Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

15 nasvetov papeža Frančiška za srečo

Pope Audience

Antoine Mekary | ALETEIA

Isabella H. de Carvalho - objavljeno 24/01/23

V knjigi, ki je izšla novembra 2022, papež Frančišek predlaga 15 korakov, s katerimi se lahko približamo sreči

Papež Frančišek v knjigi, izdani novembra 2022, govori o tem, kako lahko dosežemo srečo, in nas spomni, da nam Bog kot naš stvarnik želi le najboljše za naše življenje.

Knjiga z naslovom Želim ti, da bi bil srečen: stokratno v tem življenju (Ti voglio felice. Il centuplo in questa vita, založba Pienogiorno) je za zdaj na voljo le v italijanskem jeziku. Argentinski papež v prvem poglavju ponuja 15 “korakov do sreče”, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

1“Berite v samih sebi”

Papež Frančišek pojasnjuje, da je “naše življenje najdragocenejša knjiga, ki nam je bila dana”, in prav na teh straneh lahko najdemo resnico in srečo, po katerih hrepenimo in ju iščemo. Papež navaja svetega Avguština, ki je dejal: “Vrni se v svojo notranjost; resnica prebiva znotraj človeka.” Vse, tudi samega sebe, je povabil, naj svoje življenje in potovanja prebiramo “z vedrino”.

2“Ne pozabite, da ste edinstveni “

“Vsak izmed nas obstaja in je na svetu zato, da bi se počutil ljubljenega v svoji edinstvenosti in da bi ljubil druge, kot tega namesto nas ne more storiti nihče drug,” poziva voditelj Katoliške cerkve in dodaja, da ne smemo sedeti na klopi in čakati, da nas nekdo pokliče kot pomožnega igralca. Ljubiti se naučimo prek svoje edinstvenosti.

“Vsaka oseba je edinstvena v Božjih očeh,” in ne pozabite, “da smo na svetu zato, da bi živeli ljubezensko zgodbo, ljubezensko zgodbo z Bogom, da bi sprejeli pogum močnih odločitev, da bi se podali v čudovito tveganje ljubezni,” pojasnjuje papež.

3“Razkrijte svojo lepoto”

Rimski škof navaja, da je “lepota ena od privilegiranih poti” do Boga, ki je “neločljivo dober, resničen in lep”. Ta lepota ni “v skladu s posvetno modo”, ni “obrnjena vase” ali takšna, ki se “sprijazni z zlom”, podrobno pojasnjuje Frančišek.

Kot primera tistih, ki so iskali napačno lepoto, navaja Narcisa in Doriana Graya. “Govorim o lepoti, ki nikoli ne zbledi, ker je odsev božanske lepote,” še pojasni sveti oče.

4“Naučite se smejati samemu sebi”

V svetu, ki nenehno pritiska na nas, da bi bili popolni, papež Frančišek priporoča: “Občasno se poglejte v ogledalo in se nasmejte samemu sebi!” in dodaja: “To vam bo koristilo.”

5“Živite v zdravem nemiru”

Papež svari pred tem, da bi postali “Peter Pan, ki noče odrasti” in ostaja zaprt v svoji sobi. Spodbuja nas, naj živimo zdrav nemir v svojih “željah in namenih”: “Tisti nemir, ki te vedno spodbuja, da se spreminjaš, da se nikoli ne počutiš, kot da si ‘že na cilju’.”

6“Naučite se opravičiti”

Vsi se zavedamo, da v svoji vlogi matere, očeta, prijatelja, sina, hčere itd. včasih ne izpolnimo svojih in tujih pričakovanj ali želja. “V življenju nam vsem ‘nekaj manjka’,” pojasnjuje papež, ob tem pa dodaja, da “vsi potrebujemo usmiljenje” in nas pravzaprav spomni, da gre “Bog vedno pred vami in vam prvi odpusti”.

7“Naučite se brati svojo žalost”

V svetu, kjer žalost velja za “zlo, ki se mu je treba za vsako ceno izogniti”, papež Frančišek ponuja drugačen pogled. V žalosti vidi “nepogrešljiv klic k prebujenju”. “Včasih žalost deluje kot semafor, ki nam sporoča: rdeča je, ustavi se,” pojasnjuje in nas poziva, naj sprejmemo to nujno potrebno čustvo.

8“Sanjajte velike sanje”

“Gospod ne želi, da bi si zožili obzorja, ne želi, da bi se ustavili ob straneh življenja, ampak da bi z veseljem in pogumom tekli proti visokim ciljem,” spodbuja papež.

Poleg tega se mora izpolnjevanje Božjih sanj za nas dogajati v našem vsakdanjem življenju, ne le ob koncih tedna ali na počitnicah, poudarja Frančišek, ki meni, da s sanjarjenjem lahko objamemo lepoto življenja.

9“Ne poslušajte tistih, ki prodajajo utvare”

Papež Frančišek svari pred tistimi, ki “govorijo o sanjah in prodajajo utvare”, saj so “preračunljivci s srečo”.

10“Bodite revolucionarni, veslajte proti toku”

V družbi, v kateri je merilo uživati v trenutku in se ne ukvarjati s sprejemanjem konkretnih in dokončnih odločitev, nas voditelj Katoliške cerkve poziva, naj bomo “revolucionarni, naj se upremo tej kulturi, ki v bistvu verjame, da nisi sposoben prevzeti odgovornosti”. Spodbuja nas: “Imejte pogum, da boste srečni!”

11“Tvegajte, tudi če se na koncu motite”

Če želimo biti srečni, pojasnjuje papež, moramo biti v svojem življenju dejavni in ga ne smemo opazovati “z balkona” ali biti kot “parkiran avto”. “Ne zamenjujte sreče s kavčem,” dodaja in nas spodbuja, naj tvegamo in premagujemo strahove, da ne bi živeli z “uspavano dušo”.

12“Hodite z drugimi”

Papež Frančišek poudarja pomen občestva in tesnih odnosov, ki nam omogočajo, da smo srečni. “Hodite v občestvu, s prijatelji, s tistimi, ki vas imajo radi: to vam pomaga priti do cilja. In če padete, znova vstanite,” zatrjuje in pravi, kako je pomembno, da ne “ostaneš na tleh”.

13“Živite zastonjsko”

Papež Frančišek nas spodbuja, naj se učimo od Boga, ki “daje zastonj, tako da pomaga celo tistim, ki niso zvesti”. Poziva nas, naj ne merimo ves čas, kaj dajemo in kaj prejemamo v zameno. “Življenje smo prejeli zastonj, zanj nismo plačali. Zato lahko vsi dajemo, ne da bi karkoli pričakovali,” pojasnjuje papež.

14“Poglejte onkraj teme”

“Ne nehajte iskati svetlobe sredi teme, ki jo tako pogosto nosimo v srcu in vidimo okoli sebe,” spodbuja Frančišek. Vabi nas, naj “pogledamo navzgor” in tako “premagamo skušnjavo, da bi obležali na tleh svojih strahov”.

15“Ne pozabite, da vam je namenjeno najboljše”

Nazadnje, kot zadnji nasvet, nas papež Frančišek znova spomni, da “Bog za nas želi najboljše: želi, da smo srečni”. Bog od nas ne zahteva ničesar, ampak preprosto pusti v naših srcih veselje, ki je “polno in nesebično” ter “nikoli ne zvodeni”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.