Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Vaš otrok in njegovo čudovito življenje pred rojstvom

UTERO, BAMBINO, FETO

zffoto | Shuttestock

Paola Belletti - objavljeno 21/06/22

Raziskave in prenatalna znanost nam omogočajo, da se poglabljamo vse globlje v čudeže razvoja življenja, v tisto skrito, a resnično dobo, ki poteka od spočetja do rojstva

Čeprav nam naš spomin ne omogoča črpanja iz resničnih spominov na življenje v maternici, so dokazi, da ta občutljiva in neverjetna faza oblikovanja vpliva na ves naš kasnejši obstoj, vse večji. Za to smo poklicani, da z vso skrbjo skrbimo za našega najmlajšega brata, nerojenega otroka.

Zato se moramo še intenzivneje odzvati na vsak poseg, katerega namen je zmanjševanje, spreminjanje ali celo namerno pretrganje vezi med nerojenim otrokom in njegovo mamo, očetom, njegovo družino.

Vsaka gesta in vsaka izmenjava, ki se zgodi med materjo in otrokom od prvih trenutkov življenja v maternici, ima pomen in učinek. Sestavlja unikum z vsem, kar bo sledilo, kot da bi šlo za isto zgodbo, ki prehaja iz poglavja v naslednje poglavje.

1PRI RAZVOJU OTROKA PREVLADAJO MOŽGANI

Življenje se začne ob spočetju. Poskus določitve kateregakoli drugega trenutka v razvojnem kontinuumu se opira predvsem na čustvene in neznanstvene trike. Ženska spozna, da je noseča, ko izostane menstruacija, kar je, odvisno od njenega cikla, od 2 do 4 tedne po spočetju. V tem obdobju se razvijejo številni pomembni sistemi. Teden dni po spočetju se zarodek vsadi v maternico. Po implantaciji se na podlagi kemičnih gradientov okoliških celic oblikujejo različne celične plasti. Nevralna cev, ki se kasneje razvije v možgane in hrbtenjačo, se popolnoma zapre tri tedne po spočetju, en dan po tem, ko srce začne utripati.

(doktorica Katrina Furth, Univerza v Bostonu)

2OD SPOČETJA DO ROJSTVA: POTOVANJE ŽIVLJENJA SE PRIČNE TAKOJ

Zahvaljujoč človeškim čudežem sodobne znanosti in tehnologije zdaj z neverjetnimi podrobnostmi poznamo urejen in mojstrski proces, ki poteka, ko človek raste v maternici.

3ŽE OD NOSEČNOSTI VAŠ OTROK VPLIVA NA ŽIVLJENJE VSEH

Obdobje od nosečnosti do treh let je tisto, v katerem so otroci najbolj občutljivi na vplive okolja. To obdobje predstavlja temelje zdravja, dobrega počutja, učenja in produktivnosti celotnega človekovega življenja; in vpliva na zdravje in dobro počutje naslednje generacije.

(Nurturing Care For Early Childhood Developement)

4POSLUŠAM TE, MAMA …

Zvoki, ki jih filtrirajo materina tkiva, in amnijska tekočina dosežejo dojenčka, ki lahko že od 22. tedna dalje uživa v njih. Ni malo primerov otrok, ki se po rojstvu in čez nekaj časa popolnoma spomnijo melodij ali pesmi, ki so jih slišali le v svojem življenju znotraj maternice. Od takrat se v določenem smislu začne gojiti tudi talent.

5IZKUŠNJA ZAPUŠČENOSTI SE LAHKO ZGODI ŽE V MATERNICI

Da je trpljenje del življenja, je tako resnično, da nas lahko prizadene že v prenatalnem obdobju. Kar lahko otroka še pred rojstvom še posebej prizadene, je izguba čustvenega in psihičnega stika, ki ga ima z materjo. Če se ta vez prekine zaradi hude žalosti ali drugih travmatičnih dogodkov, ki prizadenejo nosečnico, se lahko otrok počuti zapuščenega od matere, tudi če je v njenem telesu.

6NEVERJETNA IZMENJAVA CELIC MED MAMO IN OTROKOM

Takoj ko se rodijo, začutimo, da so otroci del nas, in to se od takrat ne spremeni več. A obstaja celo “celična” potrditev te človeško intenzivne izkušnje. To je mikrohimerizem, pojav, ki opisuje pravo izmenjavo celic med plodom in materjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
nosečnostrojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.