Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

11 dejstev o princu Filipu, ki jih verjetno še ne poznate

000_97N2PY.jpg

GEOFF GARRATT / POOL / AFP

Aleteia Slovenija - objavljeno 09/04/21

Princ Filip, mož britanske kraljice Elizabete II., je umrl v 100. letu

Princ Filip, vojvoda Edinburški, bi junija dopolnil 100 let. Umrl je danes zjutraj v gradu Windsor, je sporočila kraljeva družina. Z Elizabeto sta se poročila leta 1947, pet let, preden je postala kraljica. Rodili so se jima štirje otroci, imata osem pravnukov in deset prapravnukov.  

Spoznala sta se že v otroštvu

Rodil se je 10. junija 1921 kot grško-danski princ v Grčiji. Že v zgodnjem otroštvu je doživel dve veliki življenjski spremembi, saj je, kot navaja portal MMC, družina iz Grčije zbežala v Anglijo, nato pa v Pariz.

V tistem času so živeli precej revno in skromno, zaradi teh razmer in bolezni njegove matere so Filipa poslali v Anglijo k sorodnikom.

V začetku najstniških let je spoznal osemletno princeso Elizabeto. Ko sta se nekaj let pozneje zopet srečala, sta si bila zelo naklonjena in sčasoma sta si postajala vedno bližja.

Poročena sta bila 73 let, v tej dolgi dobi je bil princ Filip znan po tem, da se je rad udeleževal veliko uradnih dogodkov in obiskov v tujini, pisal je tudi knjige, hkrati pa je bil kraljici vedno v oporo in pomoč.

PRINCE PHILIP

11 dejstev o princu Filipu, ki jih morda še ne veste:

 1. S kraljico Elizabeto imata skupno praprababico, kraljico Viktorijo.
 2. Ko je bil star eno leto, je skupaj z družino v košari za sadje, ki so jo shranili na ladjo, pobegnil na varno.
 3. Njegova mati, ki je bila gluha, je bila pri 45 letih označena za shizofreno, čeprav je temu nasprotovala. Pozneje se je pridružila Grški pravoslavni cerkvi in ustanovila sestrski red, ki je skrbel za nego ubogih.
 4. Z Elizabeto si je začel pisati pisma, ko je bila stara le 13 let.
 5. Bil je amaterski umetnik, občasno je portretiral svojo ženo.
 6. Do upokojitve pri 96. letih se je udeležil 22.219 dogodkov.
 7. Oboževal je vožnjo s kočijami, ta hobi si je delil tudi s svojo vnukinjo Lady Louise.
 8. Vaški prebivalci otoka Tana v državi Vanuatu verjamejo, da je princ Filip sin gorskega boga in ga zato častijo kot boga. Njegov rojstni dan velja za velik praznik. Ni jasno, kaj se bo zgodilo zdaj, ko je umrl.
 9. Leta 1962 je letel skupaj z dedkom sedanje Vojvodinje Cambriške Kate Middleton.
 10. Kraljica ga je na njegov 90. rojstni dan povišala v višjega admirala britanske mornarice, to pa je le en čin nižje od njenega. S tem se mu je poklonila za dolgoletno naklonjenost, ki jo je gojil do mornarice.
 11. Ustanovil je program za podporo mladim, ki se soočajo z najrazličnejšimi ovirami, da bi lahko napredovali.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.