Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 nasvetov za dober prijateljski pogovor

FRIENDS DRINKING COFFEE

SHUTTERSTOCK

Tina Martinec Selan - objavljeno 10/08/19

Vsi govorimo, a včasih tako malo povemo

Še zlasti, ko se dobimo s prijateljico ali prijateljem na klepetu, je zelo pomembno, da nas pogovor obogati, ne da domov odidemo prazni in s čudnim občutkom, da si nismo povedali nič tehnega. Katere vrednote so pomembne, če želimo zares kvaliteten prijateljski pogovor?

Imamo dve ušesi in samo ena usta

Najbrž ni zaman rek, da imamo dve orodji za poslušanje (ušesi) in le enega za govorjenje (usta). Naj bo to naše vodilo pri dobrem pogovoru. Ko se dobimo s prijateljem ali prijateljico, da bi po dolgem času malce poklepetali, najprej iskreno povprašajmo drugega, kako je. Kako se počuti, kaj se mu trenutno v življenju dogaja, kaj ga pesti ali žalosti?


TALKING ON STREET

Preberite še:
Znate poslušati? To lahko preverite s kratkim testom

Dajmo drugemu možnost, da v nas najde oporo, če preživlja težke trenutke, ali z njim/njo delimo lepa čustva, brez zavisti ali tekmovalnosti, komu se dogaja več. Človek, ki veliko dá (torej ki v pogovoru da na razpolago samega sebe, svoj čas in nedeljeno pozornost), toliko več prejme. Nekateri ljudje slovijo kot dobri poslušalci, saj si takega sogovornika vsak želi.

Ko spregovorimo mi, bodimo odprti in iskreni

Med prijatelji si seveda lahko zaupamo veliko, tudi nepomembne podrobnosti iz našega življenja, ki ne zanimajo nikogar drugega. A najlepše je, če med tem, ko govorimo o sebi, spregovorimo zares iskreno. Pojdimo globlje od vremena ali tega, kaj smo nazadnje jedli za kosilo.

Povejmo, kaj nas skrbi, kateri so naši načrti za bližnjo ali daljno prihodnost, v čem trenutno uživamo. Imamo kakšne nove poslovne ideje ali nov hobi, ki nam je ukradel srce? Podelimo tudi težje trenutke. V zaupnem ozračju se ustvari občutek bližine in intime. Kvaliteten pogovor nas razbremeni, duhovno osveži ter povzroči, da se nam naše težave v luči mnenja prijatelja ali prijateljice nenadoma ne zdijo več tako velike.


COMMUNICATE

Preberite še:
9 izjav, ki jih modri ljudje v svojih pogovorih ne uporabljajo

Ne opravljajmo!

Naj pogovor ne postane orodje za širjenje govoric o drugih ali za opravljanje. Je oseba, o kateri govorimo, prisotna zraven? Če ni, premislimo, kaj bi o njej radi povedali. Je stvar resnična, dobra, preverjena? Ali je naš namen pozitiven? Bom nam in sogovoriku/sogovornici povedano na kakršen koli način obogatilo življenje? Ali pa bomo z opravljanjem le širili slabe občutke in povzročili, da bo imel še nekdo slabo mnenje o tej osebi? Potem se raje zadržimo in se pri govorjenju osredotočimo nase in na sogovornika.


FRUSTRATION

Preberite še:
6 načinov, s katerimi boste zapravili svoje življenje

Povejmo, kaj nas navdihuje

Ste v zadnjem času prebrali tehtno knjigo, ki vam je dala nov uvid v katero izmed področij vašega življenja? Ste z družino odšli na izlet in odkrili kakšen kraj, ki je vreden, da ga obišče tudi vaš prijatelj ali prijateljica? Ste gledali dobro predstavo, kvaliteten film ali doživeli kaj drugega, kar vas je navdihnilo in vam dalo kakšno dobro idejo?

Govorite o tem! Občutki lepote, vznesenosti in navdušenja so nalezljivi. V deljenju pozitivnih stvari pa lahko tudi komu drugemu daste kakšno dobro idejo ali jo, če kaj takega slišite od sogovornika, dobite sami.


WOMAN

Preberite še:
Ali pozitivno mišljenje resnično deluje?

Smeh je pol zdravja

Ni lepšega, kot se s prijateljico ali prijateljem pošteno nasmejati, toliko bolj, če se lahko pošalimo tudi na svoj račun. Delite z njo ali z njim dober vic, anekdoto iz službe ali dogodivščino iz počitniških dni. Morda pa se skupaj spomnita kakšne zabavne prigode, ki sta jo pred leti doživela skupaj. S klepeta, med katerim smo se do solz nasmejali, bomo odšli odlične volje in povsem osveženi.


ALKOHOLIZM

Preberite še:
Zanke odvisnosti. Se jih lahko rešimo brez pomoči drugih?


WEDDING

Preberite še:
Bonton na poroki: prvo besedo imata mladoporočenca
Preberite še:
Neprecenljivi trenutki z očetom: “Žal mi je, da tega nisem počel že prej”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.