Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Namesto pastirjev planinci, Marija v narodni noši in Jožef, ki uspava Jezusa. Oglejte si te čudovite jaslice

126485-1.jpg

Tatjana Splichal | Družina

Katarina Berden - objavljeno 15/12/21

V galeriji Družina si lahko ogledate jaslice slovenskih ustvarjalk

V galeriji Družina so na ogled postavljene jaslice različnih slovenskih ustvarjalk, Anke Trpin, Sabine Šegula, Ane Korenc, Metke Prezelj, Majde Kržič in Nike Mravlja. Jaslice, ki so del razstave, so narejene iz različnih materialov, kot so les, glina, kamen, umetna masa in tudi čipka.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Čeprav so jaslice na prvi pogled zasnovane tradicionalno, lahko hitro opazimo, da so ustvarjalke znotraj božičnega motiva, ki ga vsi poznamo, pustile tudi prostor za domišljijo in svobodo pri ustvarjanju.

Tako lahko v njihovih jaslicah opazimo Marijo in Jožefa v slovenskih narodnih nošah, Jožefa, ki pestuje malega Jezusa, in Marijo, ki medtem počiva, in še marsikaj zanimivega. Na razstavi si lahko ogledamo tudi božično drevo, na katerem visi okrasje, ki sta ga izdelala Sabina Šegula in Peter Ribič in je lansko leto krasilo veliko drevo v Vatikanu.

Najboljša novica vseh časov

Razstavo je Igor Vojinovič, urednik revije Jaslice, odprl takole:

“Novinarji in uredniki imamo vedno radi novice. Še posebej, če so dobre in pozitivne. Katera pa je največja, najboljša in najbolj pozitivna novica v zgodovini? Odgovor je zelo preprost, ponujajo nam ga ravno jaslice, zato jih tudi radi ustvarjamo.”

Dodal je še besede papeža Frančiška o jaslicah:

“Bog prihaja, da bi prebival z ljudmi. Na zemlji si postavi dom, da bi z nami ostal in sprejel našo življenjsko resničnost, v kateri preživljamo svoje dneve. To je tisto, kar nas učijo jaslice. Bog, ki se ob božiču ne razodeva kot nekdo, ki vlada, ampak kot tisti, ki se poniža. Kot majhen in ubog, kot sopotnik, da bi služil. To pomeni, da moramo, če želimo biti podobni njemu, slediti poti služenja. Da bi bil božič resnično božič, ne pozabimo tega. Bog prihaja, da bi bil z nami, in nas prosi, naj poskrbimo za brate in sestre, najrevnejše in najšibkejše. Tako je namreč prišel Jezus in na to nas spominjajo jaslice.

Razstava jaslic bo v galeriji Družina na ogled do 6. januarja 2022.

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.