Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kraljica Elizabeta II. in vsi papeži, s katerimi se je srečala med dolgoletno vladavino

POPE BENEDICT XVI

DYLAN MARTINEZ | POOL | AFP

Cerith Gardiner - objavljeno 05/03/22

Ali lahko uganete, koliko papežev je srečala britanska kraljica?

Če se ozremo na 70 let vladavine britanske kraljice Elilzabete II., si niti predstavljati ne moremo, koliko uradnih dolžnosti je opravila v vsem tem času. Poleg vladnih in človekoljubnih obveznosti pa se je posvetna voditeljica Anglikanske cerkve v Veliki Britaniji imela priložnost srečati tudi s številnimi papeži.

V času 70-letne vladavine britanske kraljice je Katoliško cerkev vodilo skupno sedem papežev. Za razliko od svojega zelo daljnega sorodnika, Henrika VIII., ki je v krščanstvu povzročil tolikšne delitve, ima Elizabeta dosti boljši odnos s Katoliško cerkvijo in se je v življenju srečala s številnimi papeži.

Če si ogledate spodnje fotografije, boste videli pet papežev, s katerimi se je srečala kraljica – nikoli ni srečala papežev Pavla VI. ali Janeza Pavla I. (njegovo papeževanje je trajalo le 33 dni, zato ta podatek ni nikakršno presenečenje). Zanimivo je, da se je Elizabeta II. srečala tudi z dvema svetniškima papežema.

Papež Frančišek

Kraljica se je s trenutnim papežem prvič in edinkrat srečala leta 2014 med enodnevnim obiskom v Italiji. Skupaj sta preživela približno pol ure, od tega 17 minut na štiri oči, kot je takrat poročala ameriška revija Time. Za ta zasebni sestanek so se izognili vsakršnemu blišču in protokolu: kraljica, takrat v poznih osemdesetih, si je v ta namen nadela nežno vijoličasto obleko in klobuk.

Po navedbah britanske medijske hiše BBC je Elizabeta II. papežu podarila piknik košarico britanskih izdelkov, vključno z divjačino in viskijem, Frančišek pa je njej izročil darilo za prvega pravnuka, princa Georgea: kraljevo kroglo iz lazurnega kamna s srebrnim križem na vrhu, ki simbolizira krščanski svet.

POPE FRANCIS AND QUEEN ELIZABETH

Papež Benedikt XVI.

Leta 2010 je upokojeni papež štiri dni preživel na državnem obisku v Veliki Britaniji, kjer se je s kraljico srečal v palači Holyrood v Edinburghu. Videti je bilo, da sta se voditelja resnično razveselila srečanja, in po skupnem pogovoru se je Benedikt s svojim papeškim vozilom zapeljal po tem čudovitem škotskem mestu.

POPE BENEDICT XVI

Papež Janez Pavel II.

Kraljica se je z danes svetniškim papežem v času njegovega papeževanja srečala trikrat – prvič leta 1980 v Vatikanu, nato leta 1982 v Buckinghamski palači in tretjič v papeževi zasebni pisarni v Vatikanu leta 2000.

Med obiskom Vatikana leta 2000 se je kraljica komajda izognila modni napaki. Čeprav je monarhinja, pa ni katoliška monarhinja, zato je morala ob srečanju z različnimi papeži upoštevati določena pravila oblačenja.

Angela Kelly, njena garderoberka in zaupnica, se v svoji knjigi z naslovom The Other Side Of The Coin: The Queen, The Dresser And The Wardrobe (Druga stran kovanca: kraljica, garderoberka in omara, op. prev.) spominja, kako so ji kraljičini svetovalci povedali, da si bo Elizabeta za srečanje z Janezom Pavlom II. smela nadeti oblačila v svetlih barvah.

Kellyjeva trdi, da je v ta nasvet malce podvomila, vendar so ji zasebni tajniki v Vatikanu zagotovili, da imajo svetovalci prav. To seveda ni bilo res, zato je Kellyjeva, ki je bila vzgojena kot dejavna katoličanka, na srečo v kovček zložila tudi primernejšo črno obleko, ki si jo je Elizabeta nadela ob tej priložnosti.

QUEEN ELIZABETH AND POPE JOHN PAUL II

Papež Janez XXIII.

Kraljica je leta 1961 obiskala Vatikan, kjer se je srečala z ostarelim papežem. Med obiskom je imela priložnost pregledati švicarsko gardo: ta dolžnost ji je bila zelo znana, saj redno pregleduje tudi svoje čete. Janeza XXIII. je leta 2014 za svetnika razglasil papež Frančišek, zadnji papež, s katerim se je istega leta srečala tudi Elizabeta II.

Papež Pij XII.

Ko je bila Elizabeta še princesa, se je leta 1951 srečala s papežem Pijem XII. Le leto dni pozneje je bila kronana in zaživela kot “zagovornica vere in vrhovna voditeljica Anglikanske cerkve”, v vlogi, ki ji je med njeno 70-letno vladavino močno prirasla k srcu. Prav zaobljuba Bogu, ki jo je izrekla med kronanjem, ji preprečuje, da bi se v častitljivi starosti 95 let umaknila z britanskega prestola.

PRINCESS ELIZABETH

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
kraljeva družinapapež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.