Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prepiri v času zaroke: je to opozorilno znamenje?

NARZECZENI

Shutterstock

Edifa - objavljeno 07/06/20

V odnosu lahko pride do dvomov in nesoglasij, občasno pa tudi do globokih razpok. Ali to pomeni, da bosta šla narazen?

Obdobje zaroke za zaročenca ni samo lepo. Stres, prepiri in dvomi lahko postavijo par pred preizkušnjo. In za to je lahko več razlogov.

Prepiri, ki mečejo senco na obdobje zaroke

Do prepirov med zaročencema lahko pride zaradi značajskih razlik, različne izobrazbe, kulture ali vere. A najpogosteje gre preprosto za to, da v odnosu, v katerem bo neizogibno potrebno tudi žrtvovanje, vsak skuša zaščititi sebe. Ko si zaljubljen, te lahko postane strah, da bi postal odvisen od drugega. Tako lahko pride do boja za prevlado – pa naj bo ta boj prefinjen ali neposreden – čeprav gre morda le za to, da bi drugega preskusili. Lahko pride do velikih napetosti med ljudmi, ki so bili predolgo samski in so se navadili stvari delati po svoje in se sami odločati.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
6 zlatih pravil pri izbiri poročne priče

Tudi zunanjih vplivov, ki so lahko vir prepirov med zaročencema, ne smemo podcenjevati. Možno je, da enega od njiju njegov bodoči tast ali tašča ne sprejema. Ljubljenega otroka ni tako preprosto izpustiti iz rok, kot se morda zdi. Vsi starši si iz srca želijo, da bi njihov otrok našel popolnega partnerja, zato govorijo o zaročenčevih napakah. Imajo dobre namene, lahko pa zasejejo dvom v enega ali drugega zaročenca. Zaradi teh pripomb nas lahko skrbi, ali bo vpliva staršev sploh kdaj konec – celo po poroki.

Možno je tudi, da se družini ne strinjata popolnoma glede poroke same – v eni družini sanjarijo o bleščeči (in dragi!) poroki, v drugi pa si želijo, da bi bila ta preprostejša. Tudi priprave so vedno težje, kot si mislimo, in zahtevnejše, kot bi pričakovali. Lahko so izgovor za družinska nesoglasja in nesoglasja med zaročencema.




Preberite še:
Kako se izogniti stresu na poročni dan

Wedding engagement ring - Woman
© Fizkes

Kako se spopasti s temi prepiri

Najprej moramo vedeti, ali gre za resna ali nepomembna nesoglasja. Če so ti spori resni, potem je jasno, da so lahko opozorilno znamenje in je treba razmisliti o poroki. Koliko parov, ki so že pred poroko slutili, da stvari niso povsem v redu, se je razšlo in obžalujejo, da takrat niso bili dovolj pogumni, da bi razdrli zaroko? Naše slutnje nam lahko potrdijo tudi drugi. Starši nam pomagajo videti stvari takšne, kot so, če seveda ne nasprotujejo zvezi le zaradi lastnega interesa.

Po drugi strani pa – če so prepiri manjši, če se par prička glede malenkosti – zaročenci ne smejo biti presenečeni, ko naletijo na “drugost”. Drugi je drugačen od tebe. Preden postanete eno, je torej potrebno nekaj prilagajanja. Drugi ni popoln. Neizogibno se boste morali soočiti z njegovimi mejami. Neizogibno se boste morali prilagajati – se žrtvovati in popuščati. Ljubezen je prava le takrat, ko nehate idealizirati drugega, ko nehate sanjariti in se partnerja naučite ljubiti takšnega, kakršen je, obenem pa se zavedate, da je ob vseh njegovih vrlinah pred vami lahko čudovita skupna pot.


COUPLE FIGHT

Preberite še:
10 znakov, da nisi v zvezi s pravo osebo

Priložnost za nekatere prilagoditve

Če smo odrasli, potem se z nepopolno človeško naravo soočamo na pozitiven način. In prepiramo se pogosto le zato, ker moramo vzpostaviti nekatere prilagoditve v odnosu. Včasih je prvo leto zakona celo lažje, ker je bilo veliko “delo” prilagajanja opravljeno že pred poroko. Če je zaroka idilična, pa bo morda prvo leto težavno, saj se bo potrebno prej ali slej spopasti z razlikami med zakoncema.

In za konec: dobro je, da se zavedamo, da je popolni zakonec Kristus, naš zemeljski zakonec pa je le njegov glasnik in pot, po kateri pridemo k Njemu. Če imamo to v mislih, potem bomo lažje sprejeli nepopolnosti svojega zakonca, saj on ni Kristus. Zaroka je dobra metafora za naše zemeljsko potovanje, v katerem kristjan, “zaročen s Kristusom” v krstu (prim 2 Kor 11,2),  preživlja zahteven čas priprave, z vsemi vsakodnevnimi težavami in odrekanjem, da bi postal deležen večne gostije.

Avtor prispevka je Denis Sonet.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


ŚLUB, KORONAWIRUS

Preberite še:
Prav posebne fotografije: takole sta se poročila v času koronavirusa


POPE AUDIENCE

Preberite še:
7 nasvetov papeža Frančiška za ljubezen med zakoncema


COUPLE

Preberite še:
Ali se je vaš partner pripravljen poročiti? Preverite teh 13 točk

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.