Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 pravil za sproščene družinske obroke

Family sitting around table eating dinner

Monkey Business Images / Shutterstock

Family eating dinner

Zoe Romanowski - objavljeno 22/12/22

Skupno kosilo ali večerja sta lahko dosti prijetnejša, če vsi vedo, kaj se od njih pričakuje

Znanstveno je dokazano, da ima skupno družinsko uživanje obrokov številne koristi. Med drugim spodbuja večji občutek varnosti in smisla med družinskimi člani, izboljšuje učni uspeh otrok, spodbuja boljše zdravje in zmanjšuje stres.

Druženje ob hrani je tudi zelo duhovno dejanje. Skupna miza kot prispodoba nebes je izrecno svetopisemska predstava, ki je osrednjega pomena za katoliško vero. Otroci težko razumejo evharistijo, če nimajo domačih izkušenj s pomenom in lepoto skupnih družinskih obrokov.

Vendar ne gre le za to, da ob koncu dneva redno sedemo za skupno mizo – in res je, že samo, če nam to uspe, je včasih velik podvig: gre tudi za kakovost tega časa. Družinski obrok (ne glede na kričeče dojenčke in trmaste malčke) naj bi bil prijeten. To pa se lahko zgodi le v primeru, če smo pri tem pozorni na lepo vedenje, dobrodelnost in pogovor. To ne velja le za otroke, temveč za vse družinske člane.

Ena od stvari, ki pripomore k temu, je oblikovanje preprostih pravil, ki jih postavimo na vidno mesto. Vse družinske člane povprašajte za njihov prispevek in tudi soglasje. Premislite o ravnanju, ki bo na najlažji način izboljšalo vaše skupne obroke, in ga vključite v pravila. Za vsako družino bodo ta pravila nekoliko drugačna, v nadaljevanju pa vam predstavljam sedem pravil, ki so se v preteklih letih izkazala za koristna v našem domu.

  1. K mizi sedite pozitivno naravnani ‒ godrnjanje in stres naj ostaneta zunaj jedilnice.
  2. Pri mizi bodite prijazni in spoštljivi v besedah in dejanjih ‒ tudi če vam postrežena hrana ni všeč.
  3. V pogovoru bodite pozitivni in prijetni. Sodelujte in ne gospodujte.
  4. Za mizo sedite pravilno. Če se počutite neprijetno, ker vam je prevroče ali premrzlo, si nadenite primernejša oblačila.
  5. Ustrezno uporabljajte pribor ‒ brez glasnega trkanja, šklepetanja, škripanja itd.
  6. Ko končate z jedjo, se opravičite, če želite predčasno zapustiti mizo.
  7. Ne pozabite: vsi v družini so odgovorni za to, da je čas skupnega obroka sproščujoč in prijeten za vse.

Ko se bližajo božični prazniki, lahko z nekaj preprostimi pravili o skupnih obrokih močno pripomorete k temu, da bodo druženja za jedilno mizo eni najprijetnejših trenutkov, ki jih preživite z družino.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.