Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Namig za izlet? To so izletniške poti na Obali

IZOLA

JOŽE POTRPIN | DRUŽINA

Eno izmed izhodišč je Izola

Tina Martinec Selan - objavljeno 29/04/22

Bi radi prihajajoče dni preživeli na slovenski Obali? Če kimate, imamo za vas nekaj predlogov, kako lahko Obalo doživite tudi na drugačen način

V mislih imamo čudovite poti, kjer boste odkrili doslej verjetno še nepoznane kotičke. Izleti so primerni tudi za enodnevne izletnike, družine z manjšimi ali večjimi otroki, kot tudi nekoliko starejše med nami. Poti so izredno primerne za pomladni čas, ko še ni utrujajoče poletne pripeke.

1. Kolesarska pot Parenzana

Če ste aktiven kolesar, potem morate vsaj enkrat doživeti eno izmed različic Parenzane. Gre za urejeno kolesarsko pot po sledeh nekdanje istoimenske železnice, ki vodi od Trsta do Poreča.

Lahko prevozite celotno pot in si v tem primeru privoščite lep kolesarski konec tedna, lahko pa seveda le njen del, ki vam dolžinsko ustreza. Da se boste lažje odločili, si lahko vse o različnih možnostih preberete na tej povezavi.

2. Pot iz Izole ali Strunjana do Portoroža

To pot začnemo nad Izolo (Jagodje), natančneje v predoru Valeta, skozi katerega je nekoč peljala železnica Parenzana in je tudi del kolesarske poti. Povzpnemo se nad Mesečev zaliv, za katerega mnogi trdijo, da je najlepši zaliv na slovenski obali. Mimo strunjanskega križa se spustimo do naravnega rezervata Strunjan, potem pa nadaljujemo pot ob morju in pred nami že zagledamo piransko cerkev Sv. Jurija.

Mimo Pacuga se lahko sprehodimo do Fiese in nato do Portoroža, lahko pa se sprehodimo skozi Piran in mimo Bernardina prispemo v Portorož. Pot je dolga približno 12 kilometrov in zanjo bomo (odvisno od postankov) potrebovali nekje od tri do štiri ure.

3. Krožna pešpot okrog Pirana

Začetek te poti je v Portorožu, kjer se mimo vrtov povzpnemo do Belega križa. Tam lahko občudujemo čudovit razgled proti Trstu, če pa je zelo jasno, pa celo do Triglava. Nato se spustimo do Fiese in njenih dveh jezer, kjer si lahko privoščimo tudi osvežitev s sladoledom ali celo namočimo noge v morje.

Tik pod piranskim klifom nato nadaljujemo pot ob morju in pridemo do Pirana, nato pa mimo piranske punte ves čas ob morju, mimo Bernardina spet nazaj v Portorož. Ta pot je nekoliko krajša, dolga manj kot 10 kilometrov, in nam bo vzela približno dve do tri ure časa.

4. Krožna pot Portorož – Seča – Portorož

Ta pot vam bo pokazala svet sečoveljskih solin in je bolj odmaknjena. Nad Portorožem se vzpnemo do Senčne poti, ki vodi v Lucijo, nato pa do polotoka Seča. Občudujemo lahko razgled na sečoveljske soline in proti Hrvaški.

Nadaljujemo pot do muzeja na prostem Forma viva, kjer so predstavljene kamnite skulpture na prostem. V bližini si lahko ogledamo tudi vrt kaktusov, nato pa se mimo kampa v Luciji vrnemo v Portorož.

Pozor!

Če boste s seboj vzeli tudi pasjega ljubljenčka, bodite nadvse pozorni na nevarnost, ki v tem času preži na pse. Borovci so namreč lahko okuženi s pinijevim sprevodnim prelcem, ki ga prepoznate po večjih belih, vati podobnih zapredkih med borovimi vejicami. Gosenice, ki se držijo druga druge (odtod izraz “sprevodni”), so kosmate in za pse, pa tudi ljudi, strupene, saj povzročajo hudo draženje kože in sluznic, za pse pa so lahko tudi zdravju nevarne, saj že dotik s smrčkom povzroči hude poškodbe, kaj šele zaužitje gosenice.

Tags:
družinaizlet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.