Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 načini, kako lahko Bogu darujemo vsakdanje delo

Working man

panitanphoto | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 31/10/22

Morda o svoji službi ne razmišljate kot o nečem svetem, toda čas, ki ga preživite na delovnem mestu, je lahko čas molitve

Morda se vam ne zdi, da je vaša služba nekaj svetega, toda kot kristjani lahko svoje delo posvečujemo skupaj z vsemi drugimi trenutki v življenju. Kar malce neverjetno je, če pomislimo, da je delo obstajalo že v rajskem vrtu, celo pred padcem. Delo je neločljivo povezano z našo naravo in je ustvarjeno v našo korist.

Tudi katekizem nam sporoča:

Človeško delo izhaja neposredno od oseb, ustvarjenih po Božji podobi … Delo časti Stvarnikove darove in prejete talente (2427).

Ne glede na to, ali delate v sejni sobi ali kuhinji, v operacijski dvorani ali na vrtu, so lahko vaše vsakdanje obveznosti daritev Bogu, prav tam, kjer ste. Kako lahko torej posvečujemo čas, ki ga preživimo pri delu? Predstavljamo vam štiri načine, kako lahko svoja vsakdanja opravila darujete Bogu.

1PREDEN ZAČNETE, IZRECITE KRATKO MOLITEV

Obstaja veliko kratkih molitev, ki so primerne za začetek dela. Ena izmed njih gre takole:

Prosimo te, Gospod, usmerjaj naša dejanja po svojih svetih navdihih in daj, da jih bomo lahko izvajali s tvojo milostno pomočjo, da se bosta vsaka naša molitev in delo vedno začela pri tebi in se po tebi srečno končala. Amen.

2NAJ BO VAŠE DELO DARITEV BOGU

Delo, ki ga darujemo Bogu, je lahko molitev in način, da se približamo Jezusu. Sv. Jožefmarija Escriva je nekoč zapisal: “Ura študija je za sodobnega apostola ura molitve,” in nedvomno je tudi ura dela lahko ura molitve. To nas seveda vabi, da se potrudimo po svojih najboljših močeh in posnemamo Abelovo žrtev: Bogu je daroval vse, kar je bilo v njegovi moči.

3Vedno imejte ob sebi sveto podobo

Če se tu in tam ozrete na sveto podobo, vas ta lahko spomni na duhovni namen vaših dolžnosti in vas opomni, da ta čas darujete Bogu. Morda imate pri roki majhen križ ali podobico (ki jo lahko uporabite tudi kot bralno znamenje!). Sveto podobo lahko hranite tudi na svojem telefonu.

V profesionalnem okolju pa lahko prostor okrasite z umetniškim delom s katoliško motiviko.

4KO NASTOPI ČAS, DA DELO KONČATE, SI RESNIČNO VZEMITE DOVOLJ DOLGO OBDOBJE ZA POČITEK

Katekizem nas opominja, da je “delo zaradi človeka in ne človek zaradi dela” (2428). Ko je čas, da nehamo delati, nam pravi počitek resnično koristi.

Počitek ni dober zgolj za dušo. Koristen je tudi za um in zaradi počitka dejansko bolje izpolnjujemo svoje obveznosti. Raziskava je pokazala, da najbolj produktivni zaposleni učinkovito počivajo. Da, strateški odmor za počitek dejansko poveča vašo produktivnost.

To seveda pomeni, da si resnično odpočijemo, ne da zgolj brskamo po telefonu. Privoščite si kratek sprehod, preberite knjigo, molite ali meditirajte, pogovorite se s sodelavcem ali si privoščite prigrizek. Ta obdobja počitka, pomešana v naše delo, dajejo smisel celotnemu dnevu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.