Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Lepotica spet krasi planino Uskovnica

Planinska-koca.png

Kaja Zupanc | Družina

Kaja Zupanc - objavljeno 20/06/22

Na Uskovnici je staro planinsko kočo iz leta 1955 nadomestila nova. V spomin pokojnih planincev je bila na planini tudi sveta maša

Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju je leta 1955 na Uskovnici vzelo v najem kombiniran objekt hleva in stana ter ga uredilo v planinsko postojanko. Pozneje je objekt odkupilo in ga večkrat povečalo ter obnovilo. Pred desetimi leti pa so začeli razmišljati o nesmiselnosti obnove starega objekta, ki ni imel ustreznih temeljev in izolacije.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.

“Na vidiku so bila nepovratna sredstva in ugodna posojila. Imeli smo tudi nekaj svojega denarja, zato smo zagrizli v to kislo jabolko,” je povedal predsednik Planinskega društva Srednja vas v Bohinju Jakob Zupanc.

Na planini Uskovnica, v kapeli, posvečeni Kraljici miru, je bila tudi sveta maša. Posvečena je bila vsem pokojnim članom planinskega društva in drugim planincem. “Naj narava in njen uvod v čaščenje Boga uči ponižne in zaupljive drže pred Gospodom,” je v pridigi poudaril duhovnik Gašper Kočan.

Gradnja na nadmorski višini velik zalogaj

Dela na planinski koči so začeli septembra lani. Kočo so najprej skoraj v celoti podrli, ohranili so le manjši del. Po gabaritih je nova koča enako velika kot stara, saj je zaradi lege v Triglavskem narodnem parku tudi ni dovoljeno povečati za več kot 10 odstotkov. Na ta račun so izvedli podkletitev in postavili zalogovnik za pelete.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Skupna uporabna površina objekta znaša okoli 500 kvadratnih metrov. Gradnja je bila precej specifična, je za STA povedal Bojan Lavriha, direktor podjetja Lavriha & Co, ki je na koči izvajalo gradbena dela. Izpostavil je še, da je izgradnja planinske koče na takšni nadmorski višini in v takšnih okoliščinah velik zalogaj.


Pripevek je bil najprej objavljen na spletnem portalu druzina.si.Poiščite jih tudi na Facebooku in Twitterju.


V veliko pomoč tudi domačini

Da so projekt uspešno izpeljali, so se povezali tudi z domačimi podizvajalci, ki imajo izkušnje s takšno gradnjo. Nekatere dni je na koči hkrati delalo celo 50 ljudi, da so ujeli postavljeni rok, pa so delali vso zimo.

Upoštevali so želje gostov

V koči bo poleg gostinskega dela tudi več sob. “V pritličju bosta kuhinja in jedilnica s 60 sedeži, v prvem nadstropju in v mansardi pa sedem sob in nekaj skupnih ležišč”, je pojasnil Zupanc. Dodal je še, da si ljudje želijo več zasebnosti, zato so se odločili urediti več dvoposteljnih in družinskih sob. Opremili so jih s kopalnicami, pri čemer bodo porabo vode nadzorovali z žetoni. Uredili pa so tudi sobo, prilagojeno invalidom, in vgradili dvigalo.

Pestro planinsko druženje

Ob otvoritvi nove planinske koče so praznovali tudi 90-letnico Planinskega društva Srednja vas in 200. obletnico prvega reševanja s Triglava.

Tags:
izlet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.