Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 skrivnosti srečnih mamic z veliko otroki

shutterstock_1067533448.jpg

Julia Zavalishina | Shutterstock

Elizabeth Pardi - objavljeno 08/08/22

Matere, ki izžarevajo srečo, so ženske, ki jih želimo posnemati. Kako jim to uspeva?

Veseli ljudje nas privlačijo, nalezemo se njihovega radostnega duha in pozitivnega pogleda na življenje. Kot ugotavljam, so najbolj veseli ljudje tisti, ki jih mimobežne težave ali tragedije ne pretresejo. Zdi se, kot da njihovo veselje trdno drži sidro, ki ga vsaka najmanjša nevihta ne more izruvati.

In kdo so ljudje, ki mimobežne nevihte doživljajo dan za dnem, zjutraj, opoldne in zvečer? Mame! Še posebej mame z veliko otroki. Seveda ne obtožujem tistih, ki jih srečujem, ki se zdijo povsem izčrpane ali na splošno bolj turobne. Vsi se zavedamo, da je materinstvo izredno zahtevna naloga.

Toda ko srečam mame z neobičajno velikim številom potomcev, ki obenem izžarevajo resnično srečo in zadovoljstvo, si ne morem kaj, da se ne bi vprašala: V čem je njihova skrivnost?

Ker z možem ravno pričakujeva petega otroka, sem pomislila, da bi bil zdaj pravšnji čas, da to raziščem. Od peščice mamic s šestimi ali več otroki, ki svojega navdušenja nad življenjem kar ne morejo prikriti, sem dobila nekaj koristnih nasvetov …

1Dober spanec in čas za počitek nista stvar razprave

“Ne boste verjeli, koliko bolj potrpežljiva, bistra in priljudna sem, če se dobro naspim!” je povedala Alicia, mama desetih otrok. “Mnoge matere majhnih otrok so kronično neprespane, vendar je to mogoče premagati z dobro rutino, mamino disciplino in očetovo pomočjo.”

Poleg spanja pa je seveda zlata vreden vsakdanji čas za počitek in umik od radosti materinstva.

Sarah de Vries, ki pričakuje sedmega otroka, je povedala, da je zanjo ključnega pomena pri ohranjanju pozitivne naravnanosti, če si lahko vsak dan odmeri nekaj časa za počitek. “Takoj ko moji otroci čez dan nehajo počivati, vedno poskrbim, da se lahko sredi dneva uro in pol do dve uri zaposlijo sami, jaz pa si v tem času vzamem nekaj mirnih trenutkov zase.”

Sarah je še povedala, da ta čas pogosto izkoristi za domača opravila, pa tudi za molitev, branje Svetega pisma in premišljevanje. Kot pravi, je to njen “čas, ko malce napolni baterije in se usmeri v preostanek dneva”.

2V njihovih domovih so zelo cenjeni tesni medsebojni odnosi

Skoraj vsaka mama, s katero sem se pogovarjala, je omenila, kako raste v odnosu s svojimi otroki, razveseljujejo pa jo tudi medsebojni odnosi njenih sorojencev.

Jenny Tuttle, mati osmih malčkov, je dejala: “Ker imam otroke različnih starosti, mi je vedno toplo pri srcu, ko vidim svoje starejše potomce, kako uživajo v igri in različnih zaposlitvah z mlajšimi sorojenci … Prisluhniti njihovemu smehu je lahko izjemno terapevtska izkušnja.”

Poleg tega, da te mame cenijo medsebojne odnose svojih sorojencev, si kljub neizogibno težkim trenutkom materinstva očitno prizadevajo za trajne, osebne vezi s svojimi otroki.

Lauren Mays, mati sedmih otrok, je pojasnila, kako je kot navdušena kolesarka začela preživljati kakovosten čas s svojimi otroki na kolesarskih izletih. “Začeli smo se igrati skupaj na način, v katerem smo lahko vsi uživali. To je bila res čudovita izkušnja,” je pojasnila.

“Pretekli teden, ko je bil dan z enim od mojih najstnikov resnično težak, sem mu rekla: ‘Pojdi po kolo. Samo midva se zapeljiva do kamnoloma, preden začne deževati.’ S pogovorom takrat nisva ničesar pridobila, kolesarila pa sva lahko skupaj.”

Sarah, ki je poudarila pomen vsakdanjega popoldanskega počitka, mi je še zaupala: “V tem času pogosto ugotovim, da sem bila zjutraj prestroga do katerega izmed otrok, in grem k njemu, se mu opravičim ter najin odnos postavim na pravo mesto.”

Včasih se težko spomnimo, da otroci od nas sicer potrebujejo navodila in disciplino, predvsem pa morajo občutiti, da jih priznavamo in cenimo. Srečne mame imajo dovolj predanosti in ponižnosti, ki sta potrebni, da svojim otrokom lahko zagotovijo ta občutek.

3Njihov zakon je pomembnejši od materinstva

Čeprav se borijo za pomenljive odnose s svojimi otroki, “ko so razmere dovolj obetavne”, kot pravi Lauren, se te matere zavedajo, da je njihov zakon na prvem mestu.

Ginny Schlater, mati devetih otrok, je pojasnila: “Moje prednostne naloge so Bog, nato zakon, nato moji otroci, vse drugo pa izhaja iz tega.” Mame, ki dopustijo, da imajo potrebe njihovih otrok prednost pred njihovim zakonom, so na poti proti nemiru in nezadovoljstvu.

“Ne pozabite,” je opozorila Alicia, “potrebe vaših otrok so vedno nujne, potrebe vašega zakona pa so sicer redko nujne, vendar so vedno pomembne.” Zato, je pojasnila Alicia, “je lažje zanemariti zakon kakor otroke.”

Ob vsem tem je ironično, da je “najbolj temeljna potreba vaših otrok stabilen zakon!” dodaja. In ravno zato je za vso družino izjemno koristno, če starša odložita nujne obveznosti in namenita prednost kakovostnemu času, ki ga družinski člani preživljajo drug z drugim.

Meghan Zuercher, mama šestih otrok, meni: “Skleda kokic in dober dokumentarec ali komična serija z možem ob večerih me resnično umirita.”

4Svojih strasti ne odlagajo na stranski tir

Zanimiv paradoks teh mater je njihova neomajna predanost družini, obenem pa tudi zavezanost k temu, da ne izgubijo samih sebe in tistega, kar jih poživlja. “Sem velika zagovornica dejstva, da ohranimo svojo osebnostno istovetnost, da nismo zgolj matere, in da si vzamemo čas za to, kar nas veseli,” je dejala Lauren.

Mnoge matere, kot je Meghan, se poživijo s telesno vadbo. Kot pravi, se redno zbuja pred otroki, da se “zahvalim in premišljujem, in tudi med naporno vadbo, po kateri sem vsa prepotena, najdem mir v dejstvu, da počnem nekaj zase pa tudi za svojo družino, saj sem po tem, ko si vzamem čas zase, dosti boljša različica same sebe”.

Alicia kot glasbenica in pevka pove, kako se je, ko so bili njeni otroci mlajši, enkrat tedensko dobila s prijateljicami in so skupaj prepevale. “Vse smo si vzele čas za to, ker nas je glasba resnično poživljala!” je navdušeno povedala. “Vsi bi morali najti prostor za ustvarjanje … Ne recite, da nimate časa. Vzemite si čas. Na ta način boste boljše matere.”

Če se mati odpove dejavnostim, ki so zanjo zabavne ali jo bogatijo, je ne smemo hvaliti zaradi njene nesebičnosti, ampak jo moramo opozoriti, da zanemarja samo sebe. Materinstvo ni namenjeno temu, da se odrečemo vsem stvarem, ki jih imamo radi: privedlo naj bi nas do tega, da jih še bolj cenimo.

5Ni jim kaj dosti mar za družbena omrežja

Vsi smo že slišali rek, da nam nihče ne more ukrasti veselja, če mu tega ne dovolimo. No, kako pogosto si pustimo ukrasti veselje, ko brskamo po družbenih omrežjih? “Čutila sem, kako mi je veselje tistega dne dobesedno spolzelo iz telesa,” je Ginny pojasnila svojo izkušnjo ob zadnjem obisku Facebooka.

Takrat je imela dveletna dvojčka in šestmesečnega dojenčka, ko je “prijateljica iz srednje šole objavila fotografije svojih počitnic. Skoraj takoj sem [pomislila] … ‘Ali bom sploh še kdaj šla na kakšno potovanje?’ in moje misli so se kar vrtele.” Po tistem je ugotovila, kako nikoli več ne sme dopustiti, da bi družbena omrežja vplivala na njen pogled na svet.

Ginny priznava: “Ne gre za to, da so družbena omrežja nekaj slabega, toda zame so bila moteč dejavnik.” Navzočnost na družbenih omrežjih lahko prinese izjemne sadove, vendar pogosto sproži primerjanje in nezadovoljstvo. “Ne primerjajte svoje družine z drugimi družinami,” svetuje Ginny. “Na ta način boste najhitreje izgubili svojo srečo. Milosti imate le za svojo družino.”

“Kadarkoli zdrsnem v nezadovoljstvo,” pravi Sarah, “in si želim, da bi počela nekaj, kar se zdi bolj privlačno, takrat vem, da potrebujem opomnik … Za čigavo odobravanje vendar živim?”

Te radosti polne mamice vedo, da je iskanje odobravanja in potrditve prek družbenih omrežij jalovo početje. Ob koncu dneva se zavedajo, da morajo potrditev poiskati pri svojem Stvarniku … in se seveda dobro naspati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinamaterinstvootroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.