Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj nasvetov, če ste nezadovoljni s svojim delovnim mestom

web-stressed-woman-work-bag-shutterstock_diego-cervo-52532644.jpg

Diego Cervo | Shutterstock

Edifa - objavljeno 27/07/20

Tudi če nismo zadovoljni na svojem delovnem mestu, je mogoče najti smisel

“Hvala Bogu, da je ponedeljek!” Besede, ki jih gotovo ne slišimo pogosto. Razen, če nam je doma ekstremno dolgčas. A tudi delo je lahko vir vsakodnevne sreče, je prepričan svetovalec za poslovno upravljanje Jean-Paul Guedj.

V svoji knjigi Naj živi ponedeljek! Iskanje sreče v službi navaja številna pričevanja ljudi na različnih službenih pozicijah, ki svoje delo opravljajo z zadovoljstvom. Vsem je skupno, da se veselijo tako časa z družino kot ponedeljkove vrnitve na delovno mesto. “Svoje delo imajo radi, ker jih osrečujejo nekatere stvari: občutek, da so koristni, svobodno prevzemanje pobude, zadovoljstvo, da so nekaj dobro opravili. Glavna vira zadovoljstva izhajata iz priznanja s strani vodstva in njihovega lastnega priznanja.”


WORK

Preberite še:
Kako izboljšati učinkovitost na delovnem mestu?

Dejavniki, ki spodbujajo zadovoljstvo pri delu

  • ekonomski
  • samouresničenje na delovnem mestu
  • dobri odnosi z vodstvom in s sodelavci (občutek pripadnosti prek zabav, obletnic in drugih priložnostih druženja)
  • vrednote (pomoč, spoštljivost …)

Dejavniki, ki vplivajo na negativen odnos do dela

  • slabo kratkoročno upravljanje, ki si prizadeva za hiter dobiček
  • neorganiziranost, ki daje vtis zmedenega sistema
  • občutek, da z delom zapravljamo svoj čas in sposobnosti

WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Kako lahko brez besed pričujemo za vero na delovnem mestu

web-work-job-computers-office-c2a9-pressmaster-shutterstock.jpg
Shutterstock

Iskanje motivacije ali menjava službe?

Če vaše delo postane nevzdržno (na primer zaradi nadlegovanja, nenehnih pritiskov, diskriminacije, zelo slabih odnosov), je najbolje, da v takšnem okolju prenehate. Morda se boste lahko dogovorili za drugo vrsto dela, na delovnem mestu, ki bolje ustreza vašemu profilu in željam, ali pa bi bilo vseeno bolje, če bi si poiskali drugo službo. Verjetno bo težko in boste potrebovali vse svoje znanje in moči, da boste našli področje, ki vam bo bolj ustrezalo.

Sreča pogosto izhaja iz drugačnega načina razmišljanja o svojem poklicu. Ko pri sebi opazite zamorjenost in apatičnost, ko se pogovarjate o svojem delu, lahko to premostite s pozitivnim razmišljanjem o svoji službi. Spomnite se konkretnih stvari, ki v vas vzbujajo pozitivne občutke: dobri odnosi s sodelavci, možnost novih perspektiv, izzivi, ki vas veselijo.

Z odgovorno osebo se pogovorite o svojih željah, o svojih močnih točkah in o tem, kaj vas izpolnjuje. O teh vprašanjih je dobro razmisliti vsaj enkrat na leto, najprej sam, nato pa na primer na letnem sestanku z vodstvom.


WORK PRAYER

Preberite še:
Za mir na delovnem mestu začnite dan s to molitvijo

Delo – poslanstvo

“Izberite službo, ki jo imate radi, in ne bo vam treba delati niti dneva v življenju,” je rek, ki ga pripisujejo Konfuciju.

Tudi če določeno delo opravljate zgolj po naključju, a zadane naloge izpolnjujete po svojih najboljših močeh, je lahko služba zadovoljujoča.

Da se dela, ki ga opravljamo, ne bi naveličali, je pomembno, da se ob tem tudi zabavamo, poudarja strokovnjak. To vključuje humor, dobre odnose s sodelavci, ustvarjalnost in kdaj pa kdaj odmik od resničnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


COVID

Preberite še:
Katoliški zdravnik in njegovih pet lekcij koronavirusa


BERNARDKA RUPNIK

Preberite še:
“Vsake toliko časa mi mož ali kateri od otrok reče, da sem lepa, in jaz mu verjamem”


GIRL IN DENIM SHORTS

Preberite še:
Kakšne kratke hlače izbrati za vašo postavo?

Tags:
služba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.