Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 knjig, ki jih morate prebrati pred poroko

WSPÓLNE PASJE W MAŁŻEŃSTWIE

Shutterstock

Tereza Mohar - objavljeno 11/04/19

Pripravili smo izbor knjig, ki vama bodo v pomoč v času pred poroko – od zabavnih priročnikov do modrosti svetniškega papeža

Na svoj poklic se dolgo in vztrajno pripravljamo, na zakonsko in družinsko življenje pa nas ne pripravlja skoraj nihče. Teh nekaj knjig tega primanjkljaja ne bo rešilo, lahko pa so dobra vzpodbuda, da bosta lahko zaslutila veličino in lepoto zakonske poti.

Večina predloganih knjig pa ne bo škodila tudi že poročenim parom.

1. Poročila se bova! Kaj potrebujeva za dober zakon?

Priročnik je namenjen parom, ki se pripravljajo na cerkveno poroko. Upošteva miselnost današnjega sveta in poskuša pare motivirati, da bi se pogumno odločali za ljubezen. Najpomembnejši element knjige je razlaga pomena zakramenta svetega zakona (obredje, simbolika in konkretno Božje delovanje). Temeljno sporočilo knjige je: “Vzemita si čas za odkrivanje razsežnosti cerkvene poroke, da bi spoznala, kako krščanski zakon v resnici živeti.”


HOLDING HANDS

Preberite še:
Stvari, ki jih je dobro razčistiti še pred poroko (tudi če ste še samski)

2. Pred zlatarno

Ali ste vedeli, da je sveti papež Janez Pavel II. tudi pisateljeval? Leta 1960 je napisal meditacijo o zakramentu zakona. V njej nas opominja, naj se na skupno življenjsko pot podajamo odgovorno. Knjiga vsebuje tri zgodbe treh zakonskih parov, ki se znajdejo pred zlatarno, v kateri si izberejo zakonske prstane.

Najbolj pomenljiv odlomek iz knjige so gotovo besede zlatarja: “Ta prstan sam po sebi nima teže, tehtnica vedno kaže ničlo in iz njega ne morem spraviti niti enega samega miligrama. Moja zlatarska tehtnica ima lastnost, da ne tehta kovine, ampak človekov obstoj in njegovo usodo.”

3. Poroči se in bodi podrejena

Ta knjiga je že s svojim naslovom sprožila veliko prahu. “Na vse grlo poskušam razložiti, da podrejenost nima nobene zveze z nasiljem. Hočem le povedati, da sta moški in ženska dve revščini, ki se srečata, in da ne pomaga veliko, če vsaka od njiju kriči o svojih pravicah, temveč da morata drug drugega sprejeti. Oba imata neskončno potrebo po ljubezni, ki na koncu kliče po Bogu,” pravi avtorica.

Vsem dekletom pa na koncu knjige prišepne na uho, da “zgodba o princu, ki pride in te reši, potrebuje kakšno kratko pojasnilo”. Branje, ki vas bo nasmejalo do solz in vam hkrati dalo misliti.


BOJANA IN LUKA ŠKRLJ

Preberite še:
“Brez poroke si na istem mestu, ne narediš koraka naprej”

4. Poroči se in umri zanjo

Ista avtorica je napisala tudi knjigo za moške, ki nosi še bolj radikalen naslov od ženske različice. Moški in ženski svet sta si na videz povsem nasprotujoča, a skupno pot lahko najdemo tako, da na težave gledamo s kančkom humorja in si prizadevamo za spreobrnjenje srca.

Na bolj provokativna vprašanja – kot na primer: “Ali je poroka res konec, ki ti odvzame vso svobodo?” – avtorica odgovarja: “Vsi poveličujejo možnost, da bi imeli vedno vse poti odprte, sindrom zasilnega izhoda, a to je iluzija. Tudi to, da bi imeli odprto, je izbira, ki kaj zapira. Zapre ti možnost, da bi prehodil eno samo pot v globini in bogastvu, ki ga ta svet ne pozna.”

5. Pet jezikov ljubezni

Avtor knjige je s svojo metodo petih jezikov ljubezni navdušil bralce povsod po svetu. Ugotovil je, da obstaja pet načinov, kako ljudje izražamo in razumemo ljubezen: besede potrditve, posvečen čas, sprejemanje daril, usluge in dotik.

Vprašanje, ki si ga avtor zastavlja, se glasi: Ali življenjska sopotnika govorita isti jezik ljubezni? Odgovor je najpogosteje negativen. Od tod izvira veliko težav, a niso nepremagljive. Ta knjiga vam bo pomagala prepoznati pravi jezik ljubezni, saj je, kot pravi avtor, “ohranjanje ljubezni v zakonu resen posel”.


3 FILMY DLA SINGIELEK

Preberite še:
3 filmi, ki si jih mora ogledati vsaka samska ženska. Lahko nas veliko naučijo!

6. Srce za Evropo

Cesar Karel je bil zadnji habsburški vladar avstro-ogrskega cesarstva, ki je razpadlo po prvi svetovni vojni. Njegova življenjska pot je bila negotova in mučna, saj je moral v izgnanstvo, kar pa je pogumno prenesel zaradi zveste podpore soproge Cite. Njuno življenje je s svojo preudarnostjo, nežnostjo in modrostjo še danes mnogim zgled zakonske ljubezni. Poseben poudarek v knjigi je namenjen zakonskemu odnosu cesarskega para, zaradi česar se knjiga bere kot napet ljubezensko-pustolovski roman.


SZCZĘŚLIWE MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Zakaj s spolnostjo čakati do poroke?


COUPLE

Preberite še:
Molite k sv. Valentinu, zavetniku zaročenih in že poročenih parov


COUPLE GETTING MARRIED

Preberite še:
10 najlepših pesmi za cerkveno poroko

Tags:
poroka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.