Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Uspešne v poslovnem in zasebnem življenju. “Če si srečen doma, to preneseš v službo”

Izdelek-brez-naslova-2.png

Katarina Berden | Aleteia Slovenija

Katarina Berden - objavljeno 19/02/22

"Če oseba ni srečna na osebnem področju, s tem, kar je, je težko uspešna na poslovnem področju"

Je mogoče uspešno krmariti med poslovnim in zasebnim življenjem? Je mogoče biti srečen v obeh vlogah?

Pogovarjali smo se s štirimi podjetnicami, Tanjo Skaza, Rebeko Žbogar, Eriko Pleško in Barbaro Bregar Mrzlikar, ki dobro vedo, kakšen izziv je krmarjenje med poslovnim in zasebnim življenjem.

Poleg tega, da jih druži poslovni svet, jim je skupno predvsem to, da svoje delo opravljajo s srcem, velik poudarek pa dajejo tudi na ravnovesju med zadovoljstvom in dobrimi odnosi na delovnem mestu in srečo v zasebnem življenju.

Kako se kosate z izzivi združevanja poslovnega in zasebnega življenja?

Jaz se ne kosam, ampak izhajam iz tega, da je to vse eno. Če imamo pravilno razporejene vloge, nam je v življenju lažje in se vedno počutimo vredne. Dan ima 24 ur, zato je dobro konkretno razporediti svoje vloge. Čas zase, moja vloga kot mama, žena, poslovna ženska, prijateljica, potem nam gre.

Če si srečen doma, to preneseš v službo. Če oseba ni srečna na osebnem področju, s tem, kar je, je težko uspešna na poslovnem področju.

Tanja Skaza, Plastika Skaza

Vodim gradbeno podjetje, pri nas je delo zelo točno določeno in strukturirano. Kljub temu pa je treba vključiti notranji občutek, mehkobo, iti za pravimi vrednotami. Če so te vrednote zdrave, ne samo za mene, ampak tudi za podjetje in okolje, pripeljejo do rezultata. Nemogoče je popolnoma ločevati poslovno in zasebno življenje.

Če počnemo nekaj, v kar verjamemo, smo to tudi mi sami, tako da se ti dve vlogi prepletata. Seveda je na čase treba pogledati vase, če smo še dovolj prisotni v družini, med prijatelji in če rastemo kot podjetje oziroma dosegamo cilje, ki smo si jih zadali.

To je prepleteno, preverba se dela vsakodnevno, morda enkrat zaniha v eno stran, enkrat v drugo. Seveda pride tudi do komplikacij. Dokler pa je družina mirna in zadovoljna in greš z veseljem v službo in so stranke zadovoljne, vidiš, da je bil dan ali leto uspešno in si na pravi poti.

Rebeka Žbogar, SPEKTER IN d. o. o.

Pred dobrim letom in pol sem prišla do situacije, ko sem ugotovila, da tako ne gre večnaprej in je treba narediti neko spremembo. S pomočjo Tanje Skaza sem podjetje postavila v druge okvire, dala prioritete drugim stvarem, začela ogromno delati na sebi. In zdaj je tudi prostor za družino, na poti je nov družinski član. Prej namreč nikoli ni bil pravi čas za to, vse drugo je bilo prioriteta.

Ugotovila sem, da če hočem spremeniti podjetje in zaposlene, moram najprej spremeniti sebe. Zdaj po osmih urah res odidem domov, tudi zaposlenim ne dovolim, da so tam več kot osem ur. Ciljamo na to, da bomo čez nekaj časa delali šest ur na dan. Postavili smo vrednote podjetja, poslanstvo in vizijo, ena izmed glavnih vrednot so srčno-srečni odnosi, res jih živimo in jaz jih zagovarjam.

Če prideš v službo srečen in zadovoljen, boš lahko srečen in zadovoljen s svojimi sodelavci in strankami. Če pa prideš nesrečen v službo, ne moreš biti vesel in imeti zadovoljnih strank. To je začaran krog. Seveda so slabi dnevi, vendar je glavna vrednota, da imamo dobre odnose.

In tudi obratno je. Če si srečen na delovnem mestu, bo tudi doma vse lažje. V nasprotnem primeru domov prineseš jezo in začne trpeti tudi družina. Zavedati pa se je treba, da nič ne pride čez noč, po letu in pol pa se pri nas že vidijo spremembe. Bistvo so odnosi in to, da si srečen v službi in posledično tudi doma.

Erika Pleško, Tuli d. o. o.
20220216_114742-2.jpg

Meni je bilo zelo težko, ker to, kar delam, delam s srcem, to je moje poslanstvo. Ko je nekaj tvoje poslanstvo, želiš delati kvalitetno, imeti rezultate, imeti vpliv. Če si dober, ti uspeva, postajaš vodja, direktor, čedalje več je pritiskov. Na drugi strani pa imaš na primer otroke, kjer je tudi tvoje srce. Na obeh področjih imaš ogromno dela.

Prideš do točke, ko ne funkcionira, ko vidiš, da ostali niso zadovoljni, skačeš z enega področja na drugo in se zrušiš. Tu se začne ta proces. Začneš dvomiti vase in ugotoviš, da nisi “Superwoman”. Začela sem dvomiti vase, če sploh sem za vodjo, v drugi fazi sem začela ugotavljati, da nihče ni popoln. Kar je tvoja največja kvaliteta, je tudi tvoja slabost. Ne moreš biti vse istočasno.

Začetni korak je torej, da sam sebi odpustiš, da odpustiš tudi ostalim. Odložiti moraš nahrbtnik, ki te bremeni. Ko vsi spustimo maske in nahrbtnike, se šele lahko začnemo pogovarjati in sodelovati. Ko osebno rasteš, postaneš boljši človek, boljša mama, žena, sodelavka, vodja.

Moraš čutiti bolečino, da si pripravljen nekaj spremeniti. Dokler je vse v redu, ne čutiš, da bi moral kaj spremeniti. Menim, da smo ženske večinoma tukaj boljše, ker hitreje čutimo takšne bolečine. Ko začneš proces spremembe, se začenjajo spreminjati tudi drugi.

Barbara Bregar Mrzlikar, CEED Slovenia

Kaj v praksi pomeni delati na sebi? Kako začeti?

Najmočnejše orodje so naše misli. Ko sem se odločila, da grem na svojo pot, sem se morala na primer za nekaj časa umakniti iz gospodarstva. Pomembno pa je to, da sem vsak dan delala na sebi in še vedno delam. Lahko si ponavljaš pozitivne izjave, si uvedeš neko rutino, vse, kar je pomembno, je, da si določiš nek cilj. Na primer zjutraj sirečeš: “Danes bom boljša oseba, kot sem bila.” Od nas je odvisno, kako bomo gledali na življenje.

Tanja Skaza
20220216_120109-1.jpg

Pri meni je bil glavni korak, ko sem šla k Tanji Skaza. Dobila sem spoznanje, da je moč v meni in je ne potrebujem od zunaj. Zavedala sem se, da moram sama narediti spremembo, ne drugi. Ko sem delala na svojih odnosih, je bila to konkretna sprememba. Iskreno, letos sem imela prvič letne intervjuje, da me je sploh zanimalo, kaj si zaposleni mislijo in želijo. Končno sem slišala zaposlene.

Vsak petek sem uvedla vesele urice, prvo uro zjutraj se pogovarjamo, pijemo kavo in vzpostavljamo odnose. Po osmih urah grem domov, po četrti uri se službeni telefoni in računalniki ugasnejo. Bodi vzor, to je bila ena glavnih točk mojih sprememb. To so neke konkretne spremembe, ki se morda zdijo malenkosti, vendar naredijo velike stvari na dolgi rok in se poznajo.

Erika Pleško

Sami sebi se bolj posvečamo takrat, ko smo v redu. V tem je ravno ravnovesje. Ni vsak dan vse. Vsak dan se ne posvečaš sam sebi in vsak dan se ne posvečaš poslu. Ko v poslu pridejo ti trenutki, nihanja, slaba energija in preizkušnje, počakaš, zajameš sapo in poskušaš ugotoviti, zakaj ti je bilo to dano.

Morda ni dobro odreagirati na prvo žogo, s protiukrepi, ampak si vzeti čas, da situacijo pogledaš z distance in se takrat odločiš. Včasih je treba spremeniti cilje, rutino. V bistvu gre vse istočasno, vedno je nihanje in iskanje ravnovesja.

Rebeka Žbogar
20220216_105202-2.jpg

Kako biti srčen v svetu podjetništva?

To je za ženske velik izziv. Če si srčen, ne pomeni, da bo vse brez meja. Morajo biti meje, ampak srčne, mora biti odločnost, ampak srčna. Gre za nianso razlike. Sama nisem znala biti odločna in postavljati meja in zato sem to poskušala doseči na nek “moški” način in nisem bila uspešna. Morala sem pristopiti na drugačen način, zato je pomembno, da je zraven tudi srce.

Barbara Bregar Mrzlikar
20220216_121332-1.jpg

Kakšni so vaši izzivi za prihodnost?

Zelo pomembno je to, da sem si dovolila, da nisem popolna, da sem se osvobodila. Imam pa še veliko izzivov. Prvi izziv, ki sem si ga zadala, je ta, da imam doma dva najstnika. Potrebujeta zgled, kdo je ženska v njunem življenju, želim jima dati prave usmeritve, da bosta vedela, koga želita imeti v življenju poleg sebe.

Drugi izziv je, kako pokazati svojemu možu, da je on tisti, ki me dopolnjuje. Bolj ko bom znala poskrbeti zase in zanj, bolj se bo to prepletalo in bom znala to predati tudi naprej. Prepričana sem, da je še marsikaj, ta dva pa sta trenutno ključna. To, kar sem naredila v življenju, je, da pokažem ženskam, da živim to, kdor sem, in to je korak do uspeha. S svojim zgledom lahko opolnomočim druge dame.

Tanja Skaza

Spremembe vredna

Tanja Skaza, slovenska podjetnica, menedžerka in motivatorka, hkrati tudi predana žena in mama, v letošnjem letu organizira Akademijo Spremembe vredna. Akademija je namenjena ženskam, ki želijo biti uspešne tako na osebnem kot tudi na poslovnem področju.
Tags:
družinaodnosipoklicslužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.