Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Dih jemajoče največje razsvetljene jaslice na svetu

presepe of Manarola at 5 Terre with fireworks

Matteo Andrei | Shutterstock

Maria Paola Daud - objavljeno 26/12/22

Najdemo jih celo v Guinessovi knjigi rekordov

V Manaroli, majhnem mestecu na severozahodu Italije, 8. decembra tradicionalno prižgejo največje razsvetljene jaslice na svetu.

Ustvaril jih je Mario Andreoli, upokojenec in nekdanji uslužbenec italijanskih železnic. Zahtevno nalogo si je zadal leta 1961, ko se je med čiščenjem svoje kleti odločil, da reciklira odslužene predmete in iz njih zgradi ogromne jaslice.

Jaslice, kakršne lahko vidimo danes, so rezultat 61 let skrbnega in strastnega dela. Sestavlja jih več kot 300 figur, ki jih razsvetljuje več kot 1700 žarnic.

Jezus, Marija, Jožef, pastirji, ribiči, ovce, delfini, galebi, kamele, angeli, trije kralji … so izdelani naravni velikosti. V letu, ko se je začel po svetu širiti koronavirus, so v jaslice vključili celo figure zdravnikov in medicinskih sester.

Pogled na te čudovite jaslice vsako leto pritegne na tisoče turistov.

Čisto “zelene” jaslice

Manarolske jaslice so bile uradno dokončno postavljene leta 2007. Istega leta so se znašle v Guinnessovi knjigi rekordov kot največje razsvetljene jaslice na svetu. Naslednje leto je ta božična postavitev postala tudi prijazna do okolja: zgradili so poseben fotovoltaični sistem za samooskrbno proizvodnjo električne energije.

Pesebre iluminado de Manarola, el más grande del mundo

Združenje Manarolskih jaslic

Pred nekaj leti so v tem italijanskem mestecu ustanovili Združenje Manarolskih jaslic, da bi pomagali Mariu, ki mu je zaradi njegovega zdravstvenega stanja in visoke starosti vedno težje nadaljevati s svojim projektom.

Društvo nosi njegovo ime, sestavljajo pa ga meščani in sosedje, ki želijo ohranjati in vzdrževati to lepo stvaritev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.