Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Želja je ‘kompas’, ki ti pove, kaj želiš početi v svojem življenju,” pravi papež

shutterstock_1195258168.jpg

Dmytro Buianskyi | Shutterstock

Ary Waldir Ramos Díaz - objavljeno 22/10/22

"Človek, ki si nikoli ničesar ne želi, je nepokretna oseba, morda bolna, skoraj mrtva. Želja je 'kompas', ki ti pove, kaj si želiš početi v svojem življenju," pravi papež Frančišek. "Mnogi ljudje trpijo, ker ne vedo, kaj hočejo v svojem življenju"

Kako lahko torej prepoznamo naše resnične želje? Tu je pet papeževih vodil:

1ŽELJA KOT KOMPAS

Želja ni tisto, kar si zaželimo v nekem trenutku, pravi papež. Želja je “referenčna točka, ki vodi pot življenja, vzbuja trpljenje, pomanjkanje in hkrati napetost, da bi dosegli tisto dobro, ki manjka”. Je znamenje Božje navzočnosti v nas.

Želja je kompas, ki nam pomaga razumeti, kje smo in kam gremo.

2ŽELJA KOT ‘ŽEJA’

Papež željo primerja z žejo. To pomeni biti pripravljen žrtvovati vse, da bi potešil željo, ki se prelevi v obsedenost in ne mine niti ob težavah ali padcih. “Ovire in neuspehi želje ne zadušijo, nasprotno, v nas jo naredijo še bolj živo,” pravi papež.

Za razliko od hipnih vzgibov želja traja dolgo skozi čas in ima cilj. Želja te “naredi močnega, pogumnega, spodbudi, da greš vedno naprej, ker hočeš priti tja”.

3ŽELJA KOT IZHOD IZ PARALIZE

Papež nas spomni, da je Jezus, preden je naredil kakšen čudež, človeka vedno vprašal, ali želi biti ozdravljen, četudi se sliši očitno.

Papež dodaja, da so ljudje, ki so paralizirani in brez življenjskih želja, podobni hromemu, ki ga Jezus najde pri kopeli Betésda (Jn 5,6). Bolnik, ki je bil hrom 38 let, je svoje stanje zgolj “objokoval, ne da bi se zares želel rešiti iz svojega stanja,” pravi papež. 

“Jezusovo vprašanje je bilo povabilo, naj razjasni svoje srce, da ne razmišlja več o sebi in svojem življenju kot o hromem, ki ga prenašajo drugi.” Vabi nas k dialogu z Gospodom, saj se le tako lahko “naučimo razumeti, kaj si v resnici želimo od svojega življenja”.

Pope-Francis-waves-as-he-arrives-for-the-weekly-general-audience-AFP

4TARNANJE JE STRUP ZA DUŠO

 Tarnanje je strup za dušo in življenje, saj nas ne spodbuja, dodaja papež.

“Pazite se tarnanja! Če naletite na tarnanje, bodite previdni: to je skoraj greh, ker ne pomaga želji rasti,” pravi. “Pogosto je ravno želja tista, ki naredi razliko med uspešnim, skladnim in trajnim projektom ter tisočerimi željami in dobrimi nameni.”

V današnjih časih dajemo prednost največji možni svobodi izbire, ki posledično željo zreducira na željo trenutka, dodaja papež, ki nas zato vabi, naj pazimo, da se naša želja ne “izsuši”.

“Bombardirani smo s tisočerimi predlogi, projekti, možnostmi, s katerimi tvegamo, da nas zamotijo in nam ne dovolijo, da bi mirno ocenili, česa si resnično želimo,” pravi.

Če živimo v trenutku, želja ne more rasti, dodaja, saj zmanjka tiste močne želje po doseganju. 

5ODGOVORI GOSPODU: “KAJ HOČEŠ, DA TI STORIM?”

Če bi nam Gospod danes zastavil vprašanje, ki ga je zastavil slepemu v Jerihi: “Kaj hočeš, da ti storim?” (Mr 10,51), pomislimo, kaj bi odgovorili?

Morda bi ga lahko prosili, naj nam pomaga spoznati tisto globoko željo, ki nam jo je položil v srce. “To je neizmerna milost, ki je osnova za vse druge: dovoliti Gospodu, kot v evangeliju, da za nas dela čudeže. Gospod, daj nam željo in naj raste,” pravi papež.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.