Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Vse to zmore otrok v 15. tednu nosečnosti

CIĄŻA

Ngo Thye Aun | Shutterstock

Dziecko w 12 tygodniu ciąży.

Zelda Caldwell - objavljeno 11/10/21

Novo poročilo Inštituta Charlotte Lozier razkriva, da otrok v 15. tednu razvoja še zdaleč ni zgolj "skupek tkiva"

Ob razpravah o splavu se v družbi pogosto pojavi vprašanje, kdaj je otrok sposoben preživetja. V Združenih državah Amerike je to tudi pomembna točka sodnih odločitev v tožbah o dopustnosti umetne prekinitve nosečnosti.

Roe proti Wade in “sposobnost preživetja” zarodka

Na ameriško vrhovno sodišče prihaja primer iz zvezne države Mississippi, kjer zakonodaja trenutno prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti. Zakon naj ne bi bil v skladu z odločitvijo sodišča v razvpitem primeru Roe proti Wade, po katerem so v ZDA leta 1973 zakonsko dopustili umetno prekinitev nosečnosti do trenutka, ko je otrok po mnenju sodnikov sposoben preživetja. Sodniki so takrat mejo začrtali pri 24 tednih nosečnosti.

Pri odločanju vrhovnih sodnikov, ali so omejitve pri splavih, opravljenih pred sposobnostjo zarodka za preživetje, v skladu z ustavo, bo potrebna temeljita raziskava vprašanja, kaj “sposobnost preživetja” sploh pomeni. Pri tem bodo vsem vpletenim v veliko pomoč izsledki številnih znanstvenih raziskav, opravljenih v zadnjih 50 letih.

Nova definicija sposobnosti preživetja zahvaljujoč znanstvenemu napredku

Od leta 1973 naprej napredek v medicini omogoča, da nedonošenčki zunaj maternice lahko preživijo na dosti zgodnejši točki razvoja. Poleg tega nam znanstveni napredek prinaša podrobnejše znanje o razvoju zarodka in njegovi nesporni človeškosti tudi v prvih tednih po spočetju.

“Znanost razkriva nesporno človeškost nerojenega otroka. Pri 15 tednih je srce nerojenega otroka naredilo že skoraj 16 milijonov utripov. Takrat kaže znamenja, ali bo levičar ali desničar, odziva se na okus in občuti bolečino. Zarodki in njihove matere si zaslužijo zakonsko zaščito,” je izjavila predsednica ameriške neprofitne organizacije proti splavu Susan B. Anthony, Marjorie Dannenfelser.

Inštitut Charlotte Lozier, znanstveno-raziskovalna ustanova omenjene neprofitne organizacije, je objavil poročilo, ki se sklicuje na nedavne znanstvene raziskave o razvoju človeškega zarodka. Predstavljamo vam povzetek njihovih dognanj.

15 dejstev o zarodku v 15. tednu nosečnosti

1. Oblikovani so že vsi glavni organi. Pri 15 tednih nosečnosti ledvice že filtrirajo strupe, želodec in trebušna slinavka proizvajata prebavne encime, razvita sta živčevje in srce. Pljučni krili in dihalne poti so že na svojem mestu in se razvijajo.

2. Srce dnevno načrpa 26 četrtink krvi. Za primerjavo: srce odraslega človeka na dan načrpa 6.000 četrtink.

3. Srce je naredilo že okoli 15.000.000 utripov. Srce začne biti že 22 dni po oploditvi jajčeca (v približno petem tednu nosečnosti).

4. Giblje se vsak prst posebej. Na tej točki razvoja otrok s prsti raziskuje svojo okolico.

5. Otrok sesa svoj levi ali desni palec. Že zdaj je mogoče predvideti, ali bo otrok levičar ali desničar.

6. Celotno telo se odziva na dotik. Otrok se umika rahlemu dotiku. Če se nečesa dotakne z usti, se njegova glavica obrne proti temu predmetu, kot da se pripravlja na dojenje.

7. Otrok se odziva na okus. Na tej točki razvoja otrok že kaže, kaj mu je všeč in kaj ne. Če je recimo plodovnica sladka zaradi injekcije saharina, je pogoltne več. Če je plodovnica grenka, jo pogoltne manj.

8. Možgani ustvarjajo nevrone s hitrostjo 250.000 na minuto. Od petega do približno 26. tedna nosečnosti je glavna naloga možganov ustvarjanje vedno večjega števila nevronov.

9. Možganske povezave, ki se ustvarijo do 15. tedna nosečnosti, trajajo do odraslega obdobja. Nevroni začnejo tvoriti povezave, imenovane sinapse, kmalu po rojstvu. Do odrasle dobe ima nevron povprečno 7.000 sinaptičnih povezav z drugimi nevroni.

10. Občuti bolečino. Sprejemniki bolečine v koži se razvijejo med 10. in 17. tednom nosečnosti.

11. Še nerojene deklice imajo največ jajčec, kot jih bodo kdajkoli ustvarile. Pri deklicah se prihodnje jajčne celice začnejo deliti takoj, dokler pri okoli 21 tednih nosečnosti nima okoli sedmih milijonov jajčec.

12. Otrok vadi dihanje v obdobju šestih tednov. Do 13. tedna nosečnosti otrok v trebuhu enega za drugim opravi že veliko dihalnih gibov, med vsakim vdihom pa si vzame 23 sekunde premora.

13. Na ultrazvočnih posnetkih so jasno vidni očesni premiki. Občasni premiki oči se začnejo v približno 14. tednu nosečnosti, hitre premike, kakršne zaznavamo med spanjem, pa lahko prvič opazimo okoli 18. tedna.

14. Če bi zdravnik v tem tednu opravil rentgenski pregled, bi bilo otrokovo okostje jasno vidno. V 15. tednu nosečnosti je večina kosti nerojenega otroka iz hrustanca že zatrdelo v kosti.

15. Kirurgi so opravili že več uspešnih operacij na še nerojenih otrocih v 15. tednu nosečnosti. Operacije na še nerojenih otrocih so se izkazale za uspešne v primerih sindroma transfuzije pri dvojčkih, v primeru spine bifide, prirojenih srčnih napak in drugih razvojnih nepravilnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
splav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.