Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Materinstvo in/ali/je kariera?

YOUNG MOTHER

Maria Sbytova Shutterstock

Marija Mezeg - objavljeno 03/04/18

Nezavidljiv položaj sodobne ženske

Ljudje v današnjem času cenijo posameznike, ki izstopajo iz povprečja (vrhunske športnike, uspešne politike, raziskovalce, glasbenike itd.). Vodilne in pomembne položaje v družbi še vedno zasedajo večinoma predstavniki moškega spola, vendar v zadnjih desetletjih opažamo, da si tudi ženske prizadevajo doseči boljšo izobrazbo, zavzeti vodilna mesta in biti konkurenčne moškim.

Nekatere izmed njih so se zaradi občutka sprejetosti, dokazovanja in želje po uspehu pripravljene odpovedati materinstvu, nekatere pa se zaradi negotove zaposlitve (npr. pogodbe za določen čas) bojijo odločiti za otroka, saj jim delo predstavlja vir zaslužka in potrditve. Bojijo se odziva delodajalca in se ne zavedajo pravic, ki jim pripadajo v času nosečnosti in po porodu, obenem pa jih je strah, da bodo po vrnitvi v službo nazadovale ali izgubile pred tem težko prislužene bonitete.


WOMAN,SICK,COUCH

Preberite še:
Tragedija, ko mama zboli

Želja po ohranitvi položaja

Danes, ko postajata izobrazba in dobra zaposlitev vse bolj cenjeni, se pozablja na vlogo, ki je bila ženski zaupana že od samega začetka. Vlogo matere. Mnoga mlada dekleta sanjajo o tem, da bodo po končanem izobraževanju odšla v tujino, kjer si bodo ustvarila vrhunsko poklicno kariero ter jo obenem poskušala uskladiti z materinstvom. Vse to je lahko precej zapleteno, saj delo ljudi, ki zavzemajo vodilne položaje, največkrat ne dopušča možnosti, da bi mati ob polni zaposlitvi popoldneve posvetila svojemu otroku.

PREGNANT WOMAN LYING IN BED
By Syda Productions | Shutterstock

Working woman

Preberite še:
Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?

Manipulacija z življenjem

Kljub napačno postavljenim vrednotam, ki danes veljajo za pomembne, ni mogoče utišati skritega hrepenenja ženske po tem, da bi postala mati. Materinstvo je sicer naporno, saj zahteva od ženske prilagoditve na različnih ravneh.

Že ženska, ki ima povsem običajen poklic, se mora v času nosečnosti zavedati nekaterih dejstev ter omejiti nekatere aktivnosti, s katerimi se je ukvarjala pred nosečnostjo (npr. izogibati se mora športnim aktivnostim, kjer obstaja veliko tveganje za nastanek poškodb), večkrat si mora vzeti čas za počitek in sprostitev, prvih nekaj mesecev po rojstvu otroka pa se mora popolnoma prilagoditi življenju bitja, ki ga je rodila.

V tujini se lahko srečamo z ženskami, ki si zaradi poklicne kariere in želje po ohranitvi položaja v družbi ne drznejo zanositi in tvegati “bolniške”, zato si raje izberejo nadomestno mater, ki za plačilo donosi in rodi otroka ter ga po porodu izroči mladi materi. Nadomestno materinstvo je pogostejše tudi pri parih, ki se za potomstvo odločijo prepozno (ko si že zagotovijo vse materialne dobrine) in zaradi starosti ali zdravstvenih zapletov ne morejo roditi otroka. Tu je spornih mnogo stvari (manipulacija z zarodki, vprašanje starševstva, plačilo za otroka itd.). V Sloveniji so tovrstne prakse prepovedane.

Potrebno je izbrati pravo pot 

Razumljivo je, da si ženska želi potrditve okolice, da je dobra mati, sposobna in spoštovana. V preteklosti je po poroki večina žensk ostala doma ter skrbela za otroke in gospodinjstvo. Danes pa jih vse več poskuša uspešno usklajevati skrb za družino in poklicno življenje.

Žal pa delo vse večkrat ni zgolj sredstvo za preživetje, temveč tudi način dokazovanja in pridobivanja ugleda. Vendar pa visok zaslužek, pohvale in priznanja ne izpolnijo ženskinega hrepenenja po sreči.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


JLO

Preberite še:
Tako se je Jennifer López spremenila, ko je postala mama


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”


MOTHER TALKING WITH HER DAUGHTER

Preberite še:
6 nezdravih oblik odnosov med mamo in otrokom

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.