Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Samostan, v katerem si lahko bodoče neveste brezplačno izberejo poročno obleko

ABITI SANTA RITA

Youtube|TG2000

Paola Belletti - objavljeno 28/10/22

Tradicija, ki se ohranja že od petdesetih let 20. stoletja: neveste podarijo svojo poročno obleko samostanu in dekleta, ki so v denarni stiski, jo lahko brezplačno dobijo za svojo poroko

Ni res, da Cerkev vedno zasleduje trende v svetu: pogosteje, kot si lahko predstavljamo, jih prehiteva, vendar pri tem ne dela veliko reklame. Raje svoje trende promovira z reklamo od ust so ust, če se le da, potiho. Tudi “promocija” tega neobičajnega trenda podarjanja poročnih oblek je potekala v tišini.

Zanimiva tradicija se je začela v samostanu svete Rite iz Cascie, v katerega je bila ta svetnica sprejeta po velikih preizkušnjah in celo po zavrnitvi prednice, a je postala ena najbolj priljubljenih svetnic.  

Sv. Rita je zavetnica za nemogoče primere, zavetnica vrtnic, popolne pokorščine in zaupanja.

Podarjene poročne obleke

Od mnogih cvetov in sadov, ki jih rojevata njena karizma in predanost vernikov, je tu še eden, ki prinaša veselje: darovane poročne obleke za bodoče neveste, ki si ne morejo privoščiti nove.  

Obleke, ki jih sprejmejo, v samostanu skrbno negujejo in jih z ljubeznijo in strokovnostjo shranijo.

Ne gre za površinsko usmiljenje, na primer dobrodelno zbiranje odrabljenih oblačil, ki se jih ljudje znebijo, ko čistijo svoja podstrešja in garaže. Ne, v tem primeru gre za lepoto in hvaležnost.

Navada podarjanja poročnih oblek samostanu po sklenitvi poroke se je pričela v petdesetih letih 20. stoletja in se je ohranila do današnjih dni.

Usmiljenje in izročitev

Za poročni atelje v samostanu skrbi sestra Maria Laura, ki je pred vstopom v samostan delala v družinski krojaški delavnici. Sestra Maria Laura je povedala, da ženske, ki podarijo svojo poročno obleko, ne naredijo le praktične geste, ampak tudi izročijo svojo zakonsko zvezo sveti Riti, ki je bila žena, mati in svetnica.

Nizka cena, a velik donos

To ni le izmenjava dobrin, recikliranje, trajnostni pristop in nizkocenovna rešitev, to je prava dolgoročna naložba. Ta pristop ni kot spletne aplikacije, na katerih poskušajo prodajati karkoli, samo da se ustvarja dobiček. Pristop promovira nekaj veliko trajnejšega: dela usmiljenja in nenavezanost na materialne dobrine, bratsko ljubezen in močno zavezništvo svete Rite za težke trenutke.

Za poročno obleko, ki si jo neveste izposodijo, redovnice ne zahtevajo nobenega prispevka, če pa želijo obleko zadržati, neveste pogosto pustijo prostovoljni prispevek.

Neobičajna dobava oblek v atelje svete Rite je precej bogata: vsak mesec anonimno prispe vsaj deset oblek iz celotne Italije, in to ne le od zasebnikov, ampak tudi iz krojašnih delavnic, torej popolnoma nove obleke. Obleke pošljejo ali pa jih pustijo pred vhodom, potem pa jih sestra Maria Laura razporedi po velikosti, barvi, modelu. In ko pridejo bodoče neveste na ogled, si jih lahko pomerijo v prijaznem ateljeju.

Med nevestami pred nekaj leti je bila tudi ena, ki je odrasla v “Panju svete Rite” – centru za otroke, ki deluje v samostanu.

Informacije

Informacije o razpoložljivih velikostih oblek dajejo prek telefona in e-pošte. Za pomerjanje oblek, ki poteka ob sobotah in nedeljah, pa je treba rezervirati termin, takrat je sestra Maria Laura tudi na razpolago za svetovanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in in priredila Marina Vidmar.

Tags:
dobrodelnostporoka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.