Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Izpolnjena mati ob zahtevni službi – je sploh mogoče?

Mother and daughter using laptop

Marina Andrejchenko | Shutterstock

Marie Lucas - objavljeno 01/11/22

Po zahtevni in dinamični službi je težko vztrajati z nasmehom še v domačem okolju. Pa vendar so prav to sanje številnih mamic. Tri družinske matere so spregovorile iz lastnih izkušenj

Tri matere, tri družine, trije različni načini funkcioniranja z vsaj enim skupnim ciljem: naj doma vladata mir in veselje. Caroline, 41 let, mati šestih otrok, je ustanoviteljica združenja, ki se posveča podpori staršev. Sarah, 29 let, psihologinja in mati treh otrok. Na delo se je vrnila po porodniškem dopustu.

Marie, 39 let, mati treh otrok, je že 20 let pomočnica direktorice muzeja. Usklajevanje dveh strasti – službe in doma – je njihov vsakodnevni izziv in ohranjanje nasmeha visok cilj. Mati, ki je izpolnjena, se z veseljem posveča svojim otrokom in družini, živi v ravnovesju … to je pravzaprav ključ. In tu so njihovi triki.

1Za dobro počutje je treba najprej poznati lastne potrebe

Mati, ki je izpolnjena, zna zagrabiti za delo in ga izpustiti, da se spočije in nabere novih moči. Občasno si upa pomisliti samo nase. Marie, ki se zaveda, da je v družini nepogrešljiva, pričuje:

“15 let sem preizkušala razne ‘trike’ za ohranjanje ravnovesja. Danes vem, da potrebujem prostor, kjer zadiham in si naberem moči: ura plesnega tečaja na teden, sprehodi na svežem zraku, kulturno obarvani izhodi, ki zadostijo moji potrebi po svobodi in radovednosti.”

2Obnoviti lastne moči znotraj svojega dela

Delo ni zgolj tlaka, temveč je nekaj izpolnjujočega. Že smo pri drugem nasvetu, kako biti izpolnjena mati. “Moja služba me bogati, z veseljem se redno izobražujem in intelektualno krepim,” pravi mlada psihologinja.

Enako trdi Marie: “Imam zelo zanimiv poklic: komunikacija, posredovanje, razstave, moj vsakdan je poln srečanj in spoznanj. Delo me zanima, me bogati in predvsem v njem najdem ravnovesje …” Caroline pristavi: “Moje delovno mesto je pravo mesto zame, zadostim neke vrste ustvarjalnosti, kar je pogoj za moje ravnovesje.”

MAMMA E FIGLIA SORRIDONO

3Redna prijateljska “klepet terapija”

“Za ohranjanje dobrega počutja redno organiziram večere s prijateljicami, da si podelimo vsakodnevne materinske tegobe. To mi pomaga, da zmorem na situacije pogledati z razdalje in jih nekoliko zrelativizirati,” pravi Sarah. Neprisiljeno druženje je odmor, ki pripomore k odkrivanju drugih trikov mamic ter blaženju večjih in manjših materinskih ran … in se vrniti domov olajšanega srca!

4Vzeti si čas “ena na ena” za vsakega otroka posebej

Ta nasvet vse tri mamice enoglasno odobravajo! “Kadar je mogoče, se organiziram tako, da z vsakim otrokom preživim vsaj nekaj prijetnih trenutkov,” nam je zaupala Sarah. Marie dodaja:

“Čas, ki ga preživim z vsakim otrokom posebej, je zelo pomemben, zlasti če prošnjo izrazi otrok. Nikdar jim ne odrečem, tako se organiziram, da to omogočim. Skupen obrok, skupen skok v trgovino, kolesarjenje … pravo veselje!” Ni boljšega za polnjenje baterij vsake mamice!

5Biti prožen

Prilagoditi se resničnosti, sprejeti dneve, kot prihajajo – z veliko mere nepredvidljivosti in skrbi – iskati nove rešitve, biti prožen v organizaciji … To je Carolinina skrivnost izpolnjenosti: “Imam zelo prilagodljivo delo, občasno delam od doma, kar je zame velika sreča.” Sreča, ki zahteva veliko mero osebne discipline, da znamo strogo ločiti med dvema svetovoma.

6Odložiti telefon

“Proti večeru sem popolnoma na razpolago, pozabim na vse službene skrbi: od 18. ure je za mamo čas, da je 300-odstotno na voljo svojim otrokom!” pravi Sarah. To je čas ugasnjenega mobilnega telefona in vsakršne službene komunikacije, to lahko počaka, razen izjemoma.

“Kadar se ukvarjam s čim zahtevnejšim ob povratku domov, raje najprej uredim službene obveznosti, da se potem lahko sprostim in sem popolnoma na razpolago družini,” pojasni Marie.

7Občasno se ustaviti in si privoščiti drobne užitke

To je najbolj varovana skrivnost izpolnjenih mamic: znati pritisniti na gumb za odmor. Caroline pravi: “Vzeti si trenutke veselja brez obveznosti, samo biti, klepetati, skupaj sanjariti, to tako dobro dene!” Trenutki “na off” pripomorejo k uživanju sreče biti skupaj. Preprosto.

shutterstock_1878107623.jpg

8Ohranjati večerni obrok

Ob zahtevnih službah se otroci večinoma prehranjujejo po menzah. Marie: “Od nekdaj sem se zavzemala za večerni obrok z družino. Brez ekranov, vsak lahko pripoveduje o svojem dnevu, pogovorimo se o koncu tedna, počitnicah, se preprosto pogovarjamo …”

Seveda je naporno razmišljati še o obrokih. “Nekaj časa,” nadaljuje Marie, “mi je mož pomagal sestavljati jedilnik. Tako sem med tednom pripravljala le vnaprej predvidene jedi, bilo je sproščujoče!”

9Družino vključevati v vsakdanjik

Delitev nalog je trem družinskim materam nekaj samoumevnega. “Mož in otroci vsak po svoje pomagajo in so navzoči doma – na primer perejo perilo in ga obesijo,” pravi Caroline. Mar ni to vprašanje pravičnosti, da lahko vsak po svojih močeh pripomore k dobremu delovanju doma?

Vpreči soproga, seveda brez ukazovanja, prinese dragoceno pomoč. Marie se zaveda in v smehu zatrjuje, da nič ne bi bilo mogoče brez “moža, na katerega se lahko vedno zanese”!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla Lucija Rifel.

Tags:
materinstvoslužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.