Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Katoliški duhovnik je spremljal princeso Diano na jutro njene smrti

1024px-Diana_visits_Halifax.jpg

Russ Quinlan | CC BY-SA 2.0

Aleteia Brazilija - objavljeno 21/07/21

Ko so ga drugič poklicali nekaj po drugi uri zjutraj, je bil duhovnik prepričan, da gre le za slabo šalo

Po poročanju britanskega Daily Maila je katoliški duhovnik spremljal princeso Diano na jutro njene smrti.

Klic sredi noči

Oče Yves-Marie Clochard-Bossuet je živel v bližini bolnišnice Pitié-Salpêtrière v Parizu in je ob koncu tedna prostovoljno delal kot dežurni kaplan. 31. avgusta 1997, okoli druge ure zjutraj, je zazvonil njegov telefon: upravnik bolnišnice ga je prosil za kontakt anglikanskega pastorja.

Oče Yves mu je odgovoril, da kontakta nima, se poslovil in odložil slušalko, toda čez tri minute je telefon spet zazvonil:

– Oče, bi lahko prišli namesto anglikanskega duhovnika?
– Ja, ampak zakaj?
– Ne morem vam povedati.
– Zdi se mi res nenavadno, da mi ne morete povedati, zakaj. Ker je ura dve zjutraj, se verjetno šalite.

Ko je upravnik razložil, za koga gre, je bil duhovnik prepričan, da gre le za slabo šalo: želeli so, da pride v bolnišnico, ker je bila princesa Diana udeležena v hudi nesreči. Duhovnik je preprosto odložil slušalko.

Toda upravnik je v tesnobi poklical nazaj, ponovil, da govori resnico, in dodal, da ga veleposlanik Združenega kraljestva nujno čaka, ker so bile razmere resnično resne.

Odhod v bolnišnico

Oče Yves je takrat spoznal, da se dogaja nekaj resnega, in hitro odšel v bolnišnico, kjer je po napetosti v zraku in naglem gibanju osebja ugotovil, da to ne bo običajna noč.

Ob 3.30 so duhovnika odpeljali v operacijsko dvorano. Britanski veleposlanik ga je pozdravil in prosil, naj moli in potrpežljivo čaka. Skoraj eno uro pozneje, ob 4.20, ga je medicinska sestra odpeljala v drugo nadstropje, kjer je bil znova britanski veleposlanik, ki ga je sedaj spremljal francoski notranji minister Jean-Pierre Chevenement.

Nekaj minut pozneje je oče Yves vstopil v sobo, kjer je ležalo mrtvo telo Lady Di. Prosili so ga, naj ostane ob njeni postelji v molitvi, dokler ne pride anglikanski pastor. Ura je bila 4.41. Katoliški duhovnik je tam ostal naslednjih deset ur.

Dianina smrt

Za Daily Mail je oče Yves priznal, da do takrat njegovo mnenje o princesi ni bilo najboljše glede na številne škandale britanske kraljevine, zlasti v zvezi z zakonsko zvestobo.

Ob njenem mrtvem telesu pa je ta sovražnost povsem izpuhtela. Duhovnik pravi, da je mislil na princesina majhna otroka, ki sploh nista vedela, kaj se je zgodilo. In še naprej molil in zaupal njeno dušo usmiljenju Očeta.

Pismo princesini materi

Po njegovih besedah ​​je bila njegova izkušnja zelo intenzivna. Čez nekaj časa je nadrejene prosil za dovoljenje, da se odpravi v Medžugorje, toda pred odhodom se je odločil, da bo napisal pismo princesini materi Frances Shand Kydd. Duhovnik o tem pripoveduje:

“V Angliji imam bratranca, ki mi je povedal, da je bila Dianina mati spreobrnjena katoličanka z izredno močno vero. On je bil tisti, ki je predlagal, naj ji pišem. Zato sem napisal zelo uradno pismo, v katerem sem ji razložil vse podrobnosti.

Želel sem ji povedati, da so medicinske sestre zelo dobro opravile svoje delo. Za prav vse je bilo dobro poskrbljeno, pa čeprav je bilo vse to storjeno v bolniški sobi in ne v Buckinghamski palači. Povedal sem ji tudi, da sem molil in ostal ob njej, dokler ni prispel princ Charles.”

Duhovnik je menil, da bo pismo samo eno izmed mnogih, na katerega ne bo prejel odgovora. Pa vendar …

“Nekaj ​​dni pozneje sem prejel ganljivo pismo. Zahvalila se mi je, ker sem ji prvi predal neposredne informacije.”

Dejansko je gospa Frances Shand Kydd povedala, da nihče drug ni komuniciral z njo in da je bila vesela, ko je izvedela, da je bil duhovnik ob njeni hčerki v času njenega slovesa od tega sveta. Princesina mati je duhovniku poslala tudi prošnjo, naj v bolnišnici, kjer je Lady Di umrla, obhaja zasebno mašo.

“Težko je bilo imeti zasebno mašo, ne da bi kdo za to izvedel. Na koncu mi je uspelo, ker so bili povabljeni tudi drugi ljudje, ki so se znašli v isti situaciji, torej tisti, ki so v nesrečah izgubili svoje otroke. Pet ali šest družin je šlo skozi te težke stvari.”

Srečanje z materjo

Gospa Frances je približno tri tedne pozneje odšla v Pariz in se udeležila te maše:

“Na letališču Charles de Gaulle sem jo pobral s svojim malim Peugeotom 206. Takoj sem jo prepoznal. Bila je zelo podobna svoji hčerki. Bila je visoka blondinka in videla me je, kako hodim proti njej. Pristopila je k meni in odgrnila moj plašč, da bi videla ovratnik in tako potrdila, da sem duhovnik. Tako sva hitro prebila led.”

Duhovnik je bil namerno oblečen v dežni plašč, ki je zakrival njegov duhovniški ovratnik, da bi se izognil pozornosti novinarjev, saj so mediji v tistih tednih napetega dogajanja in  mednarodnega žalovanja spremljali vse družinske člane Lady Di.

Naslednji dan je oče Yves-Marie Clochard-Bossuet ob prisotnosti gospe Frances Shand Kydd v pariški bolnišnici obhajal sveto mašo za dušo princese Diane.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.