejo v partnerskem odnosu.

Sprejeti naravni tok življenja

Biti samski ni katastrofa. Je dejstvo, ki ga lahko vzamemo kot blagoslov. Imam ves čas tega sveta, da odkrijem, kaj je pravzaprav poslanstvo te življenjske faze. Bolj kot se sčasoma približujemo idealu tega, kar želimo biti in postati, večja možnost obstaja, da bomo spoznali enako zrelo in doraslo osebo, ki bo prav tako v stiku s seboj in svojo izgrajeno identiteto – ki bo vedela, kaj je in kaj si želi.


emma watson

Preberite še:
Po novem ne bomo več samski, ampak “v razmerju sami s seboj”?


FRIENDS

Preberite še:
4 stvari, ki jih nikoli ne smete reči samski prijateljici …


SINGIELKA

Preberite še:
Skrivnost, kako najti ljubezen, ko ste samski

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.