Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj bi morali praznovati obletnico svojega krsta

FOND BAPTISMAL

© Dawid Galecki - shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 16/04/22

To je najpomembnejši dan v vašem življenju, zato ga primerno obeležite!

Obletnica krsta je najpomembnejši dan v vašem življenju. Če ste v zvezi s to izjavo v kakršnihkoli dvomih, si oglejte Jezusovo življenje. Krst nam je podaril kot zakrament, tudi sam je bil krščen, in njegove zadnje besede učencem so bile: “Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.” (Mt 28, 19)

Poleg tega je trenutek, ko Janez Krstnik krsti Jezusa, tudi trenutek, ko se Bog odloči, da se bo razodel kot Sveta Trojica. Ko prebiramo evangeljske odlomke o tem trenutku, Bog Oče govori iz nebes, medtem ko Bog Sin prejema sveti krst, Bog Sveti Duh pa se spušča iz nebes v obliki goloba – torej je bil to verjetno precej pomemben trenutek.

Tudi za nas krst opredeljuje ključno spremembo v našem življenju. Krst zaznamuje začetek našega potovanja s Kristusom; to je najpomembnejši trenutek, ki ga potrebujemo za zveličanje.

Pripravite načrt in se resnično potrudite, da boste primerno obeležili obletnico svojega krsta.

Nekatere stvari v pripravi na praznovanje lahko vsako leto storite že vnaprej.

1. korak: Natančno preverite, kdaj ste bili krščeni, in ta dan označite v koledarju. Če ste bili ob prejemu tega zakramenta dojenček, boste morda morali malo temeljiteje pobrskati po dokumentih, še posebej če se vaši starši datuma ne spomnijo.

2. korak: Če imate kakšne fotografije svojega krsta, preverite, ali jih lahko natisnete ali morda shranite v telefon ali računalnik, da si jih boste lahko ogledali vsako leto.

3. korak: Preverite, ali lahko ugotovite ime duhovnika, ki vas je krstil, če tega še ne veste. Če je že umrl, lahko vsako leto na obletnico svojega krsta zanj molite. Če še živi, lahko molite za njegov poklic in duhovniško službo.

4. korak: Ali ste v zadnjem času kaj govorili s svojimi botri? Če so živi, je zdaj pravi čas, da z njimi navežete stik in jih pozdravite. Morda imate zelo vdane botre, ki za vas vsak dan molijo, lahko pa imate botre, ki niti niso več katoličani. Ne glede na to: nekoč so predstavljali bistveni del zakramenta, ki vam je spremenil življenje, ki vas je popeljal v milost, zato je odlična zamisel, da se z njimi povežete, pa čeprav za kratek čas.

Predlagamo vam tudi nekaj idej, kako lahko na nepozaben način obhajate obletnico svojega krsta.

Priredite zabavo

To je še bolje od rojstnodnevna zabave, saj starost sploh ni pomembna. Z gosti zaigrajte kakšno družabno igro s krščansko vsebino (morda kje so nebesa ali črni parkelj) ali pa naj vsak prinese eno pripravljeno jed in nato skupaj uživajte v hrani in pogovoru.

Izkoristite priložnost in uživajte v posebnem večeru

… pa naj bo to večerja v vaši najljubši restavraciji ali posebna sladica, ki jo pripravite doma. Obstaja tudi nekaj primernih filmov z zvezdniško igralsko zasedbo, ki slavijo katoliško vero: zakaj si ne bi privoščili prijetnega filmskega večera v domačem naslanjaču?

Odpravite se na romanje

Ste zadnje čase kaj obiskali cerkev, v kateri ste bili krščeni? Če tega ne morete storiti, poiščite fotografije tega svetišča na spletu. Ljudi, ki so bili navzoči ob vašem krstu, povprašajte, ali imajo kakšen poseben spomin na ta dan, ki bi ga lahko delili z vami.

Pojdite k maši in/ali spovedi, nato pa na sladoled ali sladico po svoji izbiri

Vse je odvisno od tega, na kateri dan je vaša obletnica: če je recimo nedelja, dan začnite s sveto mašo, nato pa si privoščite praznično kosilo v prijetni družbi. Če je to delovni dan, pa opravite delo, ki ga morate, zvečer pa si privoščite spoved in sveto mašo.

Blagoslovljeno obletnico krsta vam želimo!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
krst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.