Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Krst otroka naj bo praznik za vso družino

baptism

Josh Applegate | Unsplash CC0

Neža Novak - objavljeno 26/06/22

Sveti krst prinaša globoko simboliko in velike Božje posege v otrokovo dušo, ki delujejo tudi na ostale družinske člane, če jim le dovolimo, da se nas dotaknejo

Kakor ima vsaka družina navadno svoj običaj pri pripravah na rojstne dni, ima gotovo tudi kakšen “nenapisan” običaj za pripravo na prejem zakramenta svetega krsta. To seveda velja predvsem pri družinah z več otroki, pri prvorojencu pa je običaj treba še oblikovati. Pri tem nam lahko pomaga običaj iz matične družine in zgledi drugih staršev, ideje prijateljev, ki imajo otroke, morda pa kakšen namig najdete tudi v spodnjih vrsticah.

Zavedanje moči zakramenta svetega krsta

Noben zakrament ni enak drugemu, a sveti krst je prvi od zakramentov, ki ga kristjan prejme; navadno se za to, ali bo otrok krščen, odločijo starši. Že na prvi pogled se nam zdi, da gre za izredno lep obred, pri katerem je otroku izbrisan izvirni greh. S prejemom svetega krsta je sprejet v župnijsko in splošno krščansko občestvo.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

A sveti krst s svojo lepoto obrednika prinaša tudi globoko simboliko in velike Božje posege v otrokovo dušo, ki delujejo tudi na ostale družinske člane, če jim le dovolimo, da se nas dotaknejo. Če omenim nagovarjajoče prižiganje krstne sveče ob velikonočni sveči, ko se spominjamo, da je Jezus luč, na katero lahko računamo tudi, kadar se nam bo življenje zdelo mračno in temno; pa polaganje belega oblačila na otroka in zavedanje, naj ohranjamo svojo dušo čim bolj čisto in naj se ognemo greha.

Pomenljiv je tudi del obreda “Efeta – odpri se”, ko duhovnik položi roko na otrokovo uho, v prenesenem pomenu pa kliče Svetega Duha, da opre otroku srce, da bi zmogel slišati njegov glas in Besedo – vse to so močna vabila tudi za starše, botre in druge zbrane pri svetem krstu.

Priprava v družini

Če imamo že starejše otroke, je zelo pomembno, da tudi njih aktivno vključimo v pripravo na sveti krst. S tem jim na primeren način in v miru vse razložimo, obenem pa jim tudi zagotovimo, da so del družine ter da so kljub temu, da je slavljenec njihov mlajši sorojenec, tudi oni še vedno pomembni.

Pogovor o dogajanju med samim svetim krstom je izrednega pomena, saj bodo tako otroci vedeli, kaj približno lahko pričakujejo, in jim bodo stvari že vnaprej nekoliko jasne. Pogovorimo se o obredniku, pojasnimo izvor vsega dogajanja. Vključimo lahko pogovor o velikonočnem tridnevju, ko je na veliki četrtek po škofovih rokah posvečena sveta krizma, s katero bo dojenček maziljen, pa na veliko soboto posvetitev blagoslovljene vode, s katero bo oblit dojenček, in blagoslov velikonočne sveče, ob kateri bomo prižgali dojenčkovo krstno svečo.

Otrokom bo verjetno zanimivo tudi, če si bomo skupaj z njimi ogledali fotografije z njihovega krsta, poiskali njihovo krstno svečo, belo oblačilo. Lahko tudi pokličemo ali povabimo na obisk njihove botre in se pogovorimo tudi z njimi, da jim otroci povedo, o čem se trenutno pogovarjamo v družini – vse seveda prilagojeno starosti starejših otrok.

BAPTISM,

Vsekakor se pogovorimo tudi o praznovanju po svetem krstu, ki je prav tako pomembno – ko praznujemo s sorodniki in prijatelji in to veselje ob prejetem zakramentu delimo z njimi. Prav je, da je tudi otrokom razumljivo, zakaj bomo praznovali.

Duhovnik Matic Lesjak za pripravo na sv. krst znotraj družine spodbuja:

Ko se družina pripravlja na krst novorojenčka, je pomembno, da si priskrbijo lepo krstno svečo in belo oblačilo, toda to še ni vsa priprava. Najprej je pomembno, da s krstom ne odlašamo. Zakonik cerkvenega prava naroča, da so “starši dolžni poskrbeti, da bodo otroci krščeni v prvih tednih; čimprej po rojstvu …” (Kan 867, p. 1). Pozorni smo lahko še na naslednje:

To je za starše in družino priložnost, da odprejo katekizem in preberejo, kaj nas Cerkev uči o zakramentu krsta. Vsebina bo pomagala buditi vero in zavest, kako pomemben je ta prvi zakrament. To je priložnost za starejše otroke, da se ob fotografijah lastnega krsta, skupnem branju evangeljskega odlomka o Jezusovem krstu (Mt 3,13–17; Mr 1,9–11; Lk 3,21-22) in obisku domačega krstnega kamna pogovorite o pomenu Božjega otroštva.

Za starše in botre je čas priprave na krst odlična priložnost, da opravijo dobro in temeljito spoved ter okrepijo osebno molitev – tako v prošnji za novokrščenca kot pri prizadevanju, da bi prav v preprostem pogovoru z Bogom in ob poslušanju njegovega glasu v tišini srca oni prvi živeli svoj krščanski poklic. V slovenskih mestih je več staršev, ki so še bili deležni verske vzgoje, sami pa lastnih otrok niso več dali krstiti. Družina lahko ob tej priložnosti spodbudi takšne prijatelje, da se znova odločijo za pot vere, okrepljeni z močjo zakramentov.

Kako se na krst pripravijo starši novokrščenca?

Kot starši in zakonci se lahko duhovno pripravimo z molitvijo katere izmed oblikovanih devetdnevnic, lahko devetdnevnico oblikujemo sami, z branjem življenjepisa (ali zapisov) otrokovega zavetnika, z opravljeno sveto spovedjo, duhovnim pogovorom z duhovnikom, slavilno molitvijo v krogu prijateljev, naprosimo lahko sorodnike in prijatelje, da nas v dneh priprave na sveti krst še posebej podprejo z molitvijo itd.

Vsekakor je pomembna duhovna drža staršev ob prejemu svetega krsta, saj otroka prinašamo pred Boga in ga izročamo v Božje varstvo, obenem pa se zavežemo, da ga bomo vzgajali v veri in da bomo v prvi vrsti mi zgled, po katerem se bodo naši otroci ravnali. Naj bo naš duhovni kompas pravilno usmerjen, da bomo čimbolj uspešno na poti usmerjali tudi svoje otroke.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družinakrst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.