Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Na obisku pri priljubljenem nadangelu, ki kraljuje nad slikovitim mestom

katja in kaja

druzina.si

Mladenki, ki bosta pohajkovali po Sloveniji

Družina - objavljeno 21/11/22

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev s pogledom na tri države

Sodelavki Družine Katja Zver in Kaja Zupanc sta se v prvi epizodi novega Družininega projekta, v katerem bosta predstavljali cerkve, samostane in zvonike na edinstvenih lokacijah po Sloveniji, odpeljali do slovenske obale, kjer ju je pričakalo sonce, kava in morje.

Njun pogled je segel tudi nad sam vrh Pirana do mogočnega zvonika, na katerem kraljuje nadangel Mihael, ki se obrača po vetru in s tem napoveduje vreme Pirančanom. Poleg zvonika pa stoji cerkev sv. Jurija, od koder se razprostira pogled na tri države. Naj se raziskovanje začne!

Kaja in Katja Piran

Zgodovina Pirana je dolga. Župnija obstaja že več kot 1000 let, vendar je bila cerkev postavljena že pred tem. Kapiteljska cerkev, imenovana stolna, je zgrajena v beneško-renesančnem slogu. Kraj je že več kot 2000 let namenjen bogočastju, najprej poganskemu, nato pa krščanskemu. 

Župnik, ki živi na klifu nad plažo 

Pred cerkvijo ju je prijazno sprejel piranski župnik Zorko Bajc, ki je v župnijo prišel leta 2000. Kot pravi sam, je bil “vržen v morje”, saj Pirana in cerkve ni poznal. V tisočletni zgodovini župnije je Bajc šele tretji slovenski duhovnik. 

Katja in Kaja Piran
Katja in Kaja z župnikom Zorkom

Vabljeni k ogledu prve epizode Kaja in Katja raziskujeta. Presenečeni boste, kaj vse se skriva za vrati piranske cerkve. 

Spoznajte svetega Jurija 

Sv. Jurij je zaščitnik mesta. Krščanski princ in vitez iz Kapadokije je kot svetnik in mučenec postal zaščitnik orožarjev in vojščakov, razglašen pa je bil tudi za zaščitnika številnih naselij. Redkokaterega svetega viteza opisuje toliko legend kot tega svetnika. S svojo sulico in ščitom je eden najbolj prepoznavnih in čaščenih svetnikov v krščanskem svetu. Kot simbol boja proti zlu predstavlja človekov nenehni spopad s silami teme in greha, ki jih pooseblja zmaj.

Katja in Kaja Piran
Zvonik.

Zvonik je bil dograjen v času beneške nadvlade (17. st.) in je pomanjšana kopija zvonika sv. Marka v Benetkah. Visok je 46,45 metra, v njem visijo štirje zvonovi. Leta 2015 so zvonico obnovili in postavili dva nova zvonova, ki sta dar župnije iz Berlina, dva stara počena pa so shranili na župnijski vrt.

Na vrhu zvonika kraljuje nadangel Mihael, ki se obrača po vetru in s tem napoveduje vreme. Povzpni se do vrha in občuduj veličasten razgled na mesto in daljno okolico!

Ste vedeli, kaj cerkev skriva pod sabo? 

Cerkev pod sabo skriva še bogat muzej, kjer so predstavljeni predmeti cerkvene opreme in posodja, v prostoru pod cerkveno ladjo pa so bili odkriti najstarejši ostanki stavbnih struktur. V zakladnici izstopata srebrni kip Sveti Jurij na konju in relikviarij v obliki noge. 

Katja in Kaja Piran
Sv. Jurij na konju.

Krstilnica

Baročna krstilnica je zadnja stavba, zgrajena ob obnovi cerkvenega kompleksa na griču. Na zunanji steni ima vzidana reliefa. Okno s pleteninasto ornamentiko so prenesli iz stare krstilnice. Glavni oltar krasi slika Kristusov krst, delo beneškega slikarja.

Najstarejši element v krstilnici je rimski nagrobnik iz prvega stoletja, ki je bil predelan v krstni kamen in v ta namen najverjetneje uporabljen že v prvi piranski krstilnici.  

Katja in Kaja Piran
Baročna krstilnica.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.