Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 10. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kot otrok je prebolel raka, zdaj pa je izpolnil svoje sanje in postal zdravnik

287997342_5534597446550659_4016319792253316172_n.jpg

Facebook profil University of Bristol | ZAJEM ZASLONA

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/06/22

Pri štirih letih je prebolel raka, zato bo postal pediater, da bi tudi sam pomagal drugim

Mladi zdravnik Oscar Oglina je pri štirih letih prebolel raka na jetrih, zdaj pa bi rad postal pediater, da bi tudi sam pomagal bolnim otrokom, kot so zdravniki in medicinske sestre pomagali njemu. Prav v teh dneh je diplomiral iz medicine na univerzi v Bristolu.

“Če si prebolel težko bolezen, kot je rak, postaneš zelo empatičen. Razumeš, skozi kaj gredo bolniki in njihove družine. Upam, da bo moja izkušnja pomagala mojim pacientom, kajti eno je, da razumeš bolezen s strokovnega vidika, drugo pa, če si jo tudi sam izkusil na lastni koži.”

Deček zbolel čez noč

Oscar Oglina je pri štirih letih zbolel za rakom na jetrih. Nekega jutra se je zbudil in imel na trebuhu veliko zatrdlino. V roku 24 ur so že prejeli njegovo diagnozo: rak jeter v tretjem stadiju. Oscar je več kot eno leto prejemal kemoterapijo in bil tudi operiran.

Poudarja, da težja diagnoza ni le šok za osebo, ki jo prejme, pač pa za celo družino. “Ko sem zbolel, je bila moja mama noseča z mojo sestro, imel pa sem tudi mlajšega bratca. Oba starša sta bila polno zaposlena s svojimi službami in skrbjo za otroke. Odkrito povedano, ne predstavljam si, skozi kakšen pekel sta šla, ko sem zbolel za rakom.”

Želim postati zdravnik

Čeprav je bil kot štiriletnik še premajhen, da bi vse dobro razumel, pa se je zavedal, da je njegovo življenje precej drugačno od življenja njegovih vrstnikov. Dlje časa ni hodil v šolo, da je lahko prejemal zdravljenje, in tudi pozneje je še nekaj časa ostal v varstvu, preden se je lahko vrnil v šolo.

Ko se je vrnil v šolske klopi, je imel pred očmi samo en cilj: postati zdravnik, da bi lahko nekoč pomagal drugim, kot so zdravniki in medicinsko osebje pomagali njemu. “Moji zdravniki in sestre so bili enkratni. Res sem jih imel rad, ko so skrbeli zame. Zdaj bi tudi sam rad pomagal bolnim otrokom.”

Veliko se je učil, tako da je imel same odlične ocene. Poleg tega je našel čas tudi za prostovoljstvo in za zbiranje dobrodelnega denarja za ljudi v stiski. Med študijem je svojo dobrodelnost še nadgradil, tako da je v zadnjem času pomagal drugemu študentu medicine zbrati kar 60.000 funtov za organizacijo Young Lives vs. Cancer.

Otroci, tudi po raku lahko živite svoje sanje!

Njegovi starši so seveda izjemno ponosni na Oscarja. “To je zelo ganljiv trenutek, nekako smo naredili cel krog. Od tega, da je bil kot deček težko bolan, do tega, da je dosegel svoje sanje in diplomiral na medicini. Tako zelo sva ponosna nanj.”

Oscar pa pravi: “Vsem bolnim otrokom želim povedati, da obstaja življenje po raku in da lahko kljub raku dosežejo svoje sanje. Če bo moja zgodba pomagala eni sami družini, je moj namen dosežen.”

Tags:
rak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.