Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako se lahko že pred prvim delovnim dnem pripravim na novo službo

WORK

Shutterstock

Anja Rajter - objavljeno 06/09/19

Končno sem dobila službo, pri kateri bom lahko uresničevala tisto poslanstvo, za katerega sem študirala na fakulteti. Ampak me je strah. Kaj zdaj?

Tu je nekaj nasvetov, ki so mi bili v veliko pomoč, ko sem začenjala novo službo.

MOLITEV

Molimo lahko za sodelavce, za naše prihodnje odnose, za tiste, katerim bo naša služba v pomoč, pa tudi za vse, ki so v stikih z našimi sodelavci. Če nam je Jezus priskrbel službo, ima zagotovo z nami večje načrte. Molimo tudi za to, da jih bomo zmogli uresničevati.

Če bom učitelj, lahko molim za učence in njihove družine. Natakarji, kuharji in ostali v služnostnih poklicih lahko molite za goste. Uradniki za stranke, zdravstveniki za paciente in njihove družine … Nikoli pa ni odveč moliti k Svetemu Duhu za modrost, potrpežljivost, ljubeznivost in mir.

SPOŠTLJIVOST

Vedno in povsod. Vsaka oseba je vredna spoštovanja.

Pripomore tudi to, da v vsakem človeku iščem Jezusov obraz. Priznam, da mi to ne gre preveč dobro od rok in jezika. A se trudim in je z vsakim letom bolje.


ŠPELA REŽUN

Preberite še:
“Tu uresničujem svoja osnovna življenjska vodila”

PRIMERNA OPRAVA

Spoštljivost se kaže tudi z našimi oblačili. Najbrž se nam zdi samoumevno, da morajo biti drugi primerno oblečeni za svoje delovno mesto. Bodimo tudi mi. Sodelavka Aleteie Tina Martinec Selan pogosto piše o tem. Konec meseca bo na vidiku prva plača … Kaj, če bi si ob tej priložnosti privoščili kakšen nov kos garderobe?

NASMEŠEK

“… nič ne stane in čudežno deluje …” Še vedno. Z nasmeškom si odpremo marsikatera vrata do marsikaterega srca, pa ni pomembno, ali smo uporabnik storitev ali pa uslužbenec. Če je za nasmeškom iskreno in dobrovoljno srce, še toliko bolje!
Preberite še:


WOMAN ON COMPUTER
Shutterstock

KRISTINA KUZMIĆ

Preberite še:
“Učitelji, občudujem vas! Nimam pojma, kako vi to zmorete dan na dan!”

BODI VEDNO PRIJAZNA

To je bil eden pomembnejših nasvetov, ki sem ga dobila od sodelavke v tajništvu. Večkrat me je opomnila: “Tudi, če si slabo razpoložena ali utrujena, tudi če te je kdo razjezil in tudi če te je tista oseba prizadela. Bodi vedno prijazna.”

Ta nasvet še vedno s pridom uporabljam. Priznam, da je včasih težko iti prek svojega ponosa in užaljenosti. A si ob nesramnostih drugih redno ponavljam, da sem vredna več in ni treba, da me potegnejo za sabo. Saj sem vendar Božji otrok, kajne?

PREDHODNA PRIPRAVA

Skoraj zagotovo ima ustanova, v kateri bomo odslej službovali, spletno stran. Preberimo jo podolgem in počez. Lahko si tudi pripravimo nekaj kratkih vprašanj, s katerimi bomo lažje stopili v stik z novimi sodelavci.

Priprava pa naj bo tudi vsebinska. Če na tem področju že dolgo nismo delali ali pa sploh še ne, je na mestu obnoviti ali pridobiti znanje s kakšno strokovno literaturo. Knjižnice in splet zagotovo nudijo dovolj tovrstne podpore.

Imamo težave s pomnjenjem imen in priimkov? Večkrat preberimo seznam sodelavcev. Tako bomo po prihodu samo še povezali ime z obrazom, pa nam bodo šli stiki z novimi sodelavci veliko lažje.


CROSS;

Preberite še:
Molitev v zahvalo za ta dan

ČESA NIKAR NE POČNIMO?

Čeprav bomo prvi dan v zadregi, kaj povedati, kako se predstaviti in kako ravnati, se nikar preveč ne hvalimo. Naj naša prihodnja dela govorijo o naših znanju, sposobnostih in talentih.

Če rabimo kaj več energije, bo košček čokolade ali orehovo jedrce prav dobra izbira. Nihče pa nima preveč rad, če sogovornik žveči in poka balone. V primeru, da se bojite zadaha, raje uporabite kapljico eteričnega olja poprove mete ali pršilko za svež dah. Poprova meta ima še dodaten učinek pomirjanja in umirjanja glavobola, kar nam bo prvi dan zagotovo prišlo zelo prav.

ZAKRAMENTI

Pojdimo v dneh pred vstopom v novo službo k spovedi. Da si odpočijemo v Jezusovem objemu in dobimo novo moč. Če imamo le možnost, obiskujmo svete maše tudi kdaj med tednom. Naše odnose v novi službi izročimo v Njegove roke. Ob tem bodo vsi zgornji nasveti dobili Božjo razsežnost.

Pa srečno v novi službi!


NINA ŠENK KOSEM

Preberite še:
“Trdo delo in prava mera samokritike sta nujna za kvaliteto in napredovanje”


CHARITY SISTER

Preberite še:
Kdo so in kaj počnejo misijonarke ljubezni?


BULLYING,SCHOOL

Preberite še:
Zafrkavanje in medvrstniško nasilje: kakšni so znaki in kako ukrepati

Tags:
službastrahstres
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.