Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj obleči za krst, birmo, poroko …? Oblačila povabljencev morajo izražati spoštovanje

shutterstock_117930739.jpg

MNStudio | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 14/05/22

Preveč izrezana obleka, čevlji, ki ožulijo, neprimerna oprava … Izognite se jim!

Verjetno je v teh pomladnih in prihajajočih poletnih dneh skoraj vsak med nami povabljen na vsaj eno svečano priložnost, kot je birma, prvo sveto obhajilo, poroka, krst … Nemalokrat nas povabilo razveseli, spravi pa tudi v zadrego, saj se vprašamo, kaj naj oblečemo, da bomo primerno urejeni.

Prvo pravilo – pozanimajmo se o podrobnostih dogodka

Na to, kaj izberemo za svojo opravo, vplivajo sam potek dogodka, lokacija in duh dogodka. Krsti, obhajila in birme potekajo v cerkvi, potem pa običajno sledi še praznovanje na prostem ali v restavraciji. Pri porokah je možnosti že več: lahko so v zelo svečanem duhu, lahko so deloma v naravi (družabni del), lahko so v mestu, na vasi, ob morju ali v gorah …

Dobri gostitelji vabilu vedno pripišejo tudi kodeks oblačenja (če je ta zaželjen) ali vsaj ustno omenijo, kako (ne)formalen bo dogodek, da se lažje orientiramo glede oprave. Sicer pa beseda ni konj in nihče ne bo zameril, če se bomo o tem pri gostitelju pozanimali. Tako bomo zagotovo lahko ocenili, kako elegantna ali sproščena oblačila izbrati.

shutterstock_220445509.jpg

Cerkveni dogodki kličejo po spoštljivem oblačenju

Vsi obredi v cerkvi zahtevajo spoštljivo oblačenje, ki ne razkriva preveč. Tudi če je dan vroč in smo v skušnjavi, da bi se oblekli precej lahkotno, moramo še posebej dame paziti, da ne razkrijemo preveč. Prekratka krila, globoki dekolteji, razgaljena ramena in hrbet … Vse to ne sodi v cerkev, saj s tem izražamo nespoštljiv odnos do zakramenta, hkrati pa spravljamo v zadrego najprej sebe, nato pa tudi povabljence, gostitelje in duhovnike.

Če je obleka poletna in zato nekoliko bolj izrezana, se ogrnimo s šalom, pašmino, jopico ali pa čez oblecimo suknjič. Tako bomo mnogo bolj elegantne in primerno oblečene.

Še nekaj je treba omeniti. Če nosimo obleko ali krilo, moramo v teh oblačilih znati tudi sedeti. Primerna drža nog je skupaj ali pogojno prekrižana. Še zlasti na to opozorimo naše hčere, ki se kot mlade dame morda prvič srečujejo s tem, da nosijo “nobel” oblačila in obutev.

Kaj pa zlata rezerva?

Ni hujšega, kot če moramo po dogodku na neformalnem delu ure in ure stati na nogah, nosimo pa visoke pete, tako da nas noge na koncu že pošteno bolijo, pete pa se nam po možnosti še udirajo v pesek ali travo. S seboj vedno vzamemo nadomestne čevlje (odlična izbira so balerinke, saj se nekatere da celo prepogniti, tako da grejo tudi v manjšo torbico), v katerih se lahko sproščeno družimo, zaplešemo …

shutterstock_1453668179.jpg

Seveda lahko dodatno obutev vzamejo tudi moški, ki bi se morda raje preobuli v kaj manj formalnega. Tudi kakšen dodaten kos oblačila ne bo odveč, saj se lahko zgodi, da nas otrok ponesreči polije s sokom, se kdo zaleti v nas in imamo hitro kakšen madež od hrane in pijače na bluzi in podobno.

Na koncu naj poudarimo, da je zelo pomembno, da naredimo kompromis med tem, da se oblečemo tako, da smo zvesti sebi in svojemu slogu, ter da hkrati pokažemo tudi primeren odnos in spoštovanje do dogodka. Če smo v dvomih, se raje pozanimajmo, da si prihranimo neprijetne občutke in zadrego, če ne bi bili primerno opravljeni. Škoda bi bilo, da bi bil lep dogodek povezan z neprijetnimi spomini na obleko, v kateri nam ni bilo udobno, ali čevlje, ki so nas do krvi ožulili.

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.