Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Elizabeta II. – simbol stabilnosti in moči, predana kristjanka in družinska ženska

000_32BQ9XV.jpg

Jonathan Brady | POOL | AFP

Cerith Gardiner - objavljeno 08/09/22

Po 70 letih vladanja je umrla mirno, obkrožena s svojimi najdražjimi

Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II. je umrla v njeni najljubši rezidenci, gradu Balmoral v Aberdeenshiru na Škotskem.

Nazadnje smo jo lahko videli opravljati javno dolžnost ob imenovanju nove britanske premierke Liz Truss 6. septembra. Med srečanjem, na katerem je Trussovo povabila k sestavi nove vlade, kot je tradicija v britanski politiki, se je 96-letna kraljica kljub veselemu nasmehu zdela precej krhka monarhinja.

Vladala je kar 70 let

Kljub visoki starosti je novica o njeni smrti vseeno pretresla ves svet. Med svojo rekordno vladavino je bila Elizabeta II. simbol stabilnosti in moči, javna osebnost, ki je ostala dosledna in dostojanstvena v spreminjajočih se in pogosto zahtevnih časih.

Z desetletji izkušenj, v katerih se je srečala s stotinami svetovnih političnih in verskih voditeljev, je tiho svetovala izza zidov palače. Nikoli brez šminke, torbice in barvite obleke je bila opora, ki je imela težko nalogo, da je nezmotljiva.

Zvesta Bogu, možu in domovini

Elizabeta, ki je bila dobra diplomatka, predana kristjanka in družinska ženska, je ostala zvesta svoji prisegi ob kronanju, ki se je končala z besedami: “Stvari, ki sem jih prej obljubila, bom izpolnila in obdržala. Tako mi Bog pomagaj.” In tudi ko je izgubila svojo “moč in oporo”, kot je imenovala svojega moža princa Philipa, vojvodo Edinburškega, je kraljica strumno stala in opravljala svoje dolžnosti, ko bi večina kar obupala.

Fotogalerija: 71 let zakona kraljice Elizabete II. in princa Filipa

Zvesta Njemu in narodu

Medtem ko se Velika Britanija, Commonwealth in preostali svet pripravljajo na novo dobo s kraljem Karlom III. na čelu britanske monarhije, bo hvaležni narod začel dneve žalovanja. Kraljica Elizabeta II., ki je imela štiri otroke, osem vnukov in 12 pravnukov, bo položena k svojemu ljubljenemu možu na gradu Windsor.

In ko molimo za dušo Elizabeth Alexandre Mary, je zanimivo razmisliti o besedah, ki jih je izrekla leta 1952, ko je nagovorila britansko javnost v svoji prvi božični oddaji. Takratna princesa je svoje bodoče podložnike prosila, naj “molijo zame … da mi Bog da modrost in moč, da izpolnim slovesne obljube, ki jih bom dala, in da bom lahko zvesto služila Njemu in vam vse dni svojega življenja”.

Zdi se, da so bile njene molitve uslišane, saj je svoje dolžnosti opravljala do dneva svoje smrti.

Gospod ji daj večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen.

Tags:
kraljeva družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.